Linux kan Windows-applicaties draaien dankzij de api-interpretatielaag Wine. Versie 1.0 van die software is nu, na vijftien jaar ontwikkelwerk, af.
Besturingssysteem Linux en webbrowser Firefox zijn twee van de bekendste voorbeelden van opensource. In technische kringen geniet Wine (Wine Is Not an Emulator) echter ook veel aandacht. Die software interpreteert de api's (application program interface) van Windows en koppelt die aan equivalenten in Linux. Hierdoor kan die Windows-concurrent applicaties draaien die zijn geschreven voor Microsofts marktdominante pc-platform.
Hetzelfde kan met virtualisatie, maar daarvoor is nog altijd een exemplaar nodig van het besturingssysteem waarvoor de applicatie oorspronkelijk is gemaakt. Emulatie is een andere mogelijkheid, maar daarbij wordt een compleet systeem – vaak op hardwareniveau – nageaapt.
Compatibel
De ontwikkelaars achter Wine hebben in de loop der jaren al wel gedeeltelijke succesen geboekt. Bepaalde Windows-applicaties draaien dankzij die opensource software allang vlot op Linux. Sommige andere programma's blijven echter kuren hebben. Een combinatie van applicaties die goed draaien op Wine is al lange tijd verkrijgbaar. Dat pakket heette eerst Crossover Office, maar is ook in een Games-variant verschenen. De officiële naam is nu Crossover Linux.
De Wine-compatibiliteitslaag werkt in wezen ook op andere Unix-achtige besturingssystemen, zoals Mac OS X en de x86-uitvoering van Solaris. Het ontwikkelwerk aan Wine is echter nog niet af; de software omvat nu de Win32-, DirectX- en OpenGL-api's. Daarbij is de ondersteuning nog beperkt voor het DirectX-deel Direct3D dat zorgt voor de versnelling van driedimensionale graphics. Recentere Microsoft-api's, zoals ook de relatief nieuwe in Windows Vista, zijn nog niet meegenomen.
Beetje raar geschreven artikel. Al ver voor versie 1.0 was het al heel goed te gebruiken.
Het is dus onzin om te stellen dat het pas na 15 jaar is dat je windows software kan draaien.
Maar blijkbaar vinden de ontwikkelaars zelf dat het nu pas goed genoeg werkt voor het grote publiek. Anders hadden ze versie 1.0 al veel eerder gereleased.
Blijf je met zo’n pakket niet eeuwig achter de feiten aanlopen? Nieuwe versie van Windows, en je kan ’t schudden.
Zoiets zou eigenlijk door Microsoft gesupport moeten worden. Maargoed. Weinig kans dus.
@Sander
Dat valt volgens mij wel mee. De meeste applicaties draaien zowel onder Win 2000 als XP
Het simuleert de x86 (32bit) omgeving…. Niet windows specifiek,…. Dus hardware…