Op het onlangs gestarte Topic SaaS is vanaf heden ook een expertpanel terug te vinden dat opiniebijdragen gaat plaatsen en met elkaar en de markt de discussie aangaat. Een mooi moment om te kijken of on-demand software of SaaS de softwaremarkt schaakmat zal zetten. Onze experts aan het woord.
Eerder dit jaar schreef Computable over de markt voor bedrijfssoftware en de veranderingen die deze markt zal ondergaan door de komst van on-demand software. Vooral nieuwe spelers zullen de scepter gaan zwaaien, spelers die niet over een traditioneel softwaremodel beschikken. Bo Lykkegaard, onderzoeker op het gebied van bedrijfssoftware in de regio Europa bij IDC, meent zelfs dat de markt voor traditionele bedrijfssoftware de afgelopen jaren sterk is geconsolideerd. "Er zijn vier grote leveranciers die een volledige stack aanbieden. Die software bieden ze zelf aan, of via hun partners. Deze vier leveranciers zijn Microsoft, Oracle, SAP en IBM. Kleine softwareaanbieders zullen moeten samenwerken met de grote om te kunnen blijven overleven."
Willem Massier
DGA, trainer en adviseur
Terrazur
"Echte on-demand software heeft absoluut een goede kans om de traditionele leveranciers te overtroeven. De voordelen zijn legio: geen aanschaf- en licentiekosten, geen installatie nodig en dus ook geen installatiekosten, updates en upgrades zijn inbegrepen, evenals back-ups en systeembeheer. Wanneer ook de toegangsbeveiliging goed is geregeld (bijvoorbeeld met een token), lijkt niets het succes in de weg te kunnen staan, omdat SaaS-oplossingen met data voor het mkb zelfs een stuk veiliger is dan de intern gebruikte oplossingen met data. De nadelen die worden genoemd (je moet wel online kunnen zijn en integratie c.q. samenwerken met andere pakketten moet beter) zijn nauwelijks meer relevant bij serieuze, zakelijke oplossingen. Met de goede en via verschillende aanbieders redundant uitgevoerde breedbandvoorzieningen enerzijds en mogelijkheden van webservices anderzijds lijken de criticasters in snel tempo terrein te verliezen."
Michiel de van der Schueren
Voorzitter ASP Forum Nederland en directeur Apcare
"SaaS gaat niet alleen de softwaremarkt veranderen voor de softwareleveranciers, maar nog veel ingrijpender voor resellers en system integrators. Immers, daar waar de technologie een sprong maakt, gaat de distributieketen op z'n kop. Vergelijk het maar met de markt voor mobiele telefoons. Aanvankelijk kon je een mobiele telefoon alleen kopen bij telefoonwinkels of gespecialiseerde inbouwcentra. Toen was er nog geen sprake van een doorbraak. Pas na de introductie van prepaid abonnementen lagen ze te koop bij de Hema, kon je ze via het internet bestellen en werd het een megahit. Dat zien we nu al gebeuren daar waar SaaS-providers kiezen voor online verkoop en de bestaande resellers passeren. Daarnaast ontstaan er nu ook nieuwe, alternatieve distributiekanalen, die dankzij SaaS veel meer toegevoegde waarde kunnen bieden dan de traditionele resellers. Dat komt doordat SaaS veel meer is dan alleen maar hetzelfde softwarepakket online. Het gaat bij SaaS juist om het onderling koppelen van softwarepakketten, content of dienstverlening. Op die manier ontstaat er een platform van diensten en dienstverlening en er zullen nieuwe partijen ontstaan die dat voor hun klanten kunnen verzorgen. Natuurlijk zijn daar de grote telco's die hun eigen communicatiediensten combineren met softwarediensten. Maar banken, accountantskantoren of branche organisaties hebben nog veel meer toegevoegde waarde in huis om te combineren met software. Als ‘asp' staat voor dezelfde software, maar dan online, dan was dat evolutie. SaaS is revolutie."
Michael Widjaja
Partner en senior executive
Accenture
"On-demand software en SaaS zullen de komende jaren zeker meer domineren. Een mooie parallel is hoe kleinere bedrijfselektriciteitscentrales begin vorige eeuw vervangen werden door een centrale elektriciteitsvoorziening wat kostenbesparing en verhoogde kwaliteit leverde. SaaS brengt vele bedrijfsvoordelen. Bedrijven hoeven niet zelf het pakket te ontwikkelen of installeren wat snellere time-to-value geeft. Bedrijven kunnen zich nu focussen op het integreren van softwareoplossingen om efficiëntere processen te verkrijgen. SaaS verlaagt kosten en risico's voor softwarebeheer en brengt ook een powershift binnen bedrijven waar de business ten opzichte van it meer zeggenschap krijgt over pakketkeuze en systeemgebruik. Er zijn kanttekeningen. Pakketcustomisatie en systeemintegratie zijn nog steeds nodig voor bedrijfsgebruik en om het te integreren met eigen bedrijfssystemen. Datamigratie, dataveiligheid, regel/wetgeving compliancy en beheersafspraken (sla's) vormen vaak uitdagingen bij deze implementaties. On-demand software is zeer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld crm, hrm, financials/payroll, payments, document management, e-mail, etc. Bedrijven kunnen zich nu meer focussen op hun eigen core business!"
Roland Sars
Directeur sales en marketing
BackupAgent
"On-demand software gaat zeker de softwaremarkt veranderen. SaaS. Mede doordat Microsoft het pusht, begint het van de grond te komen, maar het is nog steeds maar een klein gedeelte van de markt dat gebruik maakt van deze vorm van dienstverlening. Ik ben ervan overtuigd dat het nog jaren duurt voor het gros van de markt overstag zal gaan. Neem nu Hosted Exchange, dit heeft een marktaandeel van nog minder dan 5 procent. De ‘traditionele' manier van software leveren, perpetual licenses on premise, is nu eenmaal helemaal ingeburgerd bij eindgebruikers, enterprises, resellers en distributeurs. Bij de introductie van SaaS dienen zaken geregeld te worden als gespreide inkomsten, sla's, multi-tenancy en een veranderde margestructuur."
Paul Ferron
Managing director Benelux & Nordics
Qualys
"SaaS gaat de toekomst van de enterprise softwaremarkt absoluut veranderen. Traditionele softwarefabrikanten zijn gericht op het verkopen van een product. De klant is vervolgens in grote mate op zichzelf aangewezen om dat aan de praat te krijgen en er waarde uit te halen. Dat blijkt uiterst bewerkelijk. Bij SaaS hoeft de klant alleen maar te leren werken met de oplossing; hij hoeft niet te zorgen voor uitrol, onderhoud en infrastructuur. Omdat SaaS op basis van gebruik wordt doorbelast, is het voor de SaaS-vendor cruciaal dat de klant de software daadwerkelijk en zoveel mogelijk gebruikt. Dat gebeurt alleen als hij tevreden is en er waarde aan ontleent. SaaS-vendors geven klantentrouw en kwaliteit topprioriteit. De klant is immers zo verdwenen nu hij geen aanschafkosten hoeft af te schrijven als hij stopt met een SaaS-dienst. SaaS-aanbieders zullen aan POST-sales minstens evenveel aandacht geven als aan PRE-sales."
Gezocht: experts
Op het Topic SaaS heeft Computable zijn tiende expertpanel gelanceerd. Heb jij ook aantoonbare kennis van SaaS? Meld je dan nu als expert bij Computable aan en discussieer mee en dien als vraagbaak voor de redactie. Stuur je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar computable.saas@vnumedia.nl. Ook voor de volgende topics zoeken wij nog experts:
Virtualisatie
computable.virtualisatie@vnumedia.nl
Open Source
computable.opensource@vnumedia.nl
CRM
computable.crm@vnumedia.nl
Mobility
computable.mobility@vnumedia.nl
SaaS-dominantie
Alle experts zijn het er over eens: on-demand software komt, ziet en overwint. Denk jij er net zo over of heb jij kanttekeningen bij SaaS? Gaat SaaS de softwaremarkt drastisch veranderen? Laat het de redactie van Computable weten op computable.saas@vnumedia.nl, o.v.v. SaaS-dominantie.
Ik vind de reacties over het algemeen te positief.
Natuurlijk, SaaS zal er uiteindelijk wel komen. Maar er zijn echt nog wel een paar belemmeringen die een brede toepassing van SaaS in de weg staan.
Op mijn vakgebied is dat SQL. SQL is de taal waarmee de database wordt benaderd. Maar SQL is zo naief, zo primitief, en tegelijk ook weer zo complex dat de problemen van de database tot in de hoogste lagen van de software stack zichtbaar zijn.
Een voorbeeld is hier verhelderend. Business Objects is een tool waarmee je op een grafische manier een datawarehouse kunt ontsluiten. Als je met dit tool grafisch een query construeert, kan zo’n query zonder dat je het vooraf beseft een database plat leggen. Je moet dan weer heel erg de diepte in om te begrijpen wat er verkeerd gaat. In een SaaS-wereld is dat niet gewenst.
In het algemeen denk ik dat voor een brede toepassing van SaaS de complexiteit van de verschillende softwarelagen niet afdoende is afgeschermd, waardoor de complexiteit op het hoogste niveau zichtbaar blijft.
De oplossing zal zitten in strakkere, formelere interfaces. Voor de databases zal dat bijvoorbeeld betekenen het afschaffen van SQL ten gunstige van een formelere en daardoor krachtiger databasetaal. SQL is leuk geweest als vertrekpunt voor een querytaal, in een SaaS wereld is het volstrekt onvoldoende. En ik vermoed dat dit nog wel voor meerdere interfaces geldt.