Intel ligt onder vuur van vier rivaliserende chipfabrikanten. Zij claimen dat het bedrijf weigert de specificaties openbaar te maken van een host controller-ontwerp voor USB 3.0. Dat moet chipsets geschikt maken voor die nieuwe USB-standaard. De concurrenten staan in de startblokken om gezamenlijk een alternatieve host controller te ontwerpen.
Een groep van vier chipfabrikanten (AMD, Nvidia, Via Technologies en SiS ) staat in de startblokken om een rivaliserende specificatie te ontwerpen voor een USB 3.0 host controller. Dat onderdeel van de chipset verzorgt de communicatie tussen processor, geheugen en externe verbindingen, zoals bijvoorbeeld USB.
‘Ontwerp nog niet af’
De chipmakers beschuldigen Intel ervan misbruik te maken van haar positie als enige grote chipmaker voor pc's binnen het comité dat werkt aan de USB 3.0-standaard. De USB 3.0 Promoter Group omvat naast Intel ook HP, Microsoft, NEC, NXP, en Texas Instruments. Intel werpt tegen dat iedereen toegang heeft tot de USB 3.0-standaard. Dat geldt echter nog niet voor het gedeelte van de standaard die betrekking heeft op het maken van chipsets voor USB 3.0.
Intel werkt aan een ontwerp voor een host controller die Intels chipsets geschikt moet maken voor USB 3.0. De chipmaker houdt het ontwerp van deze host controller echter onder de pet tot de tweede helft van 2008. Intel zegt dat de host controller-specificaties geen onderdeel uitmaken van de USB 3.0-standaard. Bovendien zou het ontwerp nog niet af zijn en dus zou het onverantwoordelijk zijn het nu al vrij te geven.
De vier concurrenten beschuldigen Intel er echter van deze informatie expres achter te houden om zo kunstmatig een technische voorsprong te kunnen verwerven. Het ontwerpen en dan ratificeren van een eigen USB 3.0-controller zou de vier chipproducenten flink wat tijd kosten. Nvidia claimt dat minstens een jaar achterstand dreigt als Intel niet meewerkt.
Antitrustzaak
Deze beschuldiging over machtsmisbruik komt op een slecht moment voor Intel. Begin juni heropende de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een antitrustzaak tegen chipproducent Intel.
De marktdominante chipmaker zou oneerlijke concurrentie bedrijven door kortingen te geven aan pc-producenten als zij beloven exclusief gebruik te maken van Intelprocessoren. Twee jaar geleden trof Intel al een schikking met de FTC, maar deze Amerikaanse overheidsorganisatie heeft de chipmaker nu alsnog een dagvaarding gestuurd.
Europese Commissie
Ook elders lopen er onderzoeken naar de zakenpraktijk van de Amerikaanse chipmaker. De zaak in de Europese Unie is nog lopende. De Europese Commissie (EC) spreekt nieuwsberichten tegen dat het al een voorlopig oordeel heeft geveld over Intel. In Azië heeft de Korea Fair Trade Commission (KFTC) Intel begin juni al een boete opgelegd van zestien miljoen euro voor het misbruiken van diens marktmonopolie. Intel gaat in hoger beroep tegen deze beslissing.