In vergelijking met andere landen in Europa blijft de verstandige inzet van ict-oplossingen in Nederland achter. Dat vertelde topambtenaar Mark Frequin tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards 2008.
Hoewel de Nederlande ict-sector in de kopgroep van Europa zit, blijft het verstandig gebruik van ict in ons land achter. Dat zei Mark Frequin, directeur-generaal Energie en Telecom van het ministerie van Economische Zaken, tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards 2008.
Frequin ziet voor de ict vooral kansen weggelegd als 'enabler' voor energiebesparing en duurzaamheid. Tijdens zijn speech gaf hij een aantal concrete voorbeelden, zoals de inzet van slimme energiemeters die het energieverbruik inzichtelijk maken voor de consument. Ook teleconferencing en smart power grids noemde Frequin goede voorbeelden van energiebesparende technologie.
"Ict slurpt energie. Momenteel is het wereldwijd verantwoordelijk voor 7 procent van het totale stroomverbruik en uitstoot van CO2. Dat is evenveel als de luchtvaartindustrie", vertelt de topambtenaar. Hij verwacht dat het energieverbruik in de ict bij ongewijzigd beleid in 2020 zelfs 10 procent van het totaal uitmaakt. "De ict-sector is dan verantwoordelijk voor de grootste groei in verbruik, maar liefst 122 procent ten opzichte van nu. Het verbruik in huishoudens groeit zo'n 105 procent."
Frequin reikte woensdagavond 28 mei in Den Haag namens het ministerie van Economische Zaken de Broos van Erp Prijs uit aan het jonge bedrijf I-Wood.
Iedereen, de energiesector en de ICT industrie voorop, zal voor energiebesparing zijn. Door te vergelijken met de luchtvaarsector lijkt ICT natuurlijk een vieze sector. Voor een optimale energiebesparing en CO2 reductie lijkt het me echter beter om het totale verbruik en bijbehorende uitstoot (per land, per aarde!) te willen reduceren. De vergelijking die dan gemaakt moet worden: hoeveel besparing levert teleconferencing ten opzichte van vliegtuig- en autogebruik bij fysieke vergaderingen? Of hoeveel besparing levert slim gebruik van ICT ten opzichte van overbodige ritjes naar de zaak of winkelcentra? Of hoeveel besparing levert een datacenter in IJsland ten opzichte van Amsterdam. De echte winst zit niet in het het zoeken naar eenzijdige oplossingen en vergelijkingen per sector. Laten we de totale winst eens proberen te berekenen.
leuk artikel
Binnen de ICT zijn zeker nog veel mogelijkheden om de CO2 uitstoot te reduceren. Hierbij dient echter niet alleen gekeken te worden naar het reduceren van de CO2 uitstoot van ICT sector door bijvoorbeeld het verlagen van het energieverbruik in datacenters. ICT kan ook een grote rol spelen in bijvoorbeeld het faciliteren van alternatieve werkvormen die weer in een verlaging van de CO2 uitstoot leiden. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken of teleconferencing.
ICT maakt het mogelijk dat bijna iedereen met een kantoorbaan, zeker de helft van de dagen thuis kan werken.
De onzinnige hoeveelheid data dat opgeslagen wordt waarmee niemand meer wat doet is de volgende afval bult.
Meeste data is alleen process data en daarom maar beperkt geldig.
Wie is nog geinteresseerd in de omzet gegevens van 5 jaar geleden.
Alleen misschien de belastingdienst, maar daar gooien ze zomaar 750.000 aangiftes weg.
Groeten
Cor.