Systeembeheerders dromen wel eens van fatsoenlijk desktopbeheer, waarbij granulariteit tot op de individuele desktop mogelijk is. Liefst worden zowel lokale als virtuele applicaties ondersteund. Het is gewoonlijk óf het een óf het ander. Het Nederlandse RES levert met PowerFuse beide onder de naam ‘workspace’- ofwel werkruimtebeheer.
In een bedrijf werken de gebruikers op hun pc met allerlei applicaties. Ze hebben toegang tot bepaalde bestanden en documenten en niet tot andere. Eventueel mogen ze vrij op het internet, of niet. Ze hebben toegang tot bepaalde randapparaten en opslagsystemen, of niet.
Soms werken gebruikers met een thin client en draaien alle applicaties op afstand. Ze kunnen ook een normale desktop of notebook hebben waarbij sommige applicaties lokaal en andere op afstand draaien. Toegangsregels en autorisaties kunnen veranderen afhankelijk van waar een gebruiker zich bevindt en welk soort netwerk hij of zij gebruikt.
Geen sinecure
Het beheren van zulke complexe gebruikersomgevingen is dan ook geen sinecure. De meeste beheerpakketten kunnen niet alles beheren binnen desktopomgevingen. RES PowerFuse kan het wel. In plaats van desktopbeheer spreekt leverancier RES van werkruimtebeheer. Een werkruimte is de omgeving waarmee de gebruiker werkt op zijn pc, notebook of thin client. In die omgeving kan een desktop te zien zijn die specifiek op de bevoegdheden van die gebruiker afgestemd is.
Het kan ook dat er helemaal geen Windows-desktop te zien is, maar enkel een desktop-achtergrond met daarop enkele applicaties. Ook de applicaties, de opslagvolumes en randapparatuur waartoe deze gebruiker toegang heeft zijn in die specifieke omgeving te zien.
De applicaties kunnen bij een pc of notebook lokaal draaien, maar ze kunnen ook op afstand gebruikt worden met een Citrix- of Microsoft Terminal Services-server. Om met laatstgenoemde pakket slechts applicaties in plaats van een hele Windows-desktop op afstand te draaien, heb je wel Windows Server 2008 nodig. Oudere versies van die Microsoft-software kunnen alleen de hele desktop delen. Wil je dat toch beperken dan kan alleen Citrix je uit de nood redden. RES is overigens partner van zowel Microsoft als Citrix.
Keuzevrijheid
RES PowerFuse slaat alle informatie over de werkruimtes van gebruikers op in een database. Je hebt heel wat vrijheid bij de keuze van de databaseserver. Microsoft SQL Server versie 2000 of nieuwer (wat ook SQL 2005 Express omvat), Oracle 9i of recenter (eveneens inclusief de Express-uitvoering), IBM DB2 versie 8.1 of nieuwer, en MySQL versie 5.0 of recenter worden allemaal ondersteund.
Voor een werkruimte kun je kiezen of de vertrouwde Windows-desktop te zien is, of een speciaal samengestelde PowerFuse-desktop. Die laatste gebruik je bij voorkeur als je een mengeling van lokale en op afstand draaiende applicaties ter beschikking wilt stellen, maar de gebruiker weinig toegang wil geven tot het onderliggende platform waarmee die werkt.
RES kiest ervoor geen schema-uitbreidingen in Active Directory te gebruiken voor alle extra gebruikersspecifieke informatie die over de werkruimtes wordt bijgehouden. De PowerFuse-software houdt die informatie zelf bij. In het geval van een fat client dwingt het de beveiligings- en toegangsregels af via een lokaal draaiende agent. Daardoor valt PowerFuse te gebruiken met zowel Active Directory als Novell eDirectory, maar ook met andere directory-systemen of zelfs met een eenvoudig NT-domein.
De client-platformen kunnen dan ook bijna eender wat zijn: thin clients, Windows 98 (met enige beperkingen) of nieuwere Windows-versies. De meest volledige functionaliteit krijg je vanaf Windows 2000-werkstations. Linux en Mac OS worden momenteel niet ondersteund, simpelweg omdat RES daar geen PowerFuse-agents voor heeft geschreven. Zodra daar genoeg vraag naar is, wil het bedrijf dat echter wel doen.
Beveiliging en toegang
De verzameling regels voor beveiliging en toegangsrechten kun je in de beheerconsole van PowerFuse voor een of meerdere werkruimtes definiëren. Voor de constructie van een werkruimte is er een indrukwekkend aantal mogelijkheden en functies. Zo heeft RES ‘PowerZones’ ontworpen die je in staat stellen de locatie van een gebruiker te bepalen aan de hand van een hele reeks parameters (netwerk, adres, connectiviteit, noem maar op). Een PowerZone definieer je via toegangsregels (de plaats van de gebruikte computer) en lidmaatschap (gebruikers en/of gebruikersgroepen). Je kunt ook een auditingspoor opgeven voor het wijzigingenbeheer.
Rijke beheeromgeving
De interface van RES PowerFuse is rijk voorzien van verschillende categorieen.De PowerFuse-beheerconsole biedt een uitzonderlijke rijke beheeromgeving. Het is onderverdeeld in diverse categorieën. Die omvatten: applicaties, desktops, configuratie, beveiliging, prestatieniveau, bewaking, auditing en waarschuwingen, en de PowerFuse-configuratie zelf.
Het PowerLaunch-component voorziet automatisch alle logische verbindingen die een werkruimte nodig heeft, zoals omgevingsvariabelen, drive- en port mappings, drive-substituties, netwerkprinters, gebruikersregister, thuis- en profieldirectory, en taken. Bij een werkruimte hoort ook het automatisch voorzien van specifieke databronnen die de gebruiker nodig heeft, met op zijn applicaties aangepaste bestandsassociaties. Ook de toegang tot de mailboxen waar de gebruiker gerechtigd toe is, behoort tot de werkruimte.
Conclusie
Het spreekt vanzelf dat we in deze beperkte ruimte RES PowerFuse niet tot in detail kunnen bespreken. Wij zijn er in elk geval van in de wolken. Er is aan vrijwel alles gedacht en de kleine details waar we niet zo gelukkig over waren hebben we meteen aan de ontwikkelaars van RES gecommuniceerd, die daar erg open tegenover stonden. We durven dit product dan ook zonder meer aan te bevelen.
Productinfo
Product: PowerFuse 8
Producent: RES Software, www.ressoftware.com
Leverancier: RES Software, ‘s-Hertogenbosch [NL],
Adviesprijs (excl. BTW): 180 euro (Enterprise, onbeperkt aantal gelijktijdige gebruikers) plus 36 euro onderhoud ‘software assurance’; 95 euro (Standard, 500 gebruikers) plus 19 euro onderhoud; gratis (Express, 100 gebruikers) plus 299 euro per incident; je kunt migreren tussen edities door een nieuwe licentiesleutel aan te brengen zonder enige uitval van de dienstverlening
Systeemvereisten: thin clients en/of Windows 2000 of hoger desktopclients plus Microsoft Terminal Server en/of Citrix applicatieserver(s); eventueel Active Directory of Novell eDirectory.
De Kern
Het centraal beheer van werkruimtes van gebruikers is zo ongeveer de natte droom van elke systeembeheerder.
RES PowerFuse biedt zo’n werkruimtebeheer voor Windows-netwerken.
Johan Zwiekhorst, Data testlab