Getronics-dochter Everest komt onder de TSS-vlag beter tot zijn recht dan bij KPN. Dat zegt Kees Buisman, directeur van de software-ontwikkelaar, nadat zijn bedrijf door KPN aan Total Specific Solutions is verkocht. “Wij bevinden ons niet meer in de periferie maar volop in het vuur.”
In het persbericht over de verkoop staat vermeld dat Everest onder de vlag van TSS zijn visie en strategie beter dan ooit kan voortzetten. Wat was er mis met Getronics en KPN?
Kees Buisman, directeur Everest: Op zich niets hoor, maar Everest heeft tot nu toe altijd als dochteronderneming in de periferie van grote bedrijven gebivakkeerd: eerst PinkRoccade, toen Getronics en nu KPN. Wij behoorden nooit tot de kernactiviteiten. Dan is strategische samenwerking binnen dat soort concerns toch beperkt.
Bovendien wilden KPN en Getronics van ons af. Dat is geen diskwalificatie, maar een feit. Zij hebben besloten dat de applicatieve activiteiten niet meer tot de kerntaken behoren.
Maar Everest wordt opnieuw onderdeel van een groter geheel. Waar zit dan het verschil met de vorige eigenaren?
Een andere filosofie. De onderdelen binnen TSS opereren allemaal apart, maar zijn tevens onderdeel van een grotere context. Ze vullen elkaar aan. Daarboven hangt een dunne holding en er kan gebruikgemaakt worden van gedeelde faciliteiten, zoals accounting. TSS bestaat inmiddels alweer een aantal jaren en heeft bewezen dat zo'n lossere constructie werkt. Als TSS-bedrijf krijg je alle vrijheid om te ondernemen. Niet voor niets behoren alle deelnemingen tot de top drie van hun marktsegment. Voor een bedrijf als Everest, dat gelooft in specialistisch it-werk in plaats van een standaard aanpak, is die ruimte belangrijk.
Verder is aansluiting bij een grotere club belangrijk voor klanten. Toen ik in 1995 met Everest begon bleek al snel dat grote opdrachtgevers voor bedrijfskritische toepassingen liever in zee gaan met kapitaalkrachtige partners. Vandaar dat Everest in 1996 aansluiting zocht bij de Roccade Informatica Groep.
Behoort Everest al tot een top drie?
Dat ligt aan hoe je kijkt. Onze propositie is 'dynamic business process management'. Daarin hebben wij een vooraanstaande positie opgebouwd. Gartner gaf ons dit jaar de status van Cool Vendor, om aan te geven dat wij innovatieve businessoplossingen ontwikkelen met behulp van onze Aquima-ontwikkelset.
Kijk je naar marktsegmenten dan zijn we vooral actief in de financiële wereld. Op de hypotheekmarkt behoren we tot de top in Nederland. Wij ontwikkelen voor grote aanbieders oplossingen voor de front- en midoffice.
Jullie bouwen ook oplossingen voor verzekeraars?
Ja, in dat segment willen we groeien. Vooral rond levens- en pensioenverzekeringen speelt veel door de roep om meer transparantie. Van oudsher gebruikten verzekeraars voor ieder product en ieder afzetkanaal aparte it-systemen. Die situatie bestaat voor een deel nog steeds. Wat wij aanbieden is het ontwikkelen van één herbruikbare toepassing die verschillende producten, verkoopkanalen en talen ondersteunt. Het doorvoeren van wijzigingen en het onderhoud hoeft dan nog maar op één plek te gebeuren, waarbij de business zelf achter de knoppen zit.
Ondersteunt TSS deze ambitie?
Investeren is mogelijk. TSS heeft ons niet voor niets gekocht. Het bedrijf wil ons verder laten groeien. Het gaat dan niet zozeer om acquisities, maar om extra middelen voor productontwikkeling, innovatie, het aantrekken van partners of marketing.
Welke bedrijven zijn jullie concurrenten?
Nichebedrijven met vaak dichtgetimmerde hypotheek- of verzekeringssoftwarepakketten en de grote urenschrijfpartijen, zoals Ordina, Capgemini of Logica.
Achter TSS zit grootaandeelhouder Rinse Strikwerda, oprichter en ex-directeur van het voormalige TAS Automatisering. Hij is niet geheel onomstreden. Bent u niet bang dat het personeel na de inlijving wegloopt?
Nee. TSS is niet gebonden aan één persoon. Het is een zelfstandig opererende holding met een eigen bestuur. Strikwerda is een investeerder die zich op de achtergrond beweegt. Wij hebben ook niet met hem gesproken, maar met het bestuur en dat klikte goed. Om het vertrouwen in de overname uit te spreken hebben het management en de sleutelmedewerkers van Everest hun aandelenbelang uitgebreid van 35 naar 49 procent. TSS houdt 51 procent.
Welke andere deelnemingen in TSS spreken u het meeste aan?
Kwaliteitsclub KZA natuurlijk! Die ken ik nog van vroeger, toen het bedrijf eveneens onderdeel was van PinkRoccade. Én TopTalent Consultancy: dat bureau richt zich op het binden van toptalenten aan je organisatie.
Waren er behalve TSS nog andere geïnteresseerde kopers en wat heeft KPN uiteindelijk voor Everest gekregen?
Er waren talloze kapers op de kust. Namen mag ik niet noemen, maar er zaten zowel it-bedrijven als investeerders tussen. De verkoopsom ken ik niet. Die zie ik wel een keer voorbijkomen in de officiële overdrachtspapieren.
TSS-deelnemingen
Everest was een dochter van Getronics (bezat indirect een meerderheidsbelang van 65 procent) en kwam onder KPN-vlag na de overname van Getronics door KPN eind 2007. Everest telt ruim 160 medewerkers, een omzet van 14 miljoen euro en heeft vestigingen in Den Bosch en Madrid.
Onder Total Specific Solutions (TSS) vallen acht bedrijven met in totaal 800 medewerkers. Naast Everest zijn dat Co-maker (softwareontwikkelaar), Esize (inkoopsoftware), KZA (kwaliteitszorg), Nethrom (een Roemeens – Nederlands software-ontwikkelingsbedrijf), TASS (technische en embedded software), Test Value (testen van it-oplossingen) en TopTalentConsultancy (opleiding, coaching en begeleiding van hoger opgeleiden).
Na Everest heeft TSS in december 2008 ook de Getronics bedrijven PinkRoccade Local Governement en PinkRoccade Healthcare overgenomen van Getronics (KPN).
Daardoor groeit TSS met ruim 500 nieuwe medewerkers uit tot een stevige marktpartij.