Na wekenlange avances aan het adres van TeliaSonera, ziet de Franse telecomreus France Télécom af van een overname van de Zweeds-Finse branchegenoot. De Scandinaviërs vonden het bod te mager.
De Franse telecomaanbieder France Télécom heeft na weken van avances aan het adres van zijn Zweeds-Finse branchegenoot TeliaSonera, besloten af te zien van overname. De twee bedrijven konden het niet eens worden over de financiële voorwaarden. De Scandinaviërs vonden het bod te laag.
Op 5 juni brachten de Fransen een bod uit van 42 miljard euro, waarvan bijna de helft in aandelen France Télécom. Aandeelhouders van TeliaSonera hebben vanaf het begin gezegd dat het bod veel te laag was, ondanks aandringen van de Zweedse regering. Sinds het bod is de koers van France Télécom gedaald, waardoor ook de waarde van het bod daalde naar 30,4 miljard euro. De bestuurders van de Franse telecomreus hebben het oorspronkelijke bod niet willen verhogen.
Marktanalisten twijfelden aan de strategische voordelen van de Franse overnameplannen. Er zou vrijwel geen sprake zijn van synergie.
Dit lijkt me een zeer verstandige beslissing van France-Telecom. De consolodatie in de (europse) Telecommarkt zal waarschijnlijk volgens het Strategic Alignment Model gaan verlopen. Dit houdt in dat telecomoperators hun operationele kosten zullen gaan verlagen door steeds verdere outsourcing van hun netwerken. Dit heeft het bijkomende voordeel voor netwerkapparatuur leveranciers zoals Alcatel-Lucent, Nokia-Siemens en Ericsson dat ze een constantere cashflow zullen genereren en hun business minder conjunctuur gevoelig zal worden. Een recent voorbeeld van de uitvoering van deze strategie is de combinatie Orange/Sunrise/Alcatel-Lucent in Zwitserland. Orange en Sunrise hebben hun Netwerk eerst gedeeld en daarna geoutsourced aan Alcatel-Lucent om kosten te besparen. Nu gaat Alcatel-Lucent een research divisie opzetten in Zwitserland omdat door de schaalgrote dit weer lonend is. Het is de verwachting dat de combinatie Telenor/Telia-Sonera een soortgelijke strategie gaat uitvoeren. Daarbij ligt een overname door France-Telecom / Orange dus niet voor de hand maar verdere outsouring van hun netwerk naar Ericsson / Nokia-Siemens en verdere samenwerking tussen Telenor en Telia-Sonera.