Het aantal bedrijven dat het werkplekbeheer uitbesteedt, verdubbelt komend jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat MarketCap in samenwerking met Computable uitvoerde onder ruim zevenhonderd bedrijven en instellingen.
Een kleine 7 procent van de bedrijven en instellingen besteedt op dit moment het werkplekbeheer volledig uit aan een externe dienstverlener. De top drie belangrijkste dienstverleners die ze hiervoor gebruiken, zijn Getronics (17,4 procent), KPN (14,1 procent) en IBM (11,4 procent). Dat blijkt uit onderzoek door MarketCap in samenwerking met Computable onder ruim zevenhonderd organisaties.
Binnen nu en twaalf maanden stijgt het aantal organisaties dat zijn werkplekbeheer uitbesteedt van 7 naar 13,4 procent. Dat is een toename van ongeveer 95 procent. Bijna een kwart van de ondervraagden noemt kostenbesparing als hét belangrijkste argument om het werkplekbeheer uit te besteden. Ruim 13 procent noemt continuïteit van de beheertaken en nog eens 8 procent wil zich focussen op eigen kernactiviteiten.
Gekwalificeerd personeel
Mariëlle Custers, senior consultant van MarketCap: "We gaan er bij deze cijfers van uit dat de bedrijven die momenteel al werkplekbeheer uitbesteden, dat de komende twaalf maanden blijven doen. Het is onze ervaring dat er nauwelijks bedrijven zijn die de stap terug maken en het beheer weer in eigen hand nemen. Ten eerste is er uiteraard het logistieke probleem bij een dergelijke stap. Maar veel groter is de uitdaging om, bij het weer in eigen beheer nemen, voldoende goed gekwalificeerd personeel in dienst te kunnen nemen."
Meer info
Werkplekbeheer is een module van het MarketCap onderzoek "IT & Telecom Services" en is te bestellen door een mail te sturen aan info@marketcap.nl onder vermelding van "Bestelformulier Werkplekbeheer onderzoek".
ben het niet helemaal eens met de verdeling van de markt. IBM heeft nagenoeg al hun activiteiten op het gebied van werkplekbeheer uitbesteed Centric. Wel makkelijk om dan te noemen dat ze in de top 3 staan.
Veel organisaties krijgen geen grip op hun eigen werkplekken, omdat er naast technische ook allerlei organisatorische zaken geregeld moeten worden. Denk aan de toewijzing van toepassingen aan gebruikers, software distributie en versiebeheer, asset management, logistiek. Ontwikkeling van een methodiek en organisatie voor werkplekbeheer gaat de mogelijkheden van een organisatie vaak te boven en hoort bovendien niet bij de primaire processen. Organisaties als Kender Thijssen hebben daar veel in geinvesteerd en zijn dan ook prima in staat dit voor diverse opdrachtgevers uit te voeren. Het is niet meer dan logisch dat deze markt verder groeit.