Werkzoekenden die vacatures lezen, kijken vrijwel nooit als eerste naar het salaris. De functieomschrijving daarentegen, is wél belangrijk.
Ruim de helft van de werkzoekenden kijkt eerst naar de functieomschrijving en pas veel later naar de het salaris. Dat zeggen onderzoekers van Intelligence Group, die 1.397 werkzoekenden vroegen waarnaar zij kijken als zij vacatures doornemen. Volgens de onderzoekers is het melden van het salaris alleen verstandig als het bovengemiddeld is.
Op plaats drie en vier van het ranglijstje volgen de locatie van de functie en het aantal te werken uren. Pas in vijfde instantie zullen werkzoekenden op zoek gaan naar het geboden salaris, zou uit de onderzoeksresultaten blijken. Zes procent van de werkzoekenden gaat bij een vacature als eerste op zoek naar de salarisindicatie.
Waar let de werkzoekende op?
1. functieomschrijving
2. functie-eisen
3. locatie van de baan
4. aantal uren
5. salaris
6. type dienstverband
7. bedrijfsprofiel
8. secundaire arbeidsvoorwaarden
Hoi, aardig lijstje. Ik ben nieuwsgierig naar het volledige rapport. Kan ik deze ergens opvragen?
Volgens mij is dit een voorbeeld van een verkeerde interpretatie van de onderzoekers.
Een werkzoekende moet namelijk eerst de functieomschrijving (met de eisen om het niveau in te schatten), de locatie en het aantal uren weten om te bepalen wat hij er minimaal voor wil hebben. Dus het is volstrekt denkbaar dat salaris wel het belangrijkst is, maar dat dit simpelweg illustreert hoe een werkzoekende zijn berekening maakt.
Een dikke onvoldoende voor de schrijver/schrijfster van dit stukje. Zeker alleen naar Tabel 1 gekeken en dan een conclusie getrokken. Lees a.u.b. het hele rapport voordat je wat schrijft. Dit komt zo dom over.
Jeroen heeft gelijk als je het rapport leest.
http://www.intelligence-group.nl/nl/Persberichten?view=/Pers_berichten/Vermelden+salaris+belangrijk+in+strijd+om+personeel