In de ict-pers kom je het fenomeen open source steeds vaker tegen. Het is duidelijk dat het de laatste jaren aan een behoorlijke opmars bezig is. Tegelijkertijd zie ik het in mijn dagelijkse adviespraktijk vrijwel niet. In verschillende uithoeken gebruiken mensen wel open source-tooltjes, maar een corporate implementatie heb ik nog niet gezien.
Toen ik me vorig jaar vakinhoudelijk ging verdiepen in dit fenomeen ging er een wereld voor me open. Als relatieve leek was mijn beeld van open source dat het hier ging om gratis software, verkrijgbaar op veel gebieden. Ofschoon het verbindende element van alle open source-software is dat de source-code vrij beschikbaar is (waar je dan weer, afhankelijk van de licentievoorwaarden, van alles mee kunt doen), blijkt dat veel van de kracht van het concept juist komt uit de community. Software die volgens open source-principes wordt gemaakt trekt een community aan, personen die interesse hebben in je activiteiten en die je willen adviseren en soms zelfs mee willen helpen in de bouw of het testen. Die community zorgt ervoor dat het bedrijfsmatig bouwen van software goedkoper wordt, maar zorgt er bovendien voor dat een grote groep mensen meedenkt over de software. En hier ziet hem in mijn ogen de kneep. Tegenwoordig zie je ook hybride vormen ontstaan, bedrijven die software maken waarvan de broncode weliswaar niet openbaar is, maar die op andere manieren proberen de betrokkenheid van een community te stimuleren.
Natuurlijk heb ik ook gekeken naar de status van open source-tooling in relatie tot business intelligence. Opvallend was dat veel tools in een relatief korte tijd behoorlijk volwassen geworden zijn. De rol van de community bewees zich hierbij. Ik heb het idee dat met name op het gebied van ETL een tool als Kettle (uit de Pentaho-suite) zich kan meten met de grote jongens uit het speelveld. Ik was ook verbaasd over de snelheid van de support. Het kwam voor dat in enkele uren een bug opgelost werd, iets wat ik bij de grote jongens nog niet heb meegemaakt.
Mijn conclusie is dat het aan de kwaliteit en de support niet ligt. Open source-software is goede software waarbij de bouwer ook in staat is om goede support te leveren. Als corporate klant is het vaak mogelijk om goede supportcontracten af te sluiten. Hoe komt het dan dat open source nog geen gemeengoed is in ons vakgebied? In toolselecties wordt het nog niet meegenomen en ik ben nog geen klanten tegengekomen die er naar gekeken hebben. Hebben de andere experts hier ervaringen mee?
Op diverse terreinen zie je al een fikse penetratie van open source toepassingen. De ontwikkeling van de BI markt is m.i. de grootste blokkade. Verschillende combinaties (SAP/BO, IBM/Cognos, Oracle), zorgen ervoor dat veel keuze’s al gemaakt zijn, en de opkomst van nieuwe spelers (Microsoft, Qliktech) laat ook weinig ruimte over voor open source.
Je ziet inderdaad wel de ontwikkelingen vanuit de politiek, maar ook bij selecties waar de voorkeur nog steeds naar open source uitgaat, zie ik toch vaak een closed source oplossing geselecteerd worden.
Het is voor Open source BI leveranciers inderdaad moeilijk om marktaandeel te veroveren. Dit komt m.i. met name omdat deze tools nog net niet of nog niet zo lang volwassen zijn. Het schort er met name aan op het gebied van gebruik- en ontwikkelvriendelijkheid.
Omdat de licentiekosten in business intelligence minder invloed hebben op de totale kosten dan bij andere soorten software heeft OS BI hier ook minder voordeel van in een selectietraject. Neem daar bij dat er nauwelijks expertise te koop is in de markt en je komt al snel toch gewoon weer bij een oude vertrouwde gevestigde naam uit.
Zoals de auteur opmerkt in dit artikel is het inderdaad snel goed aan het komen met de volwassenheid van de software. Ik heb net een pilot achter de rug met Pentaho Data Integration (KETTLE), na het vooronderzoek voorafgaand aan deze pilot had ik al goede verwachtingen maar het gemak waarmee je met dit product een datawarehouse inricht is fenomenaal en heeft het wat gebruiksvriendelijkheid elke ETL tool die ik ken overtroffen.
Open Source BI heeft wel degelijk een impact.
Functioneel doen Jaspersoft en Pentaho niet onder voor BO, Cognos en Hyperion. Maar kijk eens naar de kosten!
De community versies zijn gratis en de enterprise versie kost ongeveer 25k (per CPU, ongelimiteerd aantal users). Voor 25k heb je nog geen 1-user licentie voor bij de 3 bovengenoemde closed source leveranciers.
Wat de drempel voor open source bi nog lager maakt zijn de Open Source BI Appliances. Alles in 1, volledig op elkaar afgestemd, 1 installatie, 1 supportcontract. Icebreaker BI is zo’n voorbeeld daarvan.
Waarom kent men het niet? Probleem is dat deze software geen machtige marketing heeft. Van Linux heeft men wel eens gehoord, van Openoffice iets meer maar ga je naar de speciale en grotere programma’s dan heerst diepe stilte.
Hoe onterecht dat ook is, het toont de gevoeligheid van de klanten voor de marketing van proprietary software, die hebben daarvoor het geld, en het er ook voor over, omdat het blijkjbaar werkt.
Het is dus ook de opgave van u en uw collega’s meneer van Zutphen deze stilte te doorbreken. In die zin bedankt voor het artikel.
Jeroen,
Goede post over een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling komt. Veel van wat in de andere post al naar voren is gebracht herken ik ook. Nog een paar toevoegingen:
* In de publieke sector gelden duidelijk andere uitgangspunten dan voor de zakelijke markt. Wij zien in onze praktijk een steeds grotere vraag naar OS oplossingen, simpelweg omdat dit beleid van de overheid is. Het eerste project met Pentaho voor een overheidsdienst staat nu op stapel.
* Het is een gegeven dat licenties van BI platformen de pan uit (kunnen) rijzen. MicroStrategy is hier bijvoorbeeld beruchtom. Toch zijn de licentie kosten maar een deel van de exploitatiekosten en financieel gezien m.i. niet het meest interessant. In een grote deal heb je eenmalig een grote cash outflow en de qua kosten schrijf de licentiekosten gewoon in een paar jaar af. Kortom, lage of geen licentiekosten zijn GEEN reden om voor open source te kiezen.
Niet financiele aspecten zijn m.i. veel belangrijker: support, robuustheid van het platform, interoperatibiliteit, R
John schreef: ‘Functioneel doen Jaspersoft en Pentaho niet onder voor BO, Cognos en Hyperion’
Daar heb ik toch meer dan sterke twijfels bij (en dan ben ik mild)….
De laatste post van Wouter onderschrijf ik veel meer en wil ik nog wel eens versterken; We moeten er voor zorgen dat we de architectuur zo lang mogelijk zo los mogelijk van proprietary tools (en dus ook OSS) wordt gehouden. Daarmee houden we leveranciers (OSS en niet-OSS) scherper en zullen prijzen dalen…
Open Source word ook geschreven, gebouwd vanuit PASSIE en COLABORATION, TEAMSPIRIT Jeroen. Das een andere “mindsetting” dan software die geschreven word vanuit de de buidel of het corporate profit account.
Dit moeten nog heel veel CEO’s leren in de business.
De vruchten die geplukt kunnen worden van gepassioneeerde mensen die samenwerken, zijn vele malen mooier en beter dan het spul ward gebouwd word voor de profit.
Neem nu Linux maar als voorbeeld..
– Programmed from the Heart
– Powered by Enthousiasme and Passion (en vee koffie)
– Supported with Love
Welk commercieel produkt kan hier tegenop?
Geef een development-team goede grenzen en de mogelijkheid om HUN EIGEN creativiteit te uiten.. and watch the miracles happen 🙂
Namaste, Ronald
In de IT-wereld is Open Source een uiting van de omwenteling die binnen het economisch bestel gaande is. Het is een alternatief model in relatie tot het bestaande centraal-kapitalistische model (closed source). Dat Open Source een vlucht neemt is het gevolg van de aandacht die eraan gegeven kan worden dankzij de communicatierevolutie waar de mensheid midden in zit. De gevestigede ISV’s zullen op termijn gedwongen worden hun business model aan te passen aan de eisen en wensen van de nieuwe generatie mensen die opgroeit met technologie die uit deze revolutie tot wasdom gebracht wordt.
Het is zelfs de vraag of de huidige supportmodellen in de vorm van servicelevelagreements (SLA) zullen blijven bestaan. Een monolitische organisatievorm, zoals de meeste ISV’s opereren, zal vervangen worden door het community model. Omdat er op een veel directere wijze gecommuniceerd kan worden zal het bestaande closed source model op basis van veranderende ethiek toenadering zoeken richting community denken.