“De Nederlandse ict’er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is.” Dat zegt Ernst Fuld, die sinds dit voorjaar is teruggekeerd op het NGN-nest. “Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand.”
"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is." Dat zegt Ernst Fuld, die sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij de gebruikersvereninging NGN. "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit."
Cobolprogrammeurs weer geld waard
Fuld: "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."
Lees verder: ‘ICT'er moet van eiland af'
Ernst Fuld
Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.
change or die —> die
Ik zie totaal geen problemen, een kabinet die onze samenleving naar de knoppen helpt en belastingen die omhoog gaan…
Sure… als bedrijf zou ik dan ook naar china gaan, mensen daar hebben al bijna geen werk en voor 1500 euro doen ze dat beste wel!
Maarjah made in china huh :-P…
Maar aan de andere kant… je kan niet ons land vergelijken met china…vind ik…. na de WWII moest Nederland ook weer alles opbouwen ennnn waren de vaste lasten ook laag….Als je nu een halve knip witbrood haald in de winkel kost je dat 2 euro, vroeger was een halve knip wit nog geeneens 30 cent…
Dus niet van dit soort vergelijkingen doen a.u.b… eerst onderzoek en dan conclusies!
Eens met meneer Fuld:
Voor mij als kind van de dot-com hype is het nog steeds wennen wanneer ik me realiseer dat het vakgebied van de ‘nieuwe economie’ geen levenslange baangarantie meer biedt. En als ik om me heen kijk, dan twijfel ik wel eens of iedereen hetzelfde besef heeft. Niet iedereen kan zich specialiseren in Cobol, wat meneer Fuld ook suggereert, want hoewel deze programmeurs meer waard worden, zijn er natuurlijk ook steeds minder nodig…
Nee, ik stort me vol overgave op het procesdenken en zet mijn kaarten dus op Business Process Management en als je het me vraagt, adviseer ik het jou ook….
http://adi.atosoriginblog.nl/2008/06/25/icter-kan-kiezen-change-or-die/
Niks nieuws in dit artikel. Elke gezonde IT-er verandert zichzelf al continu, middels het bijhouden van relevante ontwikkelingen en continue tijd en geld besteden aan opleidingen.
Ik snap al die commotie niet om een man die een beetje aan zelfreflectie doet.
Het is geen nieuws, maar om gelijk je helemaal aangevallen te voelen.
Op zich vindt ik het niet verkeerd om alert te blijven en in te spelen op veranderingen. Niet in de laatste plaats omdat er altijd wel weer nieuwe kansen in zitten. Maar van een bestuurder zou ik toch iets genuanceerder uitspraken verwachten dan ik nu ben tegengekomen.
Als China zo’n grote bedrijging vormt, wat ik me overigens afvraag, kan er wellicht een zinnige strategie door meneer Fuld worden aangeraden. Behalve profeterende waarschuwingen en de suggestie om de zoveelste club in het leven te roepen (met het daarbij horende bestuur), vindt ik voor ons ICT’ers niets bruikbaars in het stukje terug.
Ik zal me vergissen, maar dit lijkt sterk op het (oude) pleidooi om de lonen te verlagen omdat anders het einde der tijden nabij zal zijn. Ik meen dat de huidige ontwikkelingen juist zorgen voor een stijging van de ICT lonen in de genoemde landen. Een dergelijke globale nivelering lijkt mij gezond en internationaal erg wenselijk….
En als nu uit de praktijk blijkt dat er nog veel van elkaar te leren, en dus te ondernemen valt, doen we er beter aan om niet bang te zijn maar juist de kansen te zoeken.
Denkt Ernst Fuld hier iets over te zeggen, voor iemand die weinig wereld ervaring heeft, maar denkt het te weten. Een type dat denkt de wijsheid in pacht te hebben….
Aan de andere kant kunnen ze daar gelukkig nog geen Nederlands. Je ziet ook dat ICT die geoutsourced naar die landen veel meer communicatie vereist door duurdere personen. Kortom: Wat levert dit op? (Kosten/baten analyse is op zijn plaats). Het nadeel is dat chinezen echter wel bereid zijn te verhuizen over de wereld en het risico wat je dan loopt is dat ze naast je gaan zitten, veel kijken (leren) tegen een lager tarief en vroeg of laat weten ze meer dan jij. Kopieren zit ze in de genen.
(leuke verhaal, maar ik zie deze uitspraak als onrust stoken (waar hij misschien goed in is) die wel weer overwaait net als elke hype), maar ik zeg niet over 10-20 jaar dat er nog eens een kern van waarheid in kan zitten, maar voor nu is het te vroeg om je zorgen te maken.
Het is een signaal wat hij wil afgeven, omdat ICT best veel krijgt, maar laat hem dan eerst eens met zijn salaris beginnen te inleveren, daar kunnen misschien wel 10 mensen van eten.
Ja, ik ken de man…., helaas.
Hij komt bij mij een beetje over als een relikwie uit het dotcom hype tijdperk.
Dat nu in plaats van bruggen te bouwen, een bres probeert te slaan tussen business en techniek, zodat hij zelf weer makkelijk brood op de plank kan hebben staan.
Totaal niet “Ad Valorum” voor de business dit soort lieden, maar helaas heeft die het niet altijd op tijd door. Maar klaarblijkelijk is niet al het grijs even wijs.
Je mag je als verenigingsdirecteur best even profileren, maar jammer als je dan de plank volledig mis slaat met vingerwijzingen naar ‘de ICT?r’.
Hoe taakvolwassen is ‘zijn’ gebruikersorganisatie? Heeft het de bedrijfsprocessen, gedegen beschreven, zijn ze actueel cq is er een covernance-model geimplementeerd?
Heeft men visie/missie/doelstellingen, kent men rolhouders als een beleidsmaker, informatiemanager en busines-analist?
Natuurlijk geeft (ICT-)innovatie een major impact op de going concern van de business. Maar de business moet er voor waken het ambitieniveau (en daarmee samenhangend de complexiteit) niet te gaan onderschatten.
En denk bij realisatie niet gelijk aan op out-sourcing, verken eerst de mogelijkheden voor co-sourcing om kennis en kunde in huis te krijgen en vast te leggen.
Jammer Ernst!!
Ik neem aan dat deze meneer (ik schijn een van de weinigen te zijn die hem niet kent) hier praat over de ict-er die net voor het jaar 2000 in de IT sprong, zonder scholing of specialisatie in IT. Snel veel geld verdienen. Ik denk echter dat dit een kleine minderheid in Nederland is. Ikzelf werk al jaren in het buitenland en heb veel met IT personeel in India en China te maken. Hoewel ze precies uit kunnen voeren wat je ze op papier uitlegt, hebben ze nog een lange weg te gaan voordat ze de brede opleiding en kennis van de gemiddelde Nederlands ITer hebben.
En zoals anderen ook al opmerken: 1500 euro ? Nou en… ? Een bedrijfsprocess is meer dan alleen de kosten van een ITer. De meeste verstandige bedrijven weten dit. Meneer Fuld echter niet.