Tijdens de grote SAP-conferentie Sapphire in mei 2008 in Berlijn heeft Alexander Grobe, innovatiespecialist bij Coca-Cola, een presentatie gehouden over zijn ervaringen met ARIS en SAP NetWeaver BPM.
Coca-Cola is een SAP-klant die nu al ervaring opdoet met SAP NetWeaver BPM. Grobe vertelde dat Coca-Cola door het gebruik van ARIS voor het definiëren van de enterprise-architectuur nu een factor vier minder tijd kwijt is aan interne begripsvorming rondom processen en afstemming tussen processen. ARIS wordt gebruikt binnen het wereldwijd opgezette programma SCALE als overkoepelend projectinstrument om de BPM Governance veilig te stellen. Hij toonde een slide met de processenarchitectuur en legde uit dat Coca-Cola een aanpak volgt die gebaseerd is op templates. Zo'n 80 procent van de processen zijn gestandaardiseerd vanuit de corporate organisatie en 20 procent zijn gestandaardiseerd op regionaal niveau. Alles wordt gedocumenteerd en gestructureerd met behulp van ARIS. Het resultaat van de analyses is een gedefinieerd model, dat als basis kan dienen voor de weg naar procesexecutie in SAP.
Vervolgens toonde Grobe in zijn presentatie een praktisch voorbeeld van een promotieproces dat niet beschikbaar is in het huidige SAP-systeem maar dat gebouwd en vervolgens tot uitvoering gebracht kan worden met behulp van SAP NetWeaver BPM. Hij implementeerde in SAP vier belangrijke processtappen door gebruik te maken van bestaande services en de creatie van nieuwe User Interfaces. Hij orkestreerde dit geheel tot een nieuw proces die bestaat uit het aanvragen van een promotieteam, goedkeuring van de promotie door de salesmanager, uitwerken van de goedgekeurde promotieaanvraag door een bureau tot en met een overzicht van de status.
Deze benadering helpt een organisatie op de weg van model tot executie en stelt IT in staat op een zeer flexibele manier een procesflow te orkestreren op basis van een model. Met deze nieuwe stap is SAP nu in staat communicatie van systeem tot systeem en ook menselijke handelingen die onderdeel zijn van een werkinstructie te bewerken door gebruik te maken van de onderliggende technische mogelijkheden van hun enterprise-SOA. Coca-Cola laat zo zien dat ARIS gebruikt kan worden om een organisatiebrede BPM- en enterprise-architectuuraanpak op te zetten. Die aanpak is erop gericht om de belangrijkste artefacten op een lijn te krijgen met de bedrijfsstrategie, zoals organisatie, IT-systemen en gestandaardiseerde informatie, bedrijfsprocessen en werkinstructies, productiecapaciteit en materialen. Dit leidt tot de juiste modellen, die in SAP tot procesexecutie kunnen worden bewerkt. Zo vullen ARIS en SAP NetWeaver BPM elkaar dus perfect aan.