Volgens financiële analisten “heeft het enthousiasme voor Vista binnen ondernemingen in alle soorten en maten een flinke deuk opgelopen”. De zakelijke adoptie van Vista is aan het 'verdampen' en “bijna geen enkele eigenschap van het nieuwe besturingssysteem wordt nog beschouwd als een overstapreden van betekenis.”
Volgens Charles Di Bona, analist bij financieel onderzoeksbureau Bernstein Research, is de adoptie van besturingssysteem Windows Vista aan het 'verdampen'. In een rapport presenteert hij cijfers die laten zien dat "het enthousiasme voor Vista binnen ondernemingen in alle soorten en maten een flinke deuk heeft opgelopen".
8 procent
Het onderzoeksbureau vroeg zowel in 2007 als 2008 zo'n vierhonderd ict-managers naar hun plannen rond Vista. In 2007 verwachtte nog 31 procent van hen dat hun bedrijf eind 2008 het besturingssysteem zou hebben geïmplementeerd. Inmiddels is dat percentage nu gedaald naar 8. "Daardoor ziet het er naar uit dat de Vista-cyclus minder robuust zal zijn dan we hebben aangegeven in ons vorige onderzoeksrapport".
Geen reden om over te stappen
Volgens Di Bona zijn niet Vista's technische specificaties, maar Microsofts marketingstrategie de oorzaak van de tegenvallende Vistaverkoop: "Het idee dat je de consument moet winnen heeft het idee overvleugeld dat je de businessjongens gelukkig moet houden".
Deze falende marketingstrategie, in combinatie met negatieve berichtgeving over de technische eigenschappen van Vista en de downgrade-mogelijkheid naar XP, hebben er volgens de analist toe geleid dat "bijna geen enkele eigenschap van het nieuwe besturingssysteem nog wordt beschouwd als een overstapreden van betekenis."
Omzetverwachting
De Bernstein-analist stelt Microsofts omzetverwachting over 2008 en 2009 bij en verwacht dat het aandeel Microsoft in 2009 daalt van 2,20 naar 2,17 dollarcent. In november 2007 was Di Bona beduidend enthousiaster over de kansen van Vista. Hij voorzag toen een omzetgroei van 15 procent voor 2008, terwijl Microsoft een ruime 12 procent omzetgroei voorspelde.
Desondanks ziet Di Bona de toekomst van de softwarereus uit Redmond nog steeds zonnig in. De analist verwacht dat Windows 7 het grootste deel van de gemiste omzet goed gaat maken. Het besturingssysteem dat Vista opvolgt, moet rond 2010 verschijnen.
Weinig applicaties voor Vista
In mei werd bekend dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Wanneer ik kijk naar de manier waarop MS zijn klanten benaderd, namelijk in principe als softwarepiraten, dan kan ik me de irritatie van zakelijke klanten voorstellen. Tel daarbij op dat Vista tegen de tendens werkt die zegt dat we zuiniger moeten omgaan met resources, dan heeft dit produkt geen goede kaarten.
Een OS dat met minder genoegen neemt en niet zo op het oog ingesteld is maar meer op stabiliteit en veiligheid zet, heeft betere kaarten. Niet voor niets verkoopt Apple momenteel zo goed in de usa.
Zelfs Linux profiteert van dit loodzware Vista alleen kun je het niet meten omdat er geen omzetcijfers zijn bij gratis software.
Tsja.
Niet voor niets zeg ik, Windows XP blijft gewoon veel beter qua prestaties.
Windows Vista is inderdaad een loodzware besturingssysteem die ongelooflijk veel eissen vraagd aan geheugen, grafischekaart, en CPU.
Zelf heb ik Amd Athlon 64 6000 , 512Mb ATI kaart, 2GB Ram.
Dus helemaal niet sloom!
Maar ik merk de snelheidswinst van Windows XP SP3 wel degelijk inplaats van Vista!
Ik zeg altijd maar zo, de look zegd niet altijd alles, het is net zo als bij de vrouwen. 😉
Ik persoonlijk blijf liever bij XP, en wacht wel tot Windows 7 is uitgekomen.
Zelf zie ik Windows Vista als een soort tussen windows die niet goed scoord zoals bij Windows ME ook het geval was.
Mijn particuliere klanten maken gebruik van Windows XP of Vista. Als ondernemer kan je niet achterblijven. Natuurlijk kan je een testmachine ergens neerknallen en Vista erop draaien. Ik koos er echter bewust voor. Vista is bij mij niet sloom hoewel de hardware toch al aan de oudere kant is. Wellicht omdat ik geen games draai?
Dat de systeemeisen voor Vista loodzwaar zijn, is echt overdreven. En dat Linux of OS X meer op stabiliteit gericht zijn dan Vista is ook onzin. Op mijn P4 2.4 Ghz, Nvidia GeForce 6800LE en 1 GB geheugen draaide Vista al niet traag. Op mijn Core2Duo E6750 draait Vista uitstekend. De P4’s binnen bedrijven en de overheid zijn op dit moment ook wel zo’n beetje afgeschreven en worden al vervangen door dual core (of snellere) pc’s waar Vista prima op draait. Dus wat hardware betreft is er echt geen belemmering meer.
Blijft het feit dat XP op dezelfde configuratie altijd aanmerkelijk sneller zal draaien, terwijl Vista geen meerwaarde heeft qua toepassingen. Alles wat op Vista kan op XP ook (met wat hulpprogramma’s), dus waarom zou je niet gaan voor snelheid? Daar komt bij: de weinig sympathieke pushing strategie van Microsoft, die bijvoorbeeld de laatste versie van DirectX zo gemaakt heeft dat het niet op XP kan, hoewel dit een modulair ge?mplementeerd programma is dat zonder moeite ook voor XP geschikt had kunnen zijn. Ik vraag me zelfs af of dit soort marketing strategie?n juridisch stand zou houden in Brussel.
Ik ben heel benieuwd naar de features van Windows 7. Zitten daar w?l zwaarwegende redenen bij om over te stappen? Ik ben heel benieuwd.
Persoonlijk denk ik dat MS met XP eigenlijk een nagenoeg perfect besturingssysteem heeft gebouwd waar de modale gebruiker gewoon hartstikke tevreden mee is. Ik zit niet te wachten op Vista/W7, ik heb geen behoefte aan UAC, vliegende vensters en voor de gebruiker verborgen opties zoals het verbergen van de optie de bekende bestandsextensies niet te tonen. Ik heb totaal geen behoefte aan zeven verschillende versies van ??n OS. Ik heb absoluut geen trek in diverse tools om die overbodige features weer uit te kunnen schakelen om mijn PC weer een beetje op snelheid te kunnen krijgen…
Ik blijf benieuwd…