Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft treedt nu echt af en blikt dus terug op de woelige geschiedenis van zijn bedrijf. Hij zegt zijn succes vooral te danken aan zijn concurrenten. Die waren meestal niet in staat technische kennis goed te combineren met business ervaring, aldus Gates.
Het geheim van Microsofts succes is volgens mede-oprichter en topman Bill Gates toch een flinke dosis geluk. Hij zegt dat het slagen van zijn softwarebedrijf grotendeels te danken is aan het falen van de concurrentie. Dit verklaart de nu terugtredende topman in een interview met de BBC.
"De meeste van onze concurrenten werden erg slecht gerund. Ze begrepen niet hoe je mensen met business ervaring en mensen met technische ervaring kunt binnenhalen en hoe je die werknemers moet combineren." Daarnaast hadden Microsofts concurrenten volgens Gates geen goed begrip van software; de breedte en de mogelijkheden daarvan en dus voor de business. In de begintijd van de pc-industrie – en dus van Microsofts bestaan – was software nog grotendeels een bijzaak voor de hardware.
Kritiek
Niet iedereen blikt zo rozig terug als Gates nu doet. Veel oud-concurrenten hebben nog oud zeer, onder meer over uiteengespatte samenwerkingsverbanden met Microsoft, oneerlijke concurrentie en andere vormen van harde business of vuil spel. Zo zijn topmensen bij IBM lange tijd rancuneus geweest over het sluwe dubbelspel dat MIcrosoft speelde met besturingssysteem OS/2, dat het ontwikkelde samen met IBM, en het eigen Windows.
Ook mede-oprichter Mitch Kapor van Lotus Corporation, later overgenomen door IBM, rookt nog niet de vredespijp. De oud-topman van de gevallen Microsoft-concurrent (vooral op het gebied van spreadsheets) stelt dat het bedrijf van Gates zijn voordeel heeft gedaan met de grip op het besturingssysteem om zo onafhankelijke softwareproducenten het leven zuur te maken.
Dat was ook de crux in de langlopende antitrustzaak in de Verenigde Staten én het lopende antitrustconflict met de Europese Commissie. Kapor vat samen: "Claims van Microsoft dat mensen Microsoft-software kochten vanwege de kwaliteit zijn nogal een vorm van zelfbevlekking." Hij beschuldigt Gates van geschiedvervalsing in diens terugblik.
Ecosysteem
Gates reageert lakoniek; zijn bedrijf heeft juist de notie van een ecosysteem van externe softwareproducenten gekoesterd en bevorderd. "Wij hebben juist andere bedrijven gesmeekt hun software te maken voor ons platform." Dat omvatte ook de toentertijd marktdominante Lotus 1-2-3 spreadsheet. Ook huidig Microsoft-ceo benadrukt al jaren het belang van software-ontwikkelaars.
Juister zou zijn te zeggen, ze hebben marketing en gerechtelijke procedures heel goed begrepen.
De business niet, die had alleen maar last van uiteindelijk veel hogere total cost of ownership.
Ze hebben gewoon enorm succes gehad, maar voor de redenen van het succes worden totaal verkeerde dingen aangehaald.