In het eerste kwartaal van 2008 is het aantal overnames op de Nederlandse ict-markt haast verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van Mazars Berenschot Corporate Finance. Een mogelijke dip is nog niet aan de orde.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2007 (zestien acquisities) is het aantal overnames in de periode januari-maart 2008 verdubbeld. Het schema van Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames, telt 32 transacties. Van een dip door een afzwakkende economische groei is dus geen sprake. "De deals van dit eerste kwartaal zijn vorig jaar al in rijping gezet", zegt Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot. "Dus als er sprake is van een dip door een krimpende groei merken we dit pas later in het jaar."
Los hiervan ziet hij nog veel beweging in het overnamecircuit. Van Erp weet dat onder ondernemers het gerucht gaat dat de vraag naar ict dit jaar zal afnemen omdat grote opdrachtgevers, zoals financiële instellingen, een tijdelijke stop op hun ict-bestedingen zouden overwegen. "Maar", relativeert hij, "zo'n gerucht verandert niet veel aan de lopende zaken, tenzij de markt ineens 180 graden draait. Dan kunnen deals alsnog worden stopgezet."
Breed front
Van Erp erkent dat er gemengde signalen worden afgegeven over het economische klimaat. Toch spreekt hij van een positieve houding als het gaat om overnames. "Grote bedrijven hebben hun huishoudboekje op orde en beschikken over een goed gevulde oorlogskas. Om aan de verwachtingen van hun aandeelhouders te voldoen, moet de groei er in blijven. Dat vindt deels plaats via acquisities. De megadeal tussen HP en EDS is hier een treffend voorbeeld van."
Volgens de Mazars Berenschot-adviseur praten partijen op een breed front met elkaar: van hardware- en softwarebedrijven tot aan dienstenleveranciers en internetspecialisten. "Men is actief, maar wel selectief: kansen die voorbij komen, worden goed bekeken op toegevoegde waarde en terugverdientijd." Hij wijst ook nog op de vervreemdingen die dit jaar loskomen naar aanleiding van de Getronics-inlijving door KPN. Het telecombedrijf zoekt kopers voor de diverse maatwerkapplicatie-activiteiten van Getronics. Daarbij gaat het om behoorlijk grote divisies.
Softwaregericht
Collega-adviseur Ramon Schuitevoerder ziet wel dat de gevolgen van de kredietcrisis in het eerste kwartaal merkbaar zijn. "Financiële partijen hebben zich in de afgelopen periode minder geroerd. Zij hebben een pas op de plaats gemaakt als gevolg van die kredietcrisis". Hij wijst op een paar van dit soort transacties: PPM Oost dat investeerde in softwarefirma Runbook en Total Specific Solutions dat zijn oog liet vallen op Co-maker (eveneens een softwareproducent).
Daarnaast valt in het overzicht op dat er weinig grote transacties zijn geweest: KPN dat Getronics Australië verkocht aan UXC, Unit 4 Agresso dat het Britse Coda overnam en Belgacom dat Scarlet binnenhengelde. Van Erp noemt dit een logische ontwikkeling. "De grote deals worden doorgaans als eerste gesloten in de desbetreffende sectoren. Daarvan hebben we er in voorgaande periodes veel gehad. De middenmarkt en de onderkant van de middenmarkt volgen later."
Van de 29 transacties die in het eerste kwartaal van 2008 zijn gedaan, is een groot deel softwaregericht. Schuitevoerder spreekt van ‘strategische overnames', waarbij bedrijven de gaten in hun productportfolio invullen. Qua internationale deals is er geen opvallende trend zichtbaar: een handvol Nederlandse bedrijven heeft over de grens inkopen gedaan en een vergelijkbaar aantal buitenlandse ondernemingen winkelde in Nederland. Vermeldenswaard is nog dat Mazars Berenschot Corporate Finance uitzendbureau Vedior geadviseerd bij de verkoop van PTS Software aan Alten. PTS is gespecialiseerd in embedded softwareontwikkeling.