Ziekenhuizen hebben de afgelopen tien jaar het ict-budget zien verdrievoudigen. Zij doen vooral investeringen in het elektronisch patiëntendossier en het ziekenhuisinformatiesysteem. Toch investeren andere sectoren nog altijd meer.
Het ict-budget van ziekenhuizen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van Q-consult in opdracht van de vereniging van ziekenhuizen (NVZ). In 2006 gaven ziekenhuizen gemiddeld 3,4 procent van hun budget uit aan ict. Midden jaren negentig was dit nog minder dan 1,5 procent van het budget.
Ondanks de sterke stijging van de afgelopen jaren blijft de ziekenhuissector achter bij andere sectoren. In de sector voor transport en distributie gaat ongeveer 4 procent van het budget op aan ict. Bij de overheid komt percentage gemiddeld uit op 6 procent.
Elektronisch patiëntendossier
Ziekenhuizen investeren de laatste tijd met name in informatiebeveliging en het elektronisch patiëntendossier. Meer dan 70 procent van de ziekenhuizen zegt tijd en capaciteit te besteden aan het delen van patiëntendossiers via internet. Het ziekenhuisinformatiesysteem volgt op een tweede plek. Informatiebeveiliging is de derde prioriteit op het lijstje.
Uit het onderzoek komt naar voren dat ict-investeringen vaak plaatsvinden zonder dat vooraf eeen harde en kwantitatieve business case wordt gemaakt . Daardoor is het rendement van de investering vooraf niet altijd duidelijk. Bij kleine ict-projecten met een heldere doelstelling zijn de voordelen in de meeste gevallen wel goed zichtbaar en dat leidt tot kwaliteitsverbetering.
KPN-topman Ad Scheepbouwer constateerde in 2006 in het rapport over ict in de ziekenzorg dat ziekenhuizen meer moesten investeren in automatisering.
Zou het niet beter zijn het budget voor de zorg te verdrievoudigen? Zodat je niet na een operatie onmiddelijk naar huis kan maar een weinig zorg ontvangt?
Daarmee is het in NL namelijk miserabel gesteld.
En nog raken ze patientdossiers kwijt en moeten we onbeschoft wachten totdat we worden geholpen.
Tijd dat ook daar eens een fatsoenlijk planning komt!
In het verleden heb ik meer als 100 jaar in de zorgautomatisering gewerkt. Traditioneel wordt door ICT-ondernemingen geld uit de zorg gezogen. Het management van de ziekenhuizen is vaak volkomen overvraagd waar het beleid voor ICT aangaat, de meeste managers hebben daar geen sikkepit verstand van en geloven liever de marketingbabbels van verkopers en wat die zo meer meebrengen.
Als patient heb ik geen behoefte aan een EPD maar aan een bed waar ik met 40 graden koorts na een operatie verzorgd en behandeld wordt.
Het is heel simpel, als:
* ik van ziekenhuis verhuis moeten ze gewoon de informatie doorsturen.
* ik op de weg lig dood te bloeden zijn alle essentiele gegevens direct beschikbaar.
* ik 15 pillen moet slikken zijn ze op elkaar afgestemd en weet elke zorgverlener hoe broos mijn situatie is.
* ik ali mohammed heet en op 1 januari jarig ben dan sturen de zorgverleners toch de juiste informatie dankzij BSN. (sofi nummer)
* ik van Oranje heet ligt niet al mijn gegevens op straat, maar is alles goed beveiligd en toch bij nood snel beschikbaar