KPN heeft zijn datacenter in Rotterdam voorbereid om nieuwe IP-diensten zoals storage online aan te bieden. De installatie van twee 8 GB DCX-switches van Brocade heeft de doorvoersnelheid verdubbeld. Één zo’n switch is een complete netwerk-backbone.
Germar Braam is storage specialist bij KPN. Hij vertelt dat de afdeling Wholesale Services & Operations waar hij werkt de opslag verzorgt van heel veel verschillende omgevingen. De mobiele omgeving i-mode, Wap en mobiel internetverkeer worden er opgeslagen, evenals de rekeninggegevens van de ISP's Het Net en het vroegere Planet Internet, én de mailomgevingen van de internet service aanbieders Het Net, Planet, Freeler, Tiscali, kpnplanet en kpninternet. KPN-dochter Xs4all heeft een eigen datacenter.
Het gaat bij de ISP's om ruim 3,5 miljoen mailboxen. Bovendien biedt KPN via deze infrastructuur Microsoft Exchange 2003 online. Voor het zakelijke platform migreert KPN naar Exchange 2007. Uit een test is gebleken dat Exchange 2007 de grote schaal van het consumentenplatform (met miljoenen mailboxen) nu (nog) niet aankan. Ook het Internet-plus-bellen (inclusief ‘billing') draait ‘bij Braam'.
Toekomstgericht
Volgens Braam verdubbelt de behoefte aan opslag in ‘zijn' systemen jaarlijks. Bovendien is KPN van plan een aantal diensten aan te bieden die een nog groter beroep doen op de opslagcapaciteit. "Ons bedrijfsonderdeel richt zich voornamelijk op consumenten en de zeer klein zakelijke markt. Mensen gaan steeds meer bewaren; foto's en filmpjes worden meteen online gezet, zodat de hele familie kan meekijken.
Dat wordt alleen nog maar meer als het verglazingsproject van KPN is afgerond, want dan heb je geen last meer van de huidige uploadlimieten. Dan heb je thuis eigenlijk geen harde schijf meer nodig, maar kun je alles bij ons opslaan; met een snelheid die niet is te onderscheiden van de huidige lokale opslag. We beginnen trouwens met een upload snelheid die hoger ligt dan de huidige download snelheid; dat zijn we nu intern aan het testen. Door de huidige investering zijn we in elk geval op de toekomst voorbereid."
Dat KPN zijn in 2005 gestarte All-IP-strategie serieus neemt, blijkt ook uit het minderheidsbelang van 41 procent dat het bedrijf neemt in glasvezelbedrijf Reggefiber FttH. Verder is de onderneming betrokken bij tal van FttH-projecten in bijvoorbeeld Almere, Amsterdam en Nuenen. In nieuwbouwwijken gaat al geen koper meer naar de huizen. En in bestaande wijken wordt het koper op termijn vervangen door glas. Het is niet bekend wanneer KPN denkt Nederland tot aan de voordeur te hebben verglaasd.
Gelet op energieverbruik
Wel is bekend dat KPN die weg is ingeslagen. Braam en de zijnen kregen dus de uitdaging het opslagpark te moderniseren. "Daarbij hebben we ook gelet op een verminderd energieverbruik van de apparatuur", zegt Braam. "Want in het rekencentrum in Amsterdam bijvoorbeeld konden we niet uitbreiden, omdat er geen elektriciteit voorhanden was."
"Inmiddels heeft KPN een energiegebouw bijgeplaatst en kunnen we voorlopig weer vooruit, maar energiezuinigheid is belangrijk. Daarom ook hebben we het Amsterdamse rekencentrum geschikt gemaakt voor de stadskoeling van Nuon. Die haalt koud water op een diepte van 30 meter in de Nieuwe Meer en distribueert dat naar bedrijven en huishoudens."
Consolidatie en standaardisatie zijn volgens hem de belangrijkste voorwaarden om kosteneffectief te werken. "Wij hebben meer dan dertig HP EVA 8100-opslagservers staan en meer dan honderd Brocade-switches. Eigenlijk heb je op de fibre channel (FC) markt maar twee switchproducenten: Brocade en Cisco. Toen wij met Het Net begonnen, was alleen Brocade actief en hebben we voor die leverancier gekozen. Daar hebben we nooit spijt van gehad, dus waarom zouden we nu overgaan op een ander?"
Voorsprong op Cisco
Daar komt bij, aldus Braam, dat Brocade nog steeds mijlenver voorligt op Cisco. De nieuwe backboneswitch DCX heeft een datadoorvoersnelheid van 8 Gbps (Gigabit per seconde), wat Brocade nu doorvoert in zijn hele productportfolio. Ondertussen zit Cisco nog op 4 Gbps. Er staan twee DCX'en in het Rotterdamse rekencentrum van KPN en er komen er nog eens vier in de mirror-site te Groningen. Braam vindt de twee grootste voordelen van de backbone-switches dat ze naadloos aan elkaar te koppelen zijn en dat ze energiezuinig zijn.
Gewoonlijk configureert een FC-switch zichzelf, maar als je wilt repliceren, dan wil je dat juist niet. Brocade heeft daar iets op gevonden, waardoor elke poort apart is te configureren. Bovendien is de switch voorbereid op toekomstige standaarden, zoals Converged Enhanced Ethernet en Fibre Channel over Ethernet. Tegen de tijd dat die nieuwe technieken echt standaard zijn, kunnen we zonder problemen overgaan."
Eenvoudig beheer
Een ander pluspunt is het eenvoudige beheer. "Wij beheren met vier mensen meer dan honderd switches én de opslagservers. Dat kunnen we alleen doen door meer van hetzelfde te doen en niet andere merken in ons opslagplatform op te nemen." Nova, de newsserver van Planet voor binaries, is de eerste omgeving die is overgezet naar de nieuwe backbone switches. Om de hoeveelheid backup data toch in de hand te houden, werkt KPN met enkele leveranciers aan een oplossing voor deducplicatie.
KPN behoort bij de eerste twee gebruikers in Europa van deze nieuwe Brocade-switches. De ander is meubelgigant Ikea. Vice-president Ulrich Plechschmidt van de switch-leverancier zegt dat de belangstelling in de markt overweldigend is. "Er is bijvoorbeeld ook een grote bank in Nederland die ze wil inzetten."
Netwerk wordt flessenhals
Braam heeft nu wel de backbone op snelheden gebracht die de te verwachten stortvloed aan data kunnen verwerken, maar nu zit hij met het netwerk dat een flessenhals gaat vormen. "We zitten op 10 GB, maar dat is niet genoeg. We zijn onlangs bij Cisco in Amerika geweest om dit te bespreken en we hebben te horen gekregen dat Cisco overgaat naar de 40 GB en 100 GB standaarden voor netwerkswitches. Dus dat is de volgende klus."
En dit is nog maar een tipje van de sluier,
KPN is heel goed bezig; ze maken een gloednieuw Data-Center in Almere: ‘The Black-Box’ moet ie gaan heten, en de muren staan er al (zwart gebouw met een ‘koelwater’greppel, deze mond uit in het kanaal er naast) aan de Rondebeltweg. (achter Corperate Express)