Steeds meer bedrijven zien de voordelen van clientvirtualisatie. Europese bedrijven lopen daarbij nog wat achter bij de Amerikaanse organisaties. Clientvirtualisatie is onder te verdelen in applicatie- en desktopvirtualisatie en is zowel lokaal als hosted inzetbaar.
Desktopvirtualisatie en applicatievirtualisatie zullen tussen nu en het komende jaar een grote vlucht gaan nemen. Dat voorspelt Natalie Lambert, analist bij Forrester. Vorig jaar moest ze veel bedrijven nog uitleggen wat deze vorm van virtualisatie inhield, nu kijken organisaties echt naar initiatieven hoe desktop- of applicatie virtualisatie in te zetten. Europese bedrijven liggen wel wat achter bij hun Amerikaanse collega's wat betreft de bewustwording van de noodzaak van dergelijke vormen van virtualisatie.
Veel bedrijven passen desktop- en applicatievirtualisatie al toe in de organisatie. Maar Lambert ziet het niet bedrijfsbreed gebeuren. Toch gaat het niet om kleine projecten. "Het maximaal aantal werknemers die ik ermee heb zien werken zijn er twintigduizend. Maar het gaat dan om een bedrijf met tweehonderdduizend werknemers in dienst."
Citrix heeft het grootste aandeel wat betreft desktop- en applicatievirtualisatie. Lambert verwacht ook veel van VMware dat de komende maanden met een oplossing op dit gebied op de markt komt. Lambert: "Beiden hebben hele andere manier om de problemen aan te pakken. Bedrijven moeten daarom goed stilstaan waarom ze een product willen gebruiken."
Zowel applicatie- als desktopvirtualisatie zijn onder te verdelen in hosted en lokale virtualisatie.
Lokale desktopvirtualisatie
Bij lokale desktopvirtualisatie draait op een computer een afgesloten werkomgeving bovenop een ander besturingssysteem. Deze werkomgeving kan op een usb-stick staan. Deze vorm van virtualisatie is erg geschikt voor bedrijven die werknemers op afstand willen laten werken. Een nadeel is dat de eisen voor de pc zijn erg hoog zijn.
Geschikt voor: werknemers die op afstand werken en toegang willen tot bedrijfssoftware
Hosted desktopvirtualisatie
Deze vorm van virtualisatie wordt veel gebruikt bij offshorecentra. Gebruikers kunnen zo toch bij de bedrijfsomgeving, maar één die wel veilig afgesloten is. Het nadeel is dat er veel ruimte op een server nodig is om al deze omgevingen op te slaan. Maar daartoe bieden leveranciers inmiddels oplossingen, aldus Lambert. Een ander nadeel is dat er een netwerkverbinding nodig is om te kunnen werken.
Geschikt voor: beschermen van bedrijfsdata
Lokale applicatievirtualisatie
Deze vorm van virtualisatie wordt gebruikt als applicaties niet willen samenwerken op één besturingssysteem. Voorbeelden daarvan zijn verschillende versies van programma's. "Het is een manier om legacybestanden toch te laten werken", aldus Lambert. Ook voor het uitrollen van patches is lokale applicatievirtualisatie erg geschikt, omdat een patch voor een programma niet voor verstoringen kan zorgen bij een andere applicatie. Lambert denkt dat lokale applicatievirtualisatie in de toekomst centrale uitrolprogramma's gaat vervangen.
Geschikt voor: applicaties die onderling problemen geven
Hosted applicatievirtualisatie
Bij hosted applicatievirtualisatie krijgt een gebruiker maar toegang tot een beperkt aantal applicaties. Hiervoor is geen desktopbesturingssysteem nodig, applicaties draaien op het os van de server. Nadeel is dat niet alle applicaties op een serverbesturingssysteem werken.
Geschikt voor: legacyapplicaties en applicaties die onderling problemen geven