Steeds meer ict-studenten brengen de theorie van offshoring in de praktijk. Meer dan duizend studenten in Birmingham blijken huiswerkopdrachten uit te besteden naar India.
Britse ict-studenten hebben het vak beter onder de knie dan hun docenten verwachten. Vooral op het onderdeel offshoring zijn sommigen echte ervaringsdeskundigen. Ze besteden hun huiswerk uit naar India.
Voor vijf pond per opdracht besteden ongeveer duizend ict-studenten aan de Birmingham City University hun huiswerk uit aan ontwikkelaars in India. Het gaat vooral om kleine programmeeropdrachten. Sommige studenten lieten zelfs hun volledige dissertaties aan de andere kant van de wereld in elkaar flansen. De opdracht ging dan naar de laagste bieder, maar kostte dan al snel honderd pond. Dat blijkt uit intern onderzoek van de Engelse universiteit.
Nationale databank
Er duiken regelmatig Indiase en Roemeense websites op die huiswerkuitbesteding aanbieden. Thomas Lancaster, ict-docent aan de universiteit, vreest dan ook dat steeds meer studenten gebruikmaken van dit soort diensten. "Het probleem wordt zeker steeds groter. Het is moeilijk te ontdekken en het aantal websites groeit zo snel dat we ze niet allemaal kunnen volgen", aldus de docent.
Hij pleit voor een nationale databank van huiswerkopdrachten. De op internet aangeboden uitbestedingswerken zouden zo kunnen worden gecontroleerd en eventueel worden herleid naar een outsourcende student.
Ha, dan leren in de praktijk meteen een wezenlijk onderdeel van het toekomstige vak van ICT-er: Outsourcing in de praktijk!
het lijkt me idd het walhalla voor de huidige executives die zo pressen op one-liners als outsourcing en offshoring (omdat locale ict’ers zogenaamd moeilijk volk zijn, en uiteraard te veel verdienen), om dit soort studenten in te kunnen zetten. Dit zijn echter mensen die vooral uit management perspectief met ict werken. ik zou ze geen informatici willen noemen. Dodelijk voor innovativiteit die we in onze kenniseconomie nodig hebben.
Op een gegeven moment is de zee gewoon leeggevist en is alles wat overblijft een grote leegte …
Sorry ootje, maar de outsourcers (jaren tachtig, negentig, en tweeduizend) zijn grootgraaiers die met zo weinig mogelijk moeite, die onder bescherming van regelingen als ‘dealerschap’, ‘exclusiviteit’ etc. de klus (al dan niet) klaren. En dan mag jij zelf alle specs, de te gebruiken apparatuur en benodigde software opstellen, inbouwen en installeren, en verantwoordelijk zijn voor 24/7 systeem uptime. En tevens 24/7 beschikbaar zijn om wanneer het je werkgever of leverancier uitkomt ter wille te zijn (voor veel te veel geld uiteraard).
Neem je moeder in de maling …
Ik heb liever een leven.
Outsourcing heb ik nog nooit, en dan bedoel ik nog nooit, iets goeds zien opleveren. Het is een leuk idee om met firma’s als TSC in zee te gaan maar uiteindelijk draait het er op uit dat een blik Indiers naar Nederland geexporteerd wordt om te redden wat er nog te redden valt. En dat komt niet door de kwaliteit van de Indische whizkids, want die is echt wel ok, dat komt gewoon door simpele culturele verschillen waardoor ze niet begrijpen dat wij kritisch staan ten opzichte van alles wat van boven komt (net als r0d93r) en daardoor in de problemen komen als ze een spec ‘Amout’ op een button knallen terwijl alles in hun hen zegt dat dat ‘Amount’ moet zijn (om maar een voorbeeld te noemen). Outsourcen kan dus werken maar dan moeten de specs worden geschreven op een niveau wat ik nog zelden van een analist heb gezien (en dergelijke goede analisten zijn vrij prijzige vogels die de voordelen van outsourcing zo wegpoetsen). Dus liever niet aan beginnen als je niet heel goed weet wat je wilt en wat zij denken dat je wilt.
Groeten, Ed