Microsoft werkt vooralsnog niet aan een compleet nieuw besturingssysteem als opvolger voor Windows. Het Midori-project, waar bloggers en andere internet-media nu gretig over berichten, is slechts een onderzoeksproject.
Terwijl Windows Vista net het eerste service pack (SP1) heeft gekregen, werkt Microsoft in relatieve stilte aan de opvolger: Windows 7. Daarnaast heeft de softwareproducent diverse onderzoeksprojecten en experimenten lopen. Eén daarvan is het sinds 2003 lopende Singularity-project dat een geheel nieuw, superbetrouwbaar besturingssysteem omvat en dus niet compatibel is met Windows. Midori is de codenaam voor een afgeleide van Singularity en valt onder technisch topman Eric Rudder van Microsoft.
Diverse online-media en blogs, maar ook respectabele 'traditionele' media zoals de New York Times, staan nu bol van berichten over Midori, een grondige herziening van Windows. Dat zou volgens die kenners de directe opvolger zijn van Windows. Volgens sommigen komt Midori na Windows 7, volgens anderen komt de 'verse start' al eerder. De kritiek op de speculatie in veel Midori-berichten is echter niet mals.
MinWin
De berichtgeving is grotendeels aangejaagd door Microsoft-watcher Mary-Jo Foley die op haar blog bericht over Midori. Ondanks haar inschatting dat dit project nu in het 'incubatiestadium' zit en dus best wel eens een product kan worden, is er veel twijfel of dit wel een valide product is voor Microsoft én voor de markt. Compatibiliteit is immers het grootste goed van Windows. Een nalatenschap waar ook Linux deel van wil uitmaken.
Een soortgelijke ophef was er enkele maanden geleden ook al over MinWin. Dat is een intern Microsoft-project om Windows 'uit te kleden' tot een minimaal systeem dat dan ook veel sneller draait. MinWin zou volgens berichten op internet Windows 7 worden. Later zijn ook die geruchten ontkracht. Microsoft heeft verklaard dat versie 7 voortbouwt op Vista en in 2010 uitkomt. Windows-topman Bill Veghte schreef dit in een openbare brief aan Microsoft-klanten.
OS X en NT
Toch hoeft Midori geen fabeltje te zijn. De bloggers die er nu over berichten, verwijzen nogal naar Apple die met diens overgang naar Mac OS X toentertijd ook begon met een schone lei. Het voorgaande besturingssysteem, OS 9, werd als aparte geëmuleerde omgeving bovenop OS X geplaatst. Emulatie- en virtualisatietechnologie is inmiddels veel verder gevorderd en Microsoft heeft de technologie van Virtual PC en Virtual Server in handen.
Bovendien heeft Microsoft eerder al een soortgelijke overgang gemaakt. Windows NT was een geheel nieuwe kernel waar later de Win32-api (application program interface) is toegevoegd. Die bood compatibiliteit met de rijke erfenis aan 32-bit Windows-applicaties, oorspronkelijk geschreven voor Windows 95 en 98. NT is ontwikkeld door systeemarchitect David Cutler, die eerder al had gewerkt aan besturingssysteem VMS voor de minicomputers van DEC (Digital).
Dus dan toch de technologie van wijlen Dhr.J.Sloot die zal worden toegepast!
@A. de Ridder
Wat heeft dit is vredesnaam met wijlen Jan Sloot te maken. Ik zie totaal geen connectie. U heeft de klok horen luiden… Zoek nog even naar de klepel.
@Ben
Kan inderdaad ook werkelijk op geen enkele manier een connectie leggen tussen dit artikel en Jan Sloot…
Ben benieuwd of hier nog uitleg over volgt.