Op het moment dat de markt overspoeld wordt met eenvoudige kleine notebooks zonder al te veel functionaliteit introduceert XXODD de XNi8212. Dit compacte 12-inch notebook is voorzien van 3,5G UMTS/HSDPA, hardwarematige encryptie en bestand tegen schokken, vallen en vloeistoffen.
De mini-laptop XNi8212 van XXODD is gebaseerd op het Intel Ultra Mobile platform. De processor en chipset gebruiken samen slechts 9,5Watt. Daarnaast is de laptop uitgerust met een energiezuinig TFT-scherm gebaseerd op led-technologie. Dankzij alle stroombesparende functies kan met de XNi8212 tot wel zeven uur gewerkt worden op één batterij.
De magnesium-alloy behuizing beschermt de notebook tegen beschadiging bij vallen en schokken. Als de XNi8212 hevig schokt of komt te vallen dan zorgt een speciale sensor ervoor dat vitale onderdelen, zoals de harde schijf, uitgeschakeld wordt zodat er geen data verloren gaat. Ook kleine hoeveelheden vloeistof (tot honderd milliliter) hebben geen negatief effect op de machine.
Standaard is de XNi8212 voorzien van een TPM v1.2 chip welke er voor zorgt dat alle data op de harde schijf gecodeerd wordt met hardwarematige encryptie. Daarnaast is een vingerafdruklezer ingebouwd waarmee alleen geautoriseerde gebruikers met hun vingerafdruk de notebook kunnen gebruiken.
De XNi8212 wordt geleverd met speciale energiezuinige componenten zoals een Intel UMPC processor, on-board DDR2 geheugen en een 1,8-inch harde schijf. Voor communicatie is de XNi8212 voorzien van een 3,5G UMTS/HSDPA-adapter, een 300 Mbps draadloze wlan-adapter, een Bluetooth adapter en een Gigabit lan aansluiting.
Clevo heeft er een mooi notebookje van gemaakt met TPM chip
TPM? Nee bedankt…
TPM wordt nu gepresenteerd als crypto-oplossing die die de harde schijf kan encrypten, maar die TPM-chip kan veel meer dan dat, waaronder DRM afdwingen, waardoor content-leveranciers op afstand jou de toegang tot je *GEKOCHTE* media kunnen ontzeggen, de TPM chip kan er voor zorgen dat alleen bepaalde OS-en geboot kunnen worden op de PC (driemaal raden waarom MS ooit met Palladium is begonnen… Palladium is de voorloper van dit product – maar dat kreeg wat te veel slechte publiciteit en toen heeft MS de naam veranderd en heeft de propaganda-machine opgestart om de wereld ervan te overtuigen dat we TPM nodig hebben – en dat is schijnbaar gelukt)
Palladium, of zoals het tegenwoordig heet, NGSCB, maakt het mogelijk dat niet jij, maar de fabrikant van je computer en/of de maker van je OS bepaalt wat je met je computer mag doen. De TPM-chip is daar een essentieel onderdeel van. *koop die dingen niet!!!* (sowieso zijn processoren tegenwoordig snel genoeg om zonder TPM chip de harde schijf te encrypten dus het enige voordeel dat er voor de gebruiker aan zit is ook al achterhaalt)
Leesvoer:
http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.html
http://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.html
http://www.schneier.com/crypto-gram-0208.html#1
http://www.eff.org/wp/trusted-computing-promise-and-risk