Frank van Eerden, werkzaam bij Qualogy, haalde twee Java-certificaten: Java Programmer en Java Component Developer. Hij hoopte zo meer kennis op te doen van Java en wilde ook controleren of hij in de praktijk al genoeg geleerd had.
Waarom heb je gekozen voor dit certificaat?
Ik werkte begin 2000 in een Java-project. Ik wilde met Java verder en vond het handig om het certificaat te behalen. Sowieso om mijn kennis te verbeteren, maar ik wilde ook weten of de kennis die ik tijdens het project had opgedaan goed genoeg was.
In een ander project kreeg ik te maken met de J2EE-omgeving. Om hierin te kunnen werken, heb ik het certificaat Java Component Developer gehaald.
Heeft je werkgever het certificaat betaald?
Mijn werkgever Qualogy heeft inderdaad beide certificaten betaald. Ik werk gedetacheerd en dan is het voor hem ook fijn dat het op mijn cv staat.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Ik heb ervoor gekozen om de stof zelf te leren. Voor Java Programmer en Java Web Component Developer zijn daar goede boeken voor. Ik ben nu ook bezig met Java Business Developer, maar daar zijn nog geen goede boeken voor. Alle bestaande boeken zijn niet meer leverbaar, misschien dat ze nieuwe uitgaven aan het voorbereiden zijn. Daarom ga ik voor dit certificaat een cursus bij een opleider volgen.
Het examen bestaat uit meerkeuzevragen, waarvan je zestig of zeventig procent goed moet hebben.
Wat heb je geleerd?
Java Programmer leert je de basis van de programmeertaal Java. De stof bestaat vooral uit hoe de taal in elkaar steekt. Het is een heel basic certificaat. Je kunt hiermee een stand-alone applicatie maken die op de desktop draait.
Met het Java Web Component Certificaat leer je Java gebruiken in een J2EE-omgeving. Je weet hierna hoe een applicatie op een server draait en hoe een dergelijke applicatie eruit moet zien.
Heb je het certificaat in het normale tijdsbestek gehaald?
Er staat geen tijd voor. Het is maar net hoeveel tijd je in het certificaat steekt.
Wat was makkelijk?
Er was niet iets dat echt makkelijk was. Hoe makkelijk iets is, hangt ook af hoe goed het is uitgelegd in het boek.
Java Programmer vond ik niet zo moeilijk. In mijn groepje, waar ik wekelijks de lessen mee besprak, zat wel iemand die de stof erg moeilijk vond. Je moet wel een beetje gevoel voor programmeertalen hebben. En als je het objectgeoriënteerde van Java niet snapt, dan heb je wel een probleem. Je kunt dan waarschijnlijk wel in Java programmeren, maar de applicatie wordt er niet beter op.
Wat vond je lastig?
Multithreading vond ik moeilijk te doorgeronden. Hier leer je hoe je binnen één applicatie meerdere taken tegelijk kunt laten uitvoeren. Je moet locking toepassen om geen conflicten te krijgen. Dit deel was in het boek niet helder uitgelegd.
Toen ik het examen inging begreep ik nog niet alles hiervan. Dit deel van het examen heb ik ook minder goed gemaakt. Inmiddels heb ik meer ervaring opgedaan in de praktijk en begrijp ik hoe het werkt.
Wat heb je aan het certificaat gehad?
Het heeft wel geholpen bij sollicitaties. Ik werk gedetacheerd, dus als er op je cv staat dat je het certificaat hebt, dan helpt het wel.
Wat wil je verder nog gaan doen?
Ik ben nu bezig met het Business Component Developer Certificaat. Misschien dat ik ooit nog wel voor de titel Java-Architect wil gaan, maar dat is wel een zware dobber. Om dit certificaat te halen moet je een applicatie ontwerpen en bouwen; het ontwerp wordt beoordeeld en je moet vragen hierover kunnen beantwoorden. Dat kost wat meer tijd en moeite dan deze certificaten.
Succes met het behalen van je Business Component Developer Certificaat.
De vraag is of zo’n certificaat en meerwaarde biedt. Het is een mooie bevestiging maar als je op je CV zet aan welke projecten je hebt gewerkt en je samples kunt tonen tijdens je sollicitatie gesprek kom je denk ik ook een heel eind.
Zou je dit certificaat aanraden om te halen wanneer je geen gulle werkgever hebt? En zo ja, wat heeft het je structureel opgeleverd? Behalve meer kennis, ben je er bijvoorbeeld ook meer door gaan verdienen bij je werkgever? Heeft het je marktwaarde verhoogd?
Die papiertjes zijn wel leuk maar meer dan wandversiering waar de managers blij van worden is het niet.
In de praktijk heb je veel meer aan ervaring en een goede informatica achtergrond. Programmeren is een vak waarbij je meer moet kunnen dan die paar definities en een opgave bouwen die een 2e jaars informatica student ook wel in elkaar kan klussen.
Het zou interessant zijn als de heer van Eerden hierop zou reageren. Ik ben het namelijk volkomen eens met Peter, maar goot het in een iets genuanceerde vorm.
Als IT-er heb je zowel certificeringen nodig als praktijkervaring. En juist bij certificering waarbij je veel stof moet leren kom je bij onderwerpen die je in de praktijk misschien niet bent tegengekomen. Het is dus zeer belangrijk en bovendien leuk. Ik heb zelf ook de SCJP en ga nu ook voor de SCWCD.