Steeds meer bedrijven gebruiken Mac-computers in de organisatie. De hardware van Macs wordt betrouwbaarder gevonden dan pc's. Virtualisatie maakt het toch mogelijk om een Linux- of Windows-besturingssyteem te draaien.
Bijna 80 procent van de organisaties gebruikt een Mac op de werkvloer. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met twee jaar geleden. Uit Amerikaans onderzoek van de Yankee Group, waar het Amerikaanse InfoWorld over publiceert, blijkt dat toen nog 47 procent van de organisaties een Mac gebruikte.
"In 2006 spraken over een of twee Macs op de werkvloer. Nu is het aantal gebruikers sterk gegroeid. Een aantal van de ondervraagde bedrijven zegt vijftig tot honderd Macs te gebruiken. Sommigen hebben er zelfs duizenden staan", zegt analist Laura Dido van de Yankee Group. Van de ondervraagde bedrijven zegt 21 procent meer dan vijftig Macs te gebruiken.
Virtualisatie van Windows
Het onderzoeksbureau vindt de groei opvallend, omdat Apple de afgelopen twee jaar weinig tot geen aandacht heeft gegeven aan het gebruik van Macs op de werkvloer. "Dit is geen tijdelijke hype, maar echt een blijvende trend. Waar Apple eerst nog een marktaandeel had van een, twee procent binnen bedrijven is dit nu gestegen tot acht, tien procent", aldus Dido.
Een reden voor bedrijven om meer Macs in te zetten is dat er tegenwoordig gemakkelijk virtueel of direct een Windows- of Linuxbesturingssysteem op de Apple-hardware gedraaid kan worden. Dido: "Dit spoort zeker sommige bedrijven aan." De betrouwbaarheid van de hardware was voor respondenten een reden om over te stappen naar Macs.
Een 1-op-1 vertaling van een resultaat uit Amerika mag wat mij betreft wel voorzien worden van de opmerking dat het onderzoek in Amerika heeft plaatsgevonden. De cijfers in Nederland zullen er namelijk waarschijnlijk wel anders uitzien, omdat Apple hier nog niet zo ‘geaccepteerd’ is in het zakelijke segment.
Dat klopt. Ik had inderdaad erin moeten zetten dat het een Amerikaans onderzoek is. Dat heb ik dus bij deze gedaan.
Dank voor de reactie.
Toch vreemd dat mensen denken dat apples betrouwbaarder zijn dan echte PC’s. Als je de resultaten van het aantal lekken in hun besturingssysteem bekijkt blijkt toch echt dat apple OSX bijna zes keer meer beveiligingslekken heeft dan vista en xp samen opgeteld. In 2007 zaten er namelijk 44 lekken in vista en xp samen, tegen 243 in OSX, dus bijna 6 x zo veel. Dus meer dan 20 beveiligingslekken per maand voor OSX… Dat zou Microsoft eens moeten hebben, de wereld zou op z’n kop staan.
Maar waarom denken mensen dan dat apple hardware wel goed is? Vreemd.
@Guus: Dat komt omdat de gevonden lekken lang niet zo veel ge-exploiteerd worden als op het Windows platform. Ik beheer al jaren zowel macs als windows machines, en weet uit eigen ervaring dat macs inderdaad in het dagelijks gebruik betrouwbaarder zijn.
Dat wil niet zeggen dat alles perfect is, want in de praktijk merk ik ook dat puur hardwarematig gezien er net zo vaak (of net zo weinig)iets stuk gaat aan Apple hardware dan aan willekeurige andere hardware zoals Dell’s, HP’s etc.
@Guus
Het genoemde “onderzoek” naar beveiligingslekken ken ik ook. Vergeten was aan te geven welke kritisch zijn, ook vergeten was, dat de exploitatie bij Mac’s veel moeilijker is vanwege de BSD-kernel die een inherente zekerheid meebrengt die veel hoger is als van “echte PC’s” met XP of Vista.
Het instituut dat het onderzoek had uitgevoerd had overigens nauwe banden met MS . . . .
Als je de moeite zou nemen om iets meer te leren over de structuur van operating systems zou je misschien begrijpen dat die bij XP die niet goed is, en bij Vista een pietsje beter. Beide kunnen nog steeds geen vergelijk met een Unix-achtig systeem als OSX of Linux doorstaan.
Met een gratis linux-systeem kun je een beetje een idee krijgen en zo je mening volgende keer beter onderbouwen.
Ik gebruik nu al jaren OSX en ik heb nog nooit een virusscanner of een andere systeemremmer nodig gehad. Er duiken regelmatig paniekverhalen op over kwetsbaarheden bij OSX. Die komen zonder uitzondering van antivirusbedrijven zoals de producenten van Norton of McAfee ofwel ze worden de wereld ingestuurd door aan Microsoft gerelateerde bedrijven.
De vermeende kwetsbaarheden zijn in vrijwel alle gevallen jaren geleden al door Apple verholpen. Verder sluit ik mij geheel aan bij Jan van Leeuwen.