Het internetkiessysteem RIES is in de koelkast gezet. Staatssecretaris Huizinga koos volstrekt risicoloos voor het rode potlood. Innovatie is ook hier weer de nek omgedraaid.
Recentelijk hebben de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat overleg gehad. Op de agenda stond het toepassen van internetstemmen voor het waterschapsbestuur van 13 tot en met 25 november 2008. De uitslag was niet verrassend; Staatssecretaris Huizinga koos vanzelfsprekend weer volstrekt risicoloos voor het rode potlood. Ik vraag me af waarom politiek Den Haag ooit een innovatieplatform (www.innovatieplatform.nl) heeft ingesteld.
De afgelopen weken heeft de stichting ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet' (WVSN) weer een stevige antilobby gehouden tegen internetstemmen. Sommige Tweede-Kamerleden, zoals Wijnand Duyvedak van GroenLinks, doen hierin mee. Jammer dat een aantal Kamerleden zich mee laten slepen in de negatieve lobby van WVSN. Ik hoop niet dat dit wordt ingegeven door angst of gebrek aan kennis.
Wat betreft de ‘traditionele' stemcomputers bij de stemlokalen moet ik zeggen dat de stichting WVSN goed werk heeft geleverd. Met de anti-lobby tegen het internetstemmen bij de waterschapsverkiezingen slaat de stichting echter volledig door. Er wordt onterecht continu een sfeer van wantrouwen, amateurisme en samenzwering gecreerd. Dit, terwijl vanuit het waterschap Rijnland al sinds 1999 stelselmatig kennis en ervaring is opgebouwd en er al verschillende (internet)verkiezingen via het systeem RIES succesvol zijn verlopen. Daarnaast wordt op www.openries.nl volledige openheid van zaken gegeven.
In 1995 liep de Belastingdienst mondiaal voorop met de elektronische aangifte. De eerste versie (aangiftediskette) was wellicht niet perfect, maar is zodanig doorontwikkeld, dat we niet meer zonder de elektronische aangifte kunnen. Wat mij betreft geeft de politiek RIES zodanig de ruimte dat Nederland opnieuw koploper wordt, maar dan nu met elektronisch stemmen. Stap voor stap ontwikkelen we door naar het mondiale voorbeeld van internetstemmen.
RIES heeft al een paar keer goed gefunctioneerd en wordt alleen maar beter. Er is geen enkel relevant argument meer over om de oppositie te handhaven tegen deze toepassing. Het internetstemsysteem is open, robuust, controleerbaar en beproefd toegepast. Ik hoop niet dat het internetstemmen nu helemaal de la in verdwijnt, niet alleen omdat uit onderzoek blijkt dat 81 procent van de Nederlanders graag gebruik wil maken van de mogelijkheid om te stemmen via internet. Maar juist omdat de ruimte voor innovatie wordt weggenomen.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Beste Robert van Vliet. Wie durft er nu risico te nemen? Degene die met oogkleppen op doorgaat op een eenmaal ingeslagen weg, of degene die tekortkomingen onder ogen ziet en van koers durft te veranderen?
Ik hoop dat ik dit artikel niet zo goed snap.
Is de stelling nu dat innovatie voor een controleerbaar kiessysteem gaat. Of dat innovatie zomaar gedaan moet worden voordat het veilig is. (Ik hoop dat de medische zorg dan wat beter met innovatie omgaat).
Wordt een aangifte systeem vergeleken met een waterschapskiessysteem.
Er is m.i. een groot verschil tussen authenticatie van de belastingdienst en authenticatie en een controleerbaar optel mechanisme die gebruikt wordt bij verkiezingen.
Want hoe kan ik als burger (en hoe kan een partij) controleren dat mijn stem naar de juiste partij is gegaan en niet naar de voorkeurspartij van de programmeur.
Bij de belasting dienst weet ik wat ik heb aangegeven. Bij een digitaal stem systeem is dat nog maar de vraag waar de stem naar toe is gegaan ook al krijg ik een bevestiging.
Al met al leuke verkoop argumenten van een leverancier maar niet voor een adviseur.