Een tevreden koe geeft goede melk. En een productieve koe zorgt voor een blije boer. Om dat zo te houden, zijn producent voor de veehouderij Lely en softwaremaker Triodor een joint venture aangegaan. Samen willen ze slimme technologie ontwikkelen voor de Nederlandse boer.
Waar ooit een melkkrukje stond, staat nu bij menig boer de melkrobot van producent voor de veehouderij Lely. Het apparaat maakt gebruik van programma's van softwaremaker Triodor. In het Turkse Istanbul bezegelden de twee bedrijven hun samenwerking met een joint venture.
Een groot deel van de Nederlandse boeren maakt er gebruik van. Hoeveel het er precies zijn, wil Lely niet bekendmaken, maar met anderhalf miljoen Nederlandse koeien is het ongetwijfeld een groot aantal. Henk Wismeijer is in elk geval één van die boeren die Lely's Astronaut A2 heeft staan. Op zijn boerderij in De Bilt houdt hij ongeveer 85 koeien die zich dagelijks een paar keer laten melken door de robot.
Láten melken, want de dieren beslissen zelf of en wanneer ze hun melk willen afstaan. Elke koe draagt een chip die voorzien is van allerlei gegevens over het dier. Daardoor weet de robot niet alleen welke koe er in de melkrobot stapt, maar ook wat het dier weegt en hoe zijn gezondheid is. Bovendien kent de Astronaut de coördinaten van de spenen, die de melkmachine dan ook feilloos weet te vinden.
Dat is belangrijk, want voor de koeien draait het vooral om comfort. Daarom kunnen de dieren tijdens het melken genieten van een flinke bak krachtvoer. Bovendien borstelt de machine de uiers van de koe netjes schoon, voordat het melken begint.
Doordat de machine in de stal staat, kunnen de dieren die gemolken worden in de buurt van de kudde blijven. "Dat is gunstig, want een koe die zich prettig voelt, geeft niet alleen meer melk, de kwaliteit is ook beter", zegt Wismeijer. Ondertussen stromen de liters melk via een slang naar de plastic ton naast de machine.
Gebruiksgemak
Terwijl Wismeijers koeien nog wat herkauwen, beklimmen vertegenwoordigers van Lely en Triodor de trappen van Ciragan Sarayi. De glanzende vloeren van het paleis in het Turkse Istanbul staan in schril contrast met de vloeren in Wismeijers stal. Toch is het de boer waar het om draait, want de directeuren van beide bedrijven gaan er vandaag een joint venture aan.
Met een Amsterdamse vestiging en één in Istanbul leek het de Turkse oprichters van het Nederlandse bedrijf Triodor een geschikte plek om het contract te tekenen. Bovendien wordt de software voor de melkrobots gemaakt door Triodors ontwikkelaars in Istanbul. "Onze Turkse engineers zijn goed opgeleid", zegt Triodors algemeen directeur Atilla Aytekin. "Bovendien zijn er, zéker in vergelijking met Nederland, genoeg ict'ers beschikbaar." Ook de kosten zijn voor Aytekin een reden om de software in Turkije te laten bouwen.
Henk Wismeijer hoopt in elk geval dat ook de gebruiksvriendelijkheid van de software voor het managen van de gegevens aan bod komt. "Die is nogal omslachtig." De boer maakt sinds een kleine vier jaar gebruik van de melkrobot en de bijbehorende software. Met het programma houdt Wismeijer allerlei dingen in de gaten. Niet alleen de kwaliteit van de melk wordt bijgehouden, ook het aantal keer dat het dier zich laat melken en hoeveel stappen het beest zet blijft niet onopgemerkt. ‘Hartstikke handig', aldus Wismeijer die zegt dat de melkmachine ongeveer 120 duizend euro gekost heeft. Voor dat geld mag de gebruiksvriendelijkheid wel wat verbeterd worden, vindt hij.
Aytekin denkt dat het wel goed zit met het gebruiksgemak van zijn programma's. "Een boer heeft nu eenmaal niet de hoogste opleiding genoten", vermoedt hij. "Maar we gaan nog wel werken aan de gebruiksvriendelijkheid van de software."
Uitbreiding
De komende jaren wil Aytekin met Triodor kantoren openen in de Turkse steden Kayseri, İzmir en Eskişehir. Aytekin en zijn zakenpartners denken met de uitbreiding vierhonderd Turken van een baan te kunnen voorzien. In samenwerking met diverse universiteiten is Triodor van plan nieuwe dingen op de markt te brengen voor de Nederlandse boer. Wat dat precies voor dingen zijn, wil hij nog niet vertellen. "Het gaat om ontwikkelingen die nu nog niet bekend zijn in de melkindustrie", zegt hij.
Ongetwijfeld moeten de nieuwe uitvindingen het werk van de boer makkelijker maken. Die hoeft straks alleen nog een paar knoppen in te drukken en hij kan weer een week op vakantie. Met de komst van de robots verdwijnt het ouderwetse boerenwerk steeds meer. De moderne boer hééft niet alleen een robot. Sterker, de moderne boer ís een robot. De koeien vinden het best. Zolang de machine maar melkt en hun kaken maar malen.
Een boer heeft nu eenmaal niet de hoogste opleiding genoten, aldus de man. Het is hem nog niet helemaal duidelijk dat hij zijn product maakt voor de intelligentste boer ter wereld.
Het kunnen omgaan met computers heeft weinig te maken met de opleiding. Als dat wel het geval is dan is er toch echt iets mis met de software!