Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SAFECIN), waarvan Steunpunt Acquisitiefraude deel uitmaakt, is in samenwerking met Fellowes Benelux een proefproject gestart dat moet leiden naar een eerste analyse van ervaringen van burgers die te maken hebben (gehad) met misbruik van hen identificerende gegevens. Dit project wordt ondersteund door de werkgroep fraude met identificerende gegevens van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.
Op de site www.identiteitsfraude.nl kan iedere burger zich melden die uit eigen ervaring te maken heeft gehad met misbruik of diefstal van hem of haar identificerende gegevens. Te denken valt aan fraudezaken veroorzaakt door misbruik van fysieke, papieren documenten, maar ook aan meldingen met betrekking tot phishing technieken via elektronische communicatiemiddelen. De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in het traject waarin burgers terecht kunnen komen indien duidelijk is geworden dat zij het slachtoffer zijn geworden van misbruik, zoals de constatering van een debiteurenstand bij Bureau Krediet Registratie te Tiel, het ontvangen van aanschrijvingen van incassobureaus en het ervaren van bezoeken van gerechtsdeurwaarders. Burgers die zich aanmelden en die nog steeds problemen ondervinden met het rechtzetten van dit misbruik, kunnen rekenen op aandacht voor hun zaak via dit onderzoek.
De website www.identiteitsfraude.nl is per direct beschikbaar en zal t/m 15 augustus worden opengesteld. Het eindrapport dient tevens als ondersteuning van de www.stop-identiteitsfraude.com campagne waarvan Fellowes de initiatiefnemer is.
Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland heeft aan dit project haar medewerking en ondersteuning toegezegd. De stichting wil graag een rol spelen in de begeleiding van en voorlichting aan burgerslachtoffers op gemeld terrein en heeft er uit dien hoofde een (maatschappelijk) belang bij om in kaart te krijgen op welke werkprocessen zij dient in te zetten.
Landelijk fraudecoördinator van Het Openbaar Ministerie Fred Speijers zegt enthousiast te zijn over dit project. Speijers is voorzitter van de landelijke projectgroep Legitimatiefraude in het kader van het Actieplan Veilig Ondernemen. In dit traject werken overheid en bedrijfsleven samen om criminaliteit in de private sector terug te dringen. Binnen de landelijke projectgroep worden plannen uitgewerkt om een pilot met misbruik van identificerende gegevens te starten. Het OM is benaderd over het huidige initiatief dat goed aansluit op de reeds bestaande plannen van deze projectgroep.