Open source wordt steeds meer gebruikt in organisaties, hoewel het management dat vaak niet weet. Dat kan problemen opleveren met de licenties. Kostenbesparing is nog altijd de belangrijkste reden voor de inzet van open source.
Veel bedrijven maken gebruik van opensourcetoepassingen zonder dat ze dat beseffen. Vaak weet de ontwikkelaar wel dat met open source gewerkt wordt, maar vindt de manager werken met open source een slecht idee. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester Research. Van de ondervraagde beslissingnemers zegt 70 procent geen plannen te hebben om met open source te werken. Desondanks werkt een groot deel van hen met software van bijvoorbeeld Novell of Sun.
Bedrijven hebben er dus geen weet van, merkt Forrester-analist Jeffrey Hammond. Dat levert volgens hem problemen op. Een groot deel van de bedrijven heeft geen beleid voor het gebruik van open source. "Dat betekent dat ze niet weten welke opensourcelicenties ze kunnen gebruiken en welke niet. Er zijn licenties die zeggen dat je de code die je toevoegt weer aan de gemeenschap moet geven. Als dat een belangrijk deel van je applicatie is, kun je als bedrijf een probleem hebben", zegt hij.
Niet op grote schaal
Over het algemeen zijn organisaties nog niet zover dat ze op grote schaal open source gebruiken. Eén van de redenen is dat bedrijven denken dat open source software niet veilig genoeg is. "Iedereen kan de code zien, dus iedereen weet waar de fouten zitten. Aan de andere kant kun je die fouten ook weer snel oplossen, maar dat zien organisatie niet altijd", zegt Hammond. Ook het gebrek aan support is een reden voor organisaties om voor gesloten software te kiezen.
Minder kosten is het grootste voordeel van open source. En daardoor verloopt het aankoopproces ook vaak sneller. "Er gaan geen zes weken overheen voordat de software is aangekocht", zegt Hammond. Ook zijn bedrijven die open source software gebruiken innovatiever, merkt hij. Dat komt omdat er een grote community werkt aan een open source product. En velen weten meer dan één.
Een bijdrage die geen bijdrage is. Open deuren. Dit weet iedereen die Computable leest al lang, hier wordt alleen ruimte gevuld. Zonde, een gemiste kans.
Hier is qua voorlichting wel een taak weggelegd voor ICT office bijvoorbeeld. En dan richting aanbieders van OpenSource door bijvoorbeeld het opstellen van een gedragscode. Nu zijn er aanbieders die OpenSource software aanbieden en dat feitelijk gewoon in rekening brengen door bijvoorbeeld een maandelijkse fee via het SAAS model. Gebruikers hebben dan geen benul van het feit dat ze OpenSource gebruiken en wat daar de voordelen van zijn. Zij profiteren dan in elk geval niet van gratis software. Binnen de softwarebranche zou feitelijk een soort BOVAG organisatie moeten zijn met keurmerken e.d.
@Gerard Bottemanne
De markt is open en het heeft geen zin een kontrole-orgaan op te richten. Iedereen die lezen kan, kan alles vinden in internet en niet ergens in een enkel forum maar op duizenden en duizenden sites.
Een zekere minimum-intelligentie mag men toch verwachten.
Wie zich niet fatsoenlijk informeert wordt gedrogen maar dat is op alle gebieden zo, niet alleen bij ICT.