“De Nederlandse ict’er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is.” Dat zegt Ernst Fuld, die sinds dit voorjaar is teruggekeerd op het NGN-nest. “Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand.”
"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is." Dat zegt Ernst Fuld, die sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij de gebruikersvereninging NGN. "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit."
Cobolprogrammeurs weer geld waard
Fuld: "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."
Lees verder: ‘ICT'er moet van eiland af'
Ernst Fuld
Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.
Merkwaardig, dat al die weerstand en dreiging wordt geuit in termen van levensstandaard in China; ja het leven kost daar veel minder. Duh! Dat doet er helemaal niks toe! ICT arbeid is net als andere arbeid: als het per saldo goedkoper wordt, verhuist het naar lagelonenlanden. Net als chipfabricage, auto-assemblage en noem maar op.
Die outsource-ontwikkeling is al jaren aan de gang en zal nog jaren doorgaan.
Hoewel ik tot dusver slechts van 1 of 2 niet-belanghebbenden succesverhalen heb gehoord en van vrijwel iedereen die ermee te maken heeft, alleen maar ellende en rampverhalen. Meestal hetzelfde: alles letterlijk nemen, niet meedenken, niet creatief, rambam kwaliteit, gericht op projectvolume, weinig continu?teit, constant fik moeten blussen.
Het stomme is, ICT is in de eerste plaats geen techniek maar dienstverlening tussen twee partijen, en dat is mensenwerk. Dat geldt voor zowel de systeembeheerder die particuliere PC’s oplapt en dat geldt voor projecten van 50.000 manuur net zo goed. Je doet zaken met degene die het goed doet, niet met de goedkoopste, want die verprutst het meestal.
Het is de samenwerking die bepaalt of het een succes wordt, niet de prijs, want het kunstje van programmeren hebben of krijgen ze wel onder de knie. Het dienstverlenerschap is een totaal andere discipline en daar zijn ze meestal nog niet zo ver in.
Culturele barri?res en de manier waarop die overbrugd worden, zullen make-or-break factoren worden voor het succes van de lagelonenlanden.
Ik verwacht dat met het dalen van de wereldmarkprijs voor programmeerwerk, in het Westen er ook steeds minder mensen zullen komen die zich in de uitvoerende delen vak gaan bekwamen, ook al is er werk genoeg voor Westerse ICT’ers. Het westen wordt een werelddeel van consultants, adviseurs en managers.
@Plankton Precies die houding is wat Fuld aan de kaak stelt, denk je dat een voetballer nog opgesteld wordt als hij slechts focust op het voorbij spelen van zijn directe tegenstander en het verdere wedstrijdverloop hem worst is?
@Hans Kroon, Fuld haalt letterlijk Cloud Computing en SOA aan om te laten zien dat veel ICT-ers een ander beroep krijgen. Volgens mij ben je het op al je punten hardstikke eens met wat hij zegt.
@Moriahh50 Ik denk dat een goede (beroepsverenigings)directeur af en toe de vinger op de zere plek legt en juist in het veranderende beroepsklimaat (dankzij oa. Cloud Computing) wijst waar ‘zijn’ leden op moeten letten. Zeggen dat systeembeheer zoals we nu kennen over 10 jaar nog bestaat is zou juist enorm schadelijk zijn voor het beroep, want dat bestaat dan niet meer.
@G.J. Volgens mij ben jij het ook met Fuld eens, alleen interpreteer je zijn stellingname negatief.
@Itismeguys: Exact! Laten we, nog meer dan voorheen, proberen om de ICT relevant en begrijpelijk te maken. Dat is een taak die we met de hele ICT moeten oplossen.
@Bruce: Oh wat zielig, zij zijn groot en machtig en wij zijn klein en ondergewaardeerd. Echt niet alle directeurs zijn zo hoor, ik heb in Nederland eigenlijk alleen het omgekeerde meegemaakt en dat zelfs uitzendkrachten gevraagd wordt om mee te denken. Je doel daarintegen is wel goed, zorg dat je snapt waar het in de toekomst om draait.
@Johan: Ja idd managers zijn ook een probleem, so? Fuld zegt echt niet dat we in de shit zitten omdat de ICT-ers hebben gefaald. Hij zegt alleen dat de toekomst voor ICT-ers ligt in het snappen hoe bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden door ICT.
Aan de grond van dit probleem ligt het feit dat we in de ICT-sector teveel kleine prutsgroepjes hebben die allemaal hun eigen clubje in stand proberen te houden. Tot een goed lopend poldermodel, zoals in alle succesvolle sectoren in NL, komen we alleen als de drie onderhandelingspartners (Overheid, Werkgevers en Werknemers) goed georganiseerd zijn. ICT-Office is er voor de werkgevers, de overheid heeft niet eens een ICT-ministerie (wel Landbouw en Verkeer) maar zit wel langzaam te denken aan een CIO/CTO (zeker met Obama’s CTO of the USA) en de werknemers zijn met 100 verenigingen een chaos. Ik zie Fuld/NGN de laatste tijd veel werken om het werknemersgedeelte beter te organiseren, Ik denk dat dat een erg belangrijke ontwikkeling is, ik denk dat we Fuld dus eerder aan onze zijde hebben dan dat hij ons tegen wilt werken 🙂
http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2009/3/twintigjarig%20ngn%20zoekt%20%20samenwerking.aspx
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/2858528/2379250/certificaten-zeggen-veel-te-weinig.html
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beheer/2598900/1277800/icter-moet-van-zijn-eiland-af.html