Webbrowser Firefox krijgt een vermelding in het Guiness Book of World Records voor de meeste downloads binnen een etmaal. De nieuwste versie van het programma werd in die tijdspanne acht miljoen keer gedownload.
Op een ludieke manier heeft de Mozilla Foundation zijn open source webprogramma Firefox in de kijker weten te zetten. Versie 3.0 werd op 17 juni, de dag van verschijning, 8.002.530 keer gedownload, goed voor een officiële vermelding in het Guiness Book of World Records. Dat meldt Mozilla op een weblog.
Het werkelijke aantal downloads ligt volgens de stichting nog iets hoger, op 8,3 miljoen. Aangezien de servers het eerste uur na verschijning van de software door de hoeven zakten en er dubbele downloadstarts tussen zitten, valt een deel van die telling af. Daarnaast verliep een onbekend aantal downloads via derde sites, zoals FTP-servers op universiteiten.
Op het drukste moment vlogen er negenduizend exemplaren van Firefox uit de Mozilla-servers. Binnen vijf uur overschreed versie 3.0 het aantal downloads van voorganger 2.0 op de eerste dag van verschijning. In oktober 2006 werd het programma 1,6 miljoen keer in een etmaal van het web geplukt, aldus de BBC. Firefox verbreekt overigens geen Guiness-record, maar stelt het. Er is nooit eerder een vergelijkbare meting bevestigd door Guiness-notarissen.
Google betaalt
De ontwikkeling van Firefox wordt betaald met het geld dat de Mozilla Foundation verdient met het aanbrengen van verkeer aan zoekmachines. Standaard zit rechts bovenin de browser een zoekveld, met Google op de nummer 1-positie. Google betaalt voor aangebracht verkeer, een bedrag dat jaarlijks in de tientallen miljoenen euro's loopt. Het staat de gebruiker vrij Google in te ruilen voor welke zoekmachine dan ook, ook zelfgemaakte.
Op Europees niveau is Nederland hekkensluiter wat het gebruik van Firefox betreft. In juli 2007 had de browser hier een marktaandeel van 14,6 procent, in maart 2008 was dat 16,4 procent. Het Europese gemiddelde ligt, volgens Franse metingen, op 28,8 procent. Van de 32 landen waar gemeten wordt, ligt alleen in Oekraïne het marktaandeel met 15,2 procent nog lager dan in Nederland.
Toch iets beter dan die gerenommeerde firma uit Redmond! Dankzij hun argwanende beleid, wat slechts gemotiveerd wordt door een jakhalzerig winstbejag, waarvoor zelfs de meest rechtse liberalen uit de 19e eeuw zich voor geschaamd zouden hebben, zitten we nu met de situatie dat ondanks het ongelofelijke succes van Firefox, het grootste gedeelte van Nederland (en de rest van de wereld) zit opgescheept met een aftendse versie van IE.
Nu zou dat op zich niet erg zijn, maar dit heeft wel tot gevolg dat behalve het grootste viruslek, Microsoft windows, de IT wereld wordt geconfronteerd met de browswer beerput van IE 6, twerwijl een gratis perfect alternatief voorhanden is!
De wereld wil bdedrogen worden!