“De Nederlandse ict’er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is.” Dat zegt Ernst Fuld, die sinds dit voorjaar is teruggekeerd op het NGN-nest. “Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand.”
"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is." Dat zegt Ernst Fuld, die sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij de gebruikersvereninging NGN. "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit."
Cobolprogrammeurs weer geld waard
Fuld: "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."
Lees verder: ‘ICT'er moet van eiland af'
Ernst Fuld
Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.
Ik denk dat er in ons land, ongeacht welke branche, er geen mensen zijn die voor 1500 euro 60 uur per week werken…
Een confronterende en wellicht pijnlijke stellingname met wel degelijk een belangrijke kern van waarheid. Ik ben indertijd juist de IT in gegaan om in een, zoals dat zo mooi heet, dynamische werkomgeving te werken. ik vind het heerlijk dat het speelveld voortdurend verandert en ga daar graag in mee. Maar niet iedereen wil dat of kan dat. Als specialist zul je goed in de gaten moeten houden of jouw specialisme op termijn nog wel marktwaarde heeft en tijdig moeten bijsturen. Als generalist loop je weer andere risico’s. Zo verwacht ik persoonlijk dat de IT-markt binnen nu en een jaar flink in zal zakken, en dan gaan bedrijven toch weer scherper letten op wat je nu echt oplevert. Zorg dus dat je altijd duidelijk kan maken wat je toevoegt aan de waardeketen van je werkgever of klant en verschuil je niet op je kamer, maar kom eruit en laat je zien !
Ernst heeft hier gelijk. De Nederlandse IT-er is, wanneer hij/zij gewoon productie werkt draait, te duur en te weinig kwaliteit gefocust vergeleken met landen als bijvoorbeeld India, China of Georgie. Waar de IT-ers uit deze landen echter problemen mee hebben, mede gezien hun culturele achtergrond, is vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken. Daar ligt nu juist de kans voor de Nederlandse IT-er, die moet zich meer in de processen van de bedrijven gaan verdiepen en IT gaan aansturen c.q. managen vanuit procesondersteuning. De vrije geest van de Nederlanders kan hier dus juist de USP van de Nederlandse IT-er zijn. Nederlandse IT-ers moeten dus meer de architectenrol gaan innemen en het ‘bouwen’ aan anderen overlaten.
Wij kunnen er toch niks aan doen dat u, met uw salaris, er geen verstand van heeft ? Tja sorry.. wel leuk dat het ze (de hedentendage bedrijven) hoog zit.
U zal moeten veranderen en een juist marktconform salaris rechtvaardigen (of meer ….)
Ach dat China-verhaal is gebakken lucht. India ook.
*lol* Wel leuk te lezen dat het ze steeds meer omhoog zit. Tja.. sorry… dan had u maar moeten leren en een ict-studie moeten oppakken naast je werk en continue bijblijven …
Heren,
Ik ben deels eens met de uitspraken van deze meneer maar om te zeggen dat IT-ers niks voorstellen, vind ik een populistische uitspraak en alleen maar beschouwd kan worden als aandachttrekkerij. Als hij wilde laten weten dat hij terug is bij NGN kon dat ook door gewoon te zeggen.
Zo simpel is het echt niet, beste meneer de directeur en met alle respect voor deze man! Want waar hebben wij het over… dan maak jij dit land toch een tweede China ?! What’s the problem ? (knipoogje)
De echte IT-ers krijg je niet zo makkelijk met zo’n uitspraak op de kast, hoor….! 🙂
Misschien moet de Nederlands overheid eens serieus overwegen om arbeid goedkoper te maken ipv alles steeds maar meer te belasten!
Gelukkig hebben wij een Europese Commissie die ervoor zorgt dat wij onze dure levenstandaard ook moeten bekostigen met enig salaris…
In eerste instantie werd ik getrokken door de titel van het bericht. Want dat er veranderd moet worden, daar ben ik het volmondig mee eens!
China is booming en India met zijn MEGA ICT bedrijven als Tata gaan zeker azen op een krent uit de pap. Tata is nu al heel erg actief op de Engelse markt.
Tegelijkertijd, en dat beseffen zich niet veel ICT-ers (vooral categorie beheerders) zijn we al een paar jaar bezig met het automatiseren van de autmatisering. Gevolg: steeds minder ICT-ers nodig voor hetzelfde werk, maar ook: beheer onafhankelijk van tijd en plaats. Daardoor is er aan de top alleen plaats voor ICT-ers die zich gespecialiseerd hebben in technieken als virtualisatie, network storage, hoge beschikbaarheid en dergelijke. Door die automatisering is er steeds minder vraag naar “middenkader” en zie ik een gat ontstaan tussen de starter aan de onderkant (werkplekbeheer, servicedesk, supportmedewerker) en de ervaren systeem/netwerkbeheerder.
Het zal juist voor de starters steeds moeilijker worden een aansluiting te vinden bij het vervolg binnen hun ICT-loopbaan en velen zullen uiteindelijk wat anders gaan doen.
En wat doet deze meneer “de directeurt” Ernst Fuld??
Wat zal hij moeten doen daar in de “lage lonen”landen, en voor wat voor salaris?? Ik denk “iets” meer dan hier..
Waar gaat dit uberhaupt over? Een stratenmaker verdient daar ook minder en doet meer…
Een goed loopbaan advies van een meneer, die eerst directeur van een vereniging was, daarna voor zichzelf iets begon en acht jaar later ten onder ging in de ‘harde kapitalistische’ wereld en toen maar weer directeur van zijn oude vereniging werd??