Information Lifecycle Management (ILM) laat in korte tijd een aanzienlijke penetratie zien binnen de Nederlandse bedrijven.
Het belangrijkste argument hiervoor is de behoefte of zelfs de noodzaak tot het verbeteren van de effectiviteit van informatiebeschikbaarheid in relatie tot de kosten van opgeslagen en de risico’s bij (gedeeltelijk) verlies van data. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde "Storage & Information Lifecycle Management | Netherlands" survey van MarketCap.
ILM is sinds een aantal jaren een nieuwe veelomvattende manier om de stroom van informatie te beheren vanaf het ontstaan en de eerste opslag ervan tot het moment waarop de gegevens overbodig zijn geworden en verwijderd kunnen worden of middels het gebruik van een minder kostenintensieve methode opgeslagen kunnen worden. Waarbij dit laatste vaak wel een groter risico op dataverlies met zich meebrengt, doch dit als acceptabel ervaren wordt in relatie tot de kosten van dit verlies.
De survey laat zien dat circa 14 procent van de bedrijven en instellingen in Nederland met 50 of meer werknemers momenteel gebruik maakt van ILM. Gezien de relatief korte tijd dat er werkelijk sprake is van promotie van ILM is dit een aanzienlijke penetratie. In goed drie jaar is de ILM penetratie van praktisch nihil tot de 14 procent toegenomen. Het zijn vooral de sectoren als zakelijke en financiële dienstverlening die gebruik maken van deze beheerwijze van informatie. Mariëlle Custers, senior consultant van MarketCap geeft aan: "het feit dat de financiële sector voorop loopt met ILM is logisch, deze sector wordt in feite gekenmerkt als een typische data-opslag sector. Dit wordt mede veroorzaakt door het juridische karakter van de meeste data die binnen deze sector rond gaat. Met ILM kan met meer gestructureerd met de data-opslag omgaan, waarbij continu de toegankelijkheid, de waarde, de kosten en de risico’s bij verlies van data in goede balans zijn. Het gaat bij ILM eigenlijk om een economische benadering van data-opslag gecombineerd met risk management".
Publieke sector loopt achter
Mariëlle Custers geeft verder aan: "Eigenlijk zou men Nederland toch wel als een typisch ILM land kunnen beschouwen. Wanneer sprake is van een hoge mate van knowledge workers zoals in Nederland, dan is er altijd sprake van relatief veel storage. Waarbij men continu een afweging maakt tussen kosten en baten, maar waarbij de toegankelijkheid van de juiste data cruciaal is voor het functioneren van de organisaties. Wel is het opmerkelijk dat binnen de publieke sector de ILM penetratie het laagst is van alle sectoren. Men zou toch verwachten dat deze typische data genererende sector als eerste met ILM aan de slag zou geen. Het tegendeel is echter waar. Economische omgang met data is binnen de publieke sector nog nauwelijks een de orde".
Waarom ILM?
Er zijn verschillende argumenten om ILM door te voeren. Uit de resultaten van de survey blijkt dat meer dan 60 procent vooral gaat voor betere en meer betrouwbare informatie. ILM wordt vooral doorgevoerd om risico’s van informatieverlies te verminderen, verminderen van menselijke fouten en verhogen van de effectiviteit van de beschikbaarheid van de informatie. Nog eens 30 procent focust meer op het betere benutten van opslagcapaciteit als argument, zoals lagere opslagkosten en verbeteren van de opslaginfrastructuur.
De penetratie zal naar verwachting de komende twee jaar verder toenemen. Momenteel heeft 7 procent ILM als belangrijks aandachtsgebied gedefinieerd en nog een 7,5 procent zal binnen twee jaar ILM als focus nemen c.q. naar verwachting in ILM gaan investeren.
Maar wil het gebruik van ILM toenemen, dan zal er volgens de resultaten van het onderzoek wel sprake moeten zijn van een multi vendor standaard. Meer dan de helft van de respondenten in het onderzoek is het (deels) eens met het standpunt dat ILM pas serieus van de grond zal komen als er sprake is van een multi vendor standaard. Op dit moment zijn er een aantal leveranciers die een ILM dienst aanbieden, maar onderling zijn de verschillen nog te groot. Hetgeen overigens typisch is voor nieuwe ontwikkelingen c.q. innovaties binnen de informatica sector. Standaarden ontstaan meestal pas op het moment dat de eerste fase van groei en adoptie van een bepaalde technologie of toepassing voorbij is.
Over de survey "Storage & Information Lifecycle Management"
Het onderzoek "Storage & Information Lifecycle Management" van MarketCap is uitgevoerd onder bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland. Het onderzoek is een algemene en specifieke verkenning van de markt op het gebied van storage en Information Lifecycle Management en gaat in op trends en ontwikkelingen. Het onderzoek is te bestellen bij MarketCap en kost € 2.750,-.