Worldmax heeft in Amsterdam het eerste Nederlandse mobiele Wimax-netwerk gelanceerd. Rond 2011 wil het mede door Intel gefinancierde bedrijf landelijk dekkend mobiel breedbandig internet aanbieden.
Inwoners van Amsterdam hebben vanaf vandaag een alternatief voor kabel- en Adsl-internet via het Wimax-netwerk Aerea. Aerea is de naam van de mobiele breedbandaanbieder van het bedrijf Worldmax.
Het gaat hierbij om de mobiele uitvoering van Wimax (802.16e). Dat houdt in dat klanten feitelijk overal in het dekkingsgebied van Worldmax kunnen internetten, mailen en bellen, ook als ze zich met een auto voortbewegen.
Aerea kost tot half augustus 30 euro per maand. Daarvoor krijgt de klant een maand mobiel internettoegang tegen 1 megabit per seconde via een laptopinsteekkaart. Na de zomer, bij de officiële lancering, verschijnen er abonnementen met toegangssnelheden tot 4 of 6 megabit per seconde en USB-modems. Er komen prepaidpakketten en abonnementen.
(Laptop met Wimax-insteekkaart)
Jeanine van de Vlist, directeur van Worldmax (voorheen directeur Dell Nederland, red.), bouwde afgelopen vier maanden hard aan een helpdesk, factureringssysteem en het fysieke netwerk. Voor dat laatste werkt Worldmax met onder andere Alcatel-Lucent en Eurofiber.
"In de komende 2 à 3 jaar willen we Aerea landelijk uitrollen. Daar richten we ons op jongere mensen, of gezinnen met jonge mensen, die eenvoudig nieuwe technologieën oppakken." Na Amsterdam volgen Rotterdam. Den Haag en Utrecht. De antennes van Worldmax komen op locaties waar Gsm-masten staan of stonden, bijvoorbeeld op masten waar Telfort-zenders hingen. Het bedrijf Kings doet daarvoor de acquisitie. In totaal zijn er 3.000 locaties nodig.
Worldmax heeft een Wimax-licentie die voorheen in handen was van Enertel Wireless. Daarmee kan het tot 2015 uit de voeten. Toch wil Worldmax deelnemen aan de veiling van Wimax-frequenties die eind 2008 plaatsvinden, om de kwaliteit van de dekking te verbeteren.
Over het bedrijfsmodel wil Van de Vlist weinig kwijt. "Dat is vertrouwelijk". Wel zegt ze dat haar aanbod goedkoper zal zijn dat dan van andere mobiele breedbandaanbieders. Dat komt mede door het feit dat de kosten om het netwerk aan te leggen lager zijn dan die van de bouw van een Umts-netwerk. "Bij de lancering van Worldmax wilden we een wholesale-bedrijf bouwen. We kiezen er nu toch voor ons op de consumentemarkt te richten. We willen de grootste worden. Wimax wordt een product voor de massamarkt."
Worldmax is van plan op een niet nader genoemde termijn een nieuwe financieringsronde te doorlopen.
Nederland is niet het eerste land waar Wimax op de commerciële markt beschikbaar is. In Malta is Vodafone een van de 3 licentiehouders. Het bedrijf is daar sinds juni 2007 actief met Wimax als concurrent voor Adsl- en kabelinternet. Hierbij gaat het echter om de vaste (niet ambulant te gebruiken) uitvoering van Wimax (802.16d). Vodafone heeft daar 4 procent van de breedbandmarkt in handen. Voor het einde van het jaar streeft de telecomaambieder naar een marktaandeel van 7 à 8 procent.
Voor het einde van het jaar verschijnt de Centrino2-chip op de markt. Die ondersteunt behalve wifi ook Wimax. Intel hoopt dat bedrijven als Toshiba, Sony, Dell, HP en Lenovo die chips standaard in hun laptops gaan verwerken. Dat rechtvaardigt voor Intel Capital p zijn beurt de investeringen in bedrijven als Worldmax.
(Intel integreert Wimax en wifi op één chip, voor 2009 op de markt)