De Business Software Alliance (BSA) lanceert een internationale best practice-gids voor het beheer van fonts. Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust dat het gebruik van fonts zonder licentie leidt tot een inbreuk op het copyright. De gids heeft dan ook tot doel bedrijven te informeren over de licentie-implicaties van het gebruik van verschillende fonts.
E-mail dit bericht Printversie Tekstgrootte Favorieten
05 juni 2008
/ Meer over BSA Nederland
Business Software Alliance lanceert Font Guide om overtredingen copyrightwetgeving bij fontgebruik te voorkomen
AMSTERDAM, 4 juni 2008 – De Business Software Alliance (BSA) lanceert een internationale best practice-gids voor het beheer van fonts. Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust dat het gebruik van fonts zonder licentie leidt tot een inbreuk op het copyright. De gids heeft dan ook tot doel bedrijven te informeren over de licentie-implicaties van het gebruik van verschillende fonts.
De BSA Font Guide biedt een gedetailleerde blik op typografie. Van de verre geschiedenis (van rotsschilderingen tot en met de drukpers) tot de impact op de identiteit van merken en tips voor fontmanagement. De gids verduidelijkt dat het gebruik van verschillende fonts licenties vereist, net zoals bij de meeste software. Gebruik van fonts zonder licentie brengt het risico van de schending van het copyright met zich mee, bewust of onbewust. Op illegaal gebruik staan forse straffen, zoals gedwongen stopzetting van productseries en kostbare rechtzaken. Daarnaast kan de merknaam van het bedrijf forse schade oplopen.
De BSA maakt tevens bekend dat de Nederlandse Aristo Uitgeverij na een audit in opdracht van de BSA haar volledige fontbiliotheek verder legaliseert. De audit wees uit dat er meer dan 5.000 fonts – met een waarde van meer dan EUR 41.000 – binnen het bedrijf aanwezig waren, terwijl het bedrijf slechts een licentie voor één fontbibliotheek kon tonen. De BSA heeft met de berekening van het schadebedrag rekening gehouden met de bereidheid van de eigenaren om de situatie binnen het bedrijf te veranderen en te zorgen dat het voldoet aan regelgeving. Ook is rekening gehouden met bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de uitgeverij sommige illegale fonts onbewust in gebruik had. Desondanks heeft Aristo Uitgeverij te maken met schade en juridische kosten.
Om bedrijven te helpen dergelijke situaties te voorkomen en de regels te blijven naleven, heeft de BSA een aantal best practice-richtlijnen samengesteld. De richtlijnen komen in negen talen beschikbaar om er zeker van te zijn dat ze wereldwijd toegankelijk zijn. In verband met het belang van typografie voor beeldmerken en de identiteit van ondernemingen, moet elk bedrijf zich bewust zijn van de wijze hoe het fonts in bezit krijgt en beheert.
Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux: "Het is onze ervaring dat bedrijven in het algemeen niet opzettelijk illegaal gebruikmaken van fonts. Het is meestal onwetendheid of slecht fontmanagement dat zorgt voor overtreding van de wet. Dat heeft echter consequenties. Het niet betalen voor fonts leidt net als bij andere software tot omzetverlies voor de rechthebbenden. Het ondermijnt tevens de nieuwemedia-industrie, waarin het ontwikkelen van lettertypes een cruciale rol speelt."
Het gebruik van fonts is toegestaan in combinatie met licenties die aangeven op hoeveel desktops en apparatuur het font geïnstalleerd mag worden. Dit model staat er garant voor dat ontwerpers een redelijke vergoeding krijgen voor hun creatieve inbreng en tijd, en ondersteunt het investeren in lettertypeontwerp. Wanneer bedrijven niet investeren in het gebruik van lettertypes, zal de totale creatieve sector in zijn ontwikkeling geremd worden.
Er zijn tevens zakelijke argumenten voor het beheren van fontbibliotheken. Gebruik van onbekende of ongeautoriseerde fonts kan een serieuze invloed hebben op de kwaliteit van het werk. Het kan leiden tot documenten die niet te openen zijn, of teksten die niet goed weergegeven worden. Lettertypes zonder licentie kunnen bovendien leiden tot schade door corrupte bestanden.