“De Nederlandse ict’er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is.” Dat zegt Ernst Fuld, die sinds dit voorjaar is teruggekeerd op het NGN-nest. “Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand.”
"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is." Dat zegt Ernst Fuld, die sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij de gebruikersvereninging NGN. "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit."
Cobolprogrammeurs weer geld waard
Fuld: "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."
Lees verder: ‘ICT'er moet van eiland af'
Ernst Fuld
Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.
Lekker stukje….
Wat er in dit soort stukjes nooit bijverteld wordt, is dat de kosten van levensonderhoud en andere beroepskosten in Nederland een factor 10 hoger liggen dan in China.
Echter dat de “gemiddelde ICTer” die in de detachering of consultancy werkt het nogal hoog in bol heeft en zichzelf toch wel heel erg goed vind, dat ben ik Fuld eens.
Het mag duidelijk zijn dat ik dus gewoon in dienst ben bij een IT dienstverlener (als medewerker support) en niet gedetacheerd ben of als consultant werkzaam ben.
Ik heb wel als vaste medewerker consultants en andere mensen als collega gehad die gedetacheerd waren door hun bedrijf bij mijn werkgever. Deze mensen hadden het nog wel eens de gewoonte zich toch wel heel erg belangrijk te vinden….
Heeft iemand zich afgevraagd wat je met 1500 Euries allemaal in China kan doen?
En in India schieten de lonen (relatief) ook sky high.
Natuurlijk is het een veranderende omgeving, waarin je mee moet veranderen! Maar zo kan ik veel open deuren in trappen. Waarschijnlijk heeft hij ook een hoger salaris dan een willekeurige bobo in China.
Naast het feit dat ik het veelal eens ben met de mensen die reeds gereageerd hebben op de uitspraken van de heer Fuld, zit er nog steeds een zeer groot gat tussen hetgeen wat wij hier in het westen vragen voor een technisch consultants en hetgeen ze in het oosten kunnen bieden.
Zelf heb ik een Consultancy-organisatie op het gebied van Networking. Veel klanten van ons hebben enkele jaren geleden veel werkzaamheden geoffshored naar landen als India, maar komen nu terug op dat besluit. Mensen spreken slecht engels, denken in hokjes en voldoen totaal niet aan de standaard die wij hier hanteren.
Dan kan je nog zo’n goede opleiding hebben, als je niet weet te communiceren, dan houdt het gauw op.
Het is niet alleen China.
Als je dichter bij kijkt in Landen als Roemenie (waar ik op dit moment verblijf). Dan liggen de lonen op dit moment vergelijkbaar of zelfs lager dan 1500 Euro bruto per maand. En ook de gemiddelde Roemeen is best bereid een beetje meer te werken.
Verder de cultuur verschillen met Oost Europa zijn niet zo schokkend als met China en sinds we hier maar 1 uur tijdsverschil hebben is ook de support voor de Nederlandse markt een niet al te groot probleem.
Alleen functionele kennis en direct klanten contact heeft nog enigszins een toegevoegde waarde voor de Nederlandse IT’er.
Almar Lijfering
ISDC
Ik heb in de gaten dat hier ‘live’ actief commentaar-teksten worden weggehaald…., waarom? (als ze niets schuldigs bevatten?)
Tsja die Chinezen worden uitgebuit. Van mensenrechten hebben ze niet gehoord. En 1500 Euro in China is toch wel een topsalaris lijkt me.
En wat stelt die Ernst Fuld dan wel voor?
Managers in china doen het ook voor 1500 Euri in de week en leveren een hogere kwaliteit. Daarbij werken ze ook nog eens 120 uur in de week. Dus aandeelhouders grijp uw kans!
Als al die ITers die hier reageren hun kostbare tijd nu eens zouden stoppen in het LUISTEREN naar de klant…..
Op zich is het wel interessant dat het “chinese gevaar” weer aangehaald wordt als stok om de hond mee te slaan. Op zich zijn er Chinese ICT’ers waar ik erg veel respect voor heb, bijvoorbeeld Raymond Yeung (http://www.ie.cuhk.edu.hk/whyeung). Het is echter vrijwel altijd zo dat de goede chinese IT’ers hun opleiding in het westen genoten hebben. Dat er in de Chinese stad Chengdu elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op komen is niet erg indrukwekkend. Dat de kosten van deze chinese IT’ers lager liggen is nog minder indrukwekkend. Wat in het artikel gesteld wordt is dat kwantiteit voor kwaliteit gaat, wat natuurlijk niet waar is. De variant “Change or Die” op “Adapt or Die” geldt voor iedereen in alle markten overal ter wereld. Als je de Zwitserse/Californische ICT industie bekijkt als spin-off van de ETH Zurich en Stanford dan weet ik zeker waar de kwaliteit zit. En daar draait het uiteindelijk om. Als ik dus zou moeten wedden op ETH/Stanford versus Chengdu dan wist ik het wel. Dat geldt niet alleen voor nu maar ook voor over 10 jaar.
Steeds weer dat China verhaal.
De lonen moeten laag blijven zegt het landsbestuur.
Concureren met de lage lonen landen ….is de slogan.
Hoe doen we dat ?
De vaste zaken die in china ook laag zijn n.l.
de woonlasten de prijzen van alle dagelijkse dingen
laag houden! Dan kan ons salaris zelfs omlaag.
Maak de vaste lasten laag , dan kan het salaris gaan
concureren met de landen als China en India.
Slaap zacht werkgevers