Ik snap Chinezen niet. Als je de ‘r' niet kunt uitspreken dan bedenk je toch geen gerechten waar een ‘r' in zit. Dan noem je het toch direct kloepoek. Chinezen zijn anders dan wij. Ze werken harder, verdienen minder en ze eten hun eigen huisdieren op. “Moeder wat eten we vanavond?” “Vanavond eten we Lassie.” En dan bedoelt ze niet de toverrijst.
De Chinezen nemen langzaam alles over. Zo zijn er in Nederland steeds meer Chinezen die een snackbar openen. Ook dit is een rare ontwikkeling. Goed, een plakje ham en zo'n spiegeleitje bij de patat, dat kan nog, maar sambal bij de frikadel?
De grote vraag is natuurlijk: gaat China ook de ict overnemen? Dat hangt van onszelf af. Waar we Chinezen in voor kunnen blijven, is dat ze niet zo veel zelf bedenken. Chinezen maken vooral na. Ze maken zelfs zichzelf na, daarom lijken ze ook zo op elkaar. Dit kan grote voordelen hebben. Alle Chinezen zijn nu al gevirtualiseerd. Die nemen zo taken van elkaar over. Nu is in bepaalde gevallen kopiëren gelukkig nog strafbaar. Zo moest het Chinese bedrijf Meizu de afgelopen Cebit zelfs zijn stand sluiten omdat ze met een exacte kopie van de iPhone kwam.
Kopiëren als een Nashuatec
Maar naast dat ze kopiëren als een Nashuatec en harder werken voor minder geld, komt er nog een bedreiging om de hoek kijken: ze zijn wel met heel erg veel. Hoeveel vacatures moet je daar open hebben staan wil je krapte op de arbeidsmarkt hebben? Kortom, willen we ze voor blijven dan moeten we het hebben van kwaliteit. Of nog beter: originaliteit. Maar niet van kwantiteit.
O ja, en het salaris moet naar beneden.
“Waar we Chinezen in voor kunnen blijven, is dat ze niet zo veel zelf bedenken” Jammer genoeg wordt alles wel in china bedacht 😉
Met goedkope humor kom je nergens , toch maar terug naar “sit-down”(achter je pc) comedian?