‘Waar ict’ers uit India, China en Georgië problemen mee hebben, mede gezien hun culturele achtergrond, is vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken. Daar ligt de kans voor de Nederlandse ict’er.’ Computable-lezers aan het woord over Ernst Fulds waarschuwing dat de arbeidsmarktpositie van de Nederlandse ict’er wordt bedreigd door globalisering.
"Chinese informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit. Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand." Dat zei Ernst Fuld, sinds april de verenigingsdirecteur van de NGN in Computable. Zijn uitspraken riepen veel reacties op. Volgens een aantal lezers is globalisering echter niet alleen een bedreiging, maar biedt het ook kansen voor de Nederlandse ict'er.
Laat het bouwen aan anderen over
Alfred den Besten: "De Nederlandse ict'er is, wanneer hij/zij gewoon productie werkt draait, te duur en te weinig kwaliteit gefocust vergeleken met landen als bijvoorbeeld India, China of Georgië. Waar de ict'ers uit deze landen echter problemen mee hebben, mede gezien hun culturele achtergrond, is vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken. Daar ligt nu juist de kans voor de Nederlandse ict'er. Die moet zich meer in de processen van de bedrijven gaan verdiepen en ict gaan aansturen vanuit procesondersteuning. De vrije geest van de Nederlander kan hier dus juist zijn Unique Selling Point zijn. Hij moet meer de architectenrol gaan innemen en het 'bouwen' aan anderen overlaten."
ICT-manager is bekrompen
Jack van Hoof, Enterprise IT-architect NS: "Wie nu nog denkt dat China ver weg ligt, zal van een koude kermis thuiskomen. Fysieke afstand heeft geen enkele relevantie meer. Dat geldt nu al. En daardoor zal de economische afstand, die tot voor kort door de fysieke afstand beschermd was, de rollen grondig gaan omdraaien. Dit is geen doemdenken, dit is fascinatie voor de dingen die aan het gebeuren zijn. Het biedt enorm veel nieuwe kansen aan degenen die anticiperen op basis van dit inzicht."
Van Hoof is echter sceptisch over het vermogen van de Nederlandse ict'er om te veranderen: "Helaas kom ik het eilanddenken en het ontkennen van lopende trends nog veel te vaak tegen in mijn eigen werkomgeving. Het is inderdaad ‘change or die'. Niet alleen voor de Nederlandse ict'er, maar vooral ook voor de Nederlandse ict-managers, die er vaak nogal bekrompen ideeën op na houden als het gaat om de veranderingen om ons heen en beheersing van ict-complexiteit."
Vraag naar middenkader gaat verdwijnen
Volgens Kees Hintzbergen gaat de vraag naar ict'ers in Nederland veranderen: "We zijn al een paar jaar bezig met het automatiseren van de automatisering. Gevolg: steeds minder ict'ers nodig voor hetzelfde werk, maar ook: beheer onafhankelijk van tijd en plaats. Daardoor is er aan de top alleen plaats voor ict'ers die zich gespecialiseerd hebben in technieken als virtualisatie, network storage, hoge beschikbaarheid en dergelijke. Door die automatisering is er steeds minder vraag naar ‘middenkader' en zie ik een gat ontstaan tussen de starter aan de onderkant (werkplekbeheer, servicedesk, supportmedewerker) en de ervaren systeem/netwerkbeheerder. Het zal juist voor de starters steeds moeilijker worden een aansluiting te vinden bij het vervolg binnen hun ict-loopbaan en velen zullen uiteindelijk wat anders gaan doen."
Change or die
Ernst Fuld, sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij gebruikersvereninging NGN, zei eerder in Computable: "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit. Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand."
Ik hoop dat ‘mondialisering’ bedoeld is in plaats van ‘globalisering’.
Ik ben het er mee eens dat “vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken” tot de kansen van de nederlandse ict-er behoren. Dit is altijd al het geval geweest (net als bouwen en beheren). Het gedonder begint met outsouren, en de outsourcer vervolgens begint met offshoren en er vervolgens problemen ontstaan.
Als je een ICT positie bekleedt bij een grote organisatie zoals bijv. NS (dus niet mkb tot ca. 200 m/v) dan kun je voldoende “leverage” toepassen (de omzet cijfers mee laten tellen, de macht van de getallen). In het andere geval is het voor de ICT-er een kwestie van “being cought in the middle – a rock and a hard place” en daar wil je gewoon niet zitten (checkmate).
Zo gauw de management lessen uit grote bedrijven worden toegepast op de kleinere bedrijven dan voelt de ter plaatse werkzame ICT-er zich schaakmat gezet en komt er weinig terecht van “vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken” omdat je niet eenvoudig kunt terugvallen op bouw en beheer. Het is tenslotte rucksichtlos de deur uitgegooid. Simpel.
Hope this helps.
Chinese informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit.
Het laatste (hogere kwaliteit) is B.S. Made in china betekent minder dan 1 jaar garantie (kijk maar in de mediamarkt). En dan heb ik het niet eens over verwerkte gifstoffen. Minder dan 1500 euro in China is meer dan 3000 euro hier. Vergelijk Nederlandse salarisen eens met Duitsland, Engeland en Frankrijk. Dan zie je vanzelf dat we er bekaaid vanaf komen. En ook hier wordt 60 uur per week gewerkt, met dezelfde of hogere productiviteit. ergo: er blijft nul,nul over van deze argumenten…
De Nederlandse ict’er is, wanneer hij/zij gewoon productie werkt draait, te duur en te weinig kwaliteit gefocust vergeleken met landen als bijvoorbeeld India, China of Georgie.
Dit is inderdaad een probleem m.b.t. outsourcing of outsourcing plus offshoring v.s. insourcing. Altijd al zo geweest. Levensstandaarden in genoemde landen zijn ook anders. Vergelijk maar met bijvoorbeeld Zimbabwe en Haiti.
Wie nu nog denkt dat China ver weg ligt, zal van een koude kermis thuiskomen. Fysieke afstand heeft geen enkele relevantie meer.
Wacht maar tot die internet verbinding eruit flikkert en je een paar dagen plat ligt. Heb je je redundantie wel goed genoeg getest?
We zijn al een paar jaar bezig met het automatiseren van de automatisering. Gevolg: steeds minder ict’ers nodig voor hetzelfde werk, maar ook: beheer onafhankelijk van tijd en plaats.
Hieruit blijkt meer management inzicht dan ICT inzicht. Toch kan ik je vertellen dat bedrijven liever goedkoop en eenvoudig inwisselbaar personeel hebben dan dure specialisten in casu virtualisatie, network storage, hoge beschikbaarheid etc. Bedrijven willen gewoon altijd alles goedkoop! Ehrm voor niks bedoel ik.
Hope this helps too.
Met de groeten van,
uw bekrompen ITer
Ik werk dagelijks met Chinezen, Maleisiers en Indiers die vaak geen flauw benul hebben van de technische en zakelijke context van de systemen waarop zij werken.
Ook de vaak erbarmelijke staat van het Engels waarin zij zich uitdrukken en de zwakke kwaliteit van het afgeleverde werk doen mij geloven dat de Nederlandse IT’er zo duur nog niet is.