Defibrillatoren, infuuspompen en beademingsapparaten kunnen van slag raken wanneer rfid wordt gebruikt voor het op afstand identificeren van patiënten in operatiekamers. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en TNO.
Systemen die werken met op enkele meters afstand afleesbare chips met informatie, bijvoorbeeld polsbandjes met een elektronische identificatiecode, kunnen medische apparatuur verstoren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van Capgemini en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. "Tot ieders verrassing ontstonden er storingsproblemen van rfid- op medische apparatuur. Zo gebruikten we een actieve rfid-tag die communiceerde over hetzelfde radiokanaal als een programmer die een pacemaker instelt", vertelde Reinout Hensbroek, elektrotechnisch ingenieur en adviseur medische technologie bij TNO aan Computable.
"In andere gevallen stoorde het rfid-signaal op medische apparaten doordat onderdelen daarvan onbedoeld als ontvanger werkten. Zo was er een infuuspomp die een vals alarm afgaf en daarna moest worden herstart. Ook een beademingsapparaat en een defibrillator ondervonden storing", aldus Hensbroek. Op grond van de pilot adviseren de onderzoekers om geen rfid-apparatuur die op afstand uitleest te gebruiken in operatiekamers en op de intensive care zonder dat ter plekke onderzoek is gedaan. Hensbroek acht de kans klein dat dat ergens ter wereld in een ziekenhuis momenteel zo maar gebeurt.
Vermogen apparatuur moet omlaag
Ziekenhuizen, fabrikanten en leveranciers moeten volgens Hensbroek lessen trekken uit het onderzoek: "Fabrikanten van rfid-apparatuur moeten het maximale vermogen terugschroeven van zenders die voor medische toepassingen worden gebruikt. Ik denk dat de fabrikanten die aan dit onderzoek deel hebben genomen daar inmiddels ook mee bezig zijn, maar het is een behoorlijke ontwerpuitdaging. Je kunt de gevoeligheid van de ontvangers verhogen, maar dan loop je het risico dat deze gestoord worden door andere systemen."
Daarnaast zou het volgens Hensbroek 'helpen' als de Europese overheden nieuwe frequentiebanden vrij zouden maken voor medische of rfid-apparatuur. Beide soorten apparatuur maken nu gebruik van vrije frequenties. Ook ziekenhuizen moeten volgens Hensbroek beleid ontwikkelen voor het gebruik van frequentiebanden.
De onderzoeksresultaten verschijnen woensdag 25 juni 2008 in het JAMA (Journal of the American Medical Association).
Hoe moet het nu met die pacemaker buiten de ok. Ik neem aan dat de pacemaker ook buiten het ziekenhuis gedragen wordt.
Wellicht is het ‘eiland’-denken van bouwers van medische apparatuur de oorzaak. Je kunt wel met geboden/verboden proberen gangbare toepassingen als actieve RFID of mobiele telefonie te weren uit de buurt van je systemen. Maar misschien is het slimmer om bij het ontwerp wat beter na te denken over mogelijke verstoringen uit de omgeving.
Eeeeh… dit wisten we 30 januari 2007 toch al op computable.nl ?
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/zorg/1848914/1276929/rfid-risico-in-ziekenhuis.html