Ambtenaren hebben een 9-tot-5-mentaliteit, wordt vaak gedacht. Verschillende overheidsinstellingen gebruiken dit imago om aan mensen te komen.
"Wil je meer tijd voor je gezin of je hobby's? Of zoek je een bredere blik op je vakgebied? Of ben je een ict'er die zich wil ontwikkelen tot SAP-specialist?" Dit is de wervingstekst op de website van de Defensie Telematica Organisatie (DTO), verantwoordelijk voor de ict bij defensie en andere onderdelen van de rijksoverheid. Het is een voorbeeld van de manier waarop de overheid haar imago inzet om mensen te werven. Het imago is dat ambtenaren een negen-tot-vijf-werkmentaliteit hebben.
Overheidsinstanties hebben het nadeel dat ze werknemers weinig bonussen kunnen bieden. "Maar de overheid heeft andere voordelen. Werknemers bij de overheid hebben bijvoorbeeld meer vrije dagen", zegt Ilona Boelens, salesmanager bij Brunel ICT. De arbeidsmiddelaar zoekt mensen die bij de overheid passen. Boelens: "Het zijn een ander type mensen. Ze hebben andere wensen dan mensen die kiezen voor een baan in het bedrijfsleven." Ook Erik Groenewold, werkzaam bij Michael Page IT, merkt dat veel mensen specifiek voor een baan bij de overheid kiezen. "Bijvoorbeeld om wat bij te dragen aan de samenleving. Dat is weer een voordeel bij de werving."
Ludieke wervingsacties
De overheid doet, in tegenstelling tot sommige bedrijven, niet aan ludieke wervingsacties. Zij kiest niet voor sollicitatiegesprekken in de showroom of ballonvaarten. "Dat mag ook niet. Overheidsgelden zijn daar niet voor bedoeld. Die vrijheid heeft de overheid niet", zegt Arend van Beek, voorzitter van de VIAG. Dat is de beroepsorganisatie voor ict'ers die bij de lokale overheid werken. De overheid kijkt meer naar kwaliteit van de campagne, merkt Groenewold. "Advertentiecampagnes worden niet geschuwd. Op dat vlak zien we dus niet veel verschil met de commerciële bedrijven, hoewel er andere advertentiekanalen worden gebruikt."
De overheid doet wel aan advertentiecampagnes, maar nooit specifiek gericht op ict. Voorbeelden van deze campagnes is die van ongeschikt/geschikt van het ministerie van Defensie. Boelens: "Advertenties zetten ze vaak in op regionaal niveau. Landelijke campagnes zijn vaak moeilijk, omdat overheden vooral lokaal zijn gericht. Kijk maar naar ziekenhuizen."
Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van hr-dienstverlener Raet blijkt dat de overheid het kleinste wervingsbudget heeft van alle sectoren. Maar het Rijk zet dit budget wel effectief in. De rijksoverheid kreeg een prijs voor zijn stand op de Carrièrebeurs afgelopen november.
Ik kan dit beeld ook wel bevestigen. Lonen die de overheid biedt blijven ook VER achter bij het bedrijfsleven. Dat trekt toch een bepaald soort mensen aan (niet oneerbiedig bedoeld).
Merkwaardige is dat ze weinig geld kwijt willen zijn aan werving en loon terwijl aan de andere kant DURE consultants moeten worden ingehuurd. Ik zou zeggen, gooi die lonen omhoog, dan kunnen die dure consultants de deur uit.
Ondanks dat de lonen zeker omhoog zouden kunnen weet ik niet of dat wel de oplossing is. Dit buiten het feit om dat de lonen van de ambtenaren behoorlijk wat jaren bevroren zijn geweest.
Veel ict’ers in overheidsdienst kiezen voor een dergelijke baan omdat ze dan maar 36 uur hoeven te werken tegen over de ‘duur’ betaalde consultants die meer rond de 50 uur werken dan 36. Ga het uurloon maar eens uitrekenen. Je zult zien dat de overheid dan nog niet zo gek is om voor te werken.
Overigens zelf wel al enige tijd geleden de overstap gemaakt van overheid naar ‘duur’ betaalde consultant, maar dit vooral i.v.m. de uitdaging in het werk. Mijn keuze bij de overheid maak je meer de keuze voor meer vrijetijd.
Overigens blijven de salarissen bij de overheid op dit moment te veel achter bij de overheid waardoor de consultants het werk ook niet meer aan kunnen.
Ik geloof dan ook niet in een oplossing op dit moment of de overheid zou beter moeten gaan samenwerken.
Waar moet ik solliciteren ?? Kan ik gelijk mijn ABP meenemen. Wie bij de overheid werkt weet dat dit wel anders in elkaar zit
Je hoort altijd dat je in het bedrijfsleven zo veel verdient als ICT-er. Zijn daar ook concrete cijfers van? De gemiddelde gemeente ICT-er verdient overigens tussen de 3400 en 3800 per maand…
Ik zie genoeg mogelijkheden en kansen binnen Defensie. De genoemde salarissen van J. de Groot zijn ook van toepassing bij Defensie dus daar kan het niet aan liggen.