Volgens de laatste IDC Server Tracker zijn Windows 2008 en blades de grote winnaars in de servermarkt in EMEA, het eerste kwartaal van 2008.
Verder vermeldt het IDC dat vendoren die een krachtig x86 portfolio hebben het goed doen. In EMEA is de omzet uit servers met 4.8 procent gegroeid vergeleken met het kwartaal ervoor. De omzet bedraagt nu 4.4 miljard dollar.
In het eerste kwartaal van 2008 is volgens het IDC de hoeveelheid leveringen van servers met 8.7 procent gestegen naar 680.000 eenheden. Dat is een hogere groei dan de omzetgroei, wat aangeeft dat de gemiddelde prijs gedaald is. Zoals gewoonlijk waren Centraal en Oost-Europa en het Midden Oosten en Afrika de sterkst groeiende regio’s. West-Europa deed het ook goed, met 2.8 procent omzetgroei.
Nathaniel Martinez, directeur European Enterprise servers bij IDC: "De goede resultaten geven aan dat virtualisatie een drijvende kracht is in de markt. Eindgebruikers beginnen de mogelijkheden van beheer en automatisering die virtualisatie biedt te ontdekken. De technologie wordt gebruikt om een teveel aan servers terug te brengen. Virtualisatie is vooral relevant in high availability en disaster recovery voor het mkb. Server leveranciers richten zich hier dan ook met alle macht op."
Beatriz Valle, research analyst bij IDC: "Processortechnologieen en vormen zoals multicore en blade duwen virtualisatie naar de voorgrond. Vendoren proberen bij te blijven door oplossingen aan de middenmarkt te verkopen die op deze technologieen zijn gebaseerd. Milieuvriendelijke ict is ook een segment om in de gaten te houden."
IDC serverrapport: belangrijkste punten
Windows komt op en wist een marktaandeel te behalen van 37.4 procent in EMEA. Hieruit blijkt dat Windows Server 2008 eerder dan verwacht wordt aangeschaft. Unix wist 31.8 procent marktaandeel te behalen.
Linux groeide iets minder dan gewoonlijk, er werd voor 600 miljoen dollar verkocht. Verkopen groeiden met 11.8 procent. Dit is een goede tijd van het jaar voor dit bestuurssysteem, aldus IDC.
De verkopen van x86 servers met 64 bits groeide met 13.5 procent. De markt voor non-x86 CPU types vlakt af. Toch weet RISC nog 29 procent van de totale omzet te behalen. De omzet uit Itanium EPIC servers groeide met 32 procent tot 389 miljoen dollar. Ze zullen de half miljard mijlpaal halen in de komende kwartalen. Dit heeft IDC al eerder voorspeld.
Het zijn vooral volumeservers die de drijver zijn in de markt. Hier wordt een trend van dalende prijzen neergezet. Goedekopere dozen vertegenwoordigden 52.8 procent van de omzet. Dat toont aan dat klanten nu uit middelgrote bedrijven komen die op schaalbare x86 servers het meeste werk doen.
De omzet uit blades is met 53.1 procent gestegen. Non-rack servers behielden hun marktaandeel van 47.6 procent omdat het mkb daar nog steeds het meeste om vraagt. De verkopen van AMD Opteron namen met 6.1 procent toe omdat de markt wacht op de nieuwste servers van HP, Dell en Sun op AMD’s quad-core chips.
Server leveranciers
HP wist de nummer 1 positie te behouden. IBM is op de tweede plaats met vijf procent minder. HP weet de transitie van high-end 9000 en Alpha families naar Integrity goed te leiden. Integrity was voor bijna een kwart van verkopen verantwoordelijk. ProLiant zweeft boven de 1 miljard mijlpaal voor de tweede kwartaal op tij en voor de derde keer in de geschiedenis.
IBM verkocht dit kwartaal 1.9 procent meer servers, vooral door een geode prestatie van zijn mainframes, waarvan de omzet met 11.8 procent steeg. IBM heeft nu een nieuwe lijn dat Power System heet, die alleen op POWER6 chips draait.
Sun wist voordeel te halen uit een sterke verkoop van zijn SPARC Enterprise lijn, daar nam de omzet met meer dan 300 procent toe naar bijna 200 miljoen dollar.
Dell wist zijn omzet uit servers met 21 procent toe te nemen. Ook Fujitsu Siemens had een goed kwartaal en bleef de x86-golf bijhouden met goede prestaties met Primergy. Vooral de verkopen van zijn high-end servers BS2000/OSD deden het goed, met groei van 33.6 procent, wat aangeeft dat de vendor zijn mix in producten heeft verbeterd.