Eind 2008 zullen de investeringen in ict bij Nederlandse bedrijven afnemen. In 2009 gaan vooral de budgetten voor hardware omlaag. Dat blijkt uit een voorspelling van onderzoeksbureau IDC over ict-investeringen bij Nederlandse bedrijven.
De investeringen van Nederlandse bedrijven in ict nemen af als gevolg van de kwakkelende economie. Bedrijven gaan vanwege slechte economische vooruitzichten besparen op hun ict. Gevolg: meer uitbesteding. De eerste gevolgen van de terugloop in ict-investeringen zullen eind 2008 zichtbaar worden. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau IDC in een vooruitblijk op de gevolgen van de economische situatie voor de ict-investeringen bij Nederlandse bedrijven.
De hardste klappen vallen in de industrie- en transportsector. De economische situatie heeft een beperkte invloed op ict-bestedingen van de retail- en financiële sector. De stand van de economie heeft nauwelijks gevolgen voor de investeringen in ict binnen de zorgsector, overheid en het onderwijs. Ook de krappe arbeidsmarkt heeft een dempend effect op de ict-investeringen, omdat de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren aanhoudt en de lonen voor ict‘ers hoog blijven.
Peter Vermeulen van IDC: "Grote ondernemingen proberen hun totaalbudgetten naar beneden te krijgen. Als onderdeel daarvan nemen de ict-budgetten af. Bedrijven leggen meer de aandacht op kostenbesparing dan op innovatie. Er wordt wel meer uitbesteed."
Volgens de marktonderzoeker gaan vooral de grote bedrijven snijden in hun budgetten voor ict. Als voorbeeld noemt Vermeulen KPN dat de komende jaren 50 procent op ict-kosten wil besparen. Ook middelgrote en kleine bedrijven zijn bereid om het mes te zetten in de ict-investeringen. Dat wordt versterkt doordat de bedrijven in vergelijking met grote ondernemingen veel minder een langetermijnstrategie nastreven. Grote bedrijven kijken bij het vaststellen van ict-budgetten zeker vijf jaar naar voren en kleine en middelgrote doen dat niet. Naast de aanschaf van nieuwe hardware en software wordt ook steeds meer beknibbeld op de operationele kosten.
Hardware
De gevolgen van de economie werken vooral door in de investeringen in hardware. IDC verwacht dat de investeringen in die markt met 1 procent zullen toenemen tot en met 2009. De ongunstige economische vooruitzichten drukken vooral de investeringen in servers en pc's. Dat is opvallend aangezien de vraag naar opslagcapaciteit de komende tijd alleen maar zal toenemen. De verkoopverwachtingen van consumentenelektronica en smartphones zorgen voor tegenwicht.
Software
De softwaremarkt heeft het minste last van de laagconjunctuur. De markt groeit de komende jaren met 8 procent. Software die met hardware wordt meegeleverd, drukt die groei omdat de hardwaremarkt wel gevoeliger is voor de economische situatie. IDC ziet dat investeringen in soa(service oriented architecture) worden bijgesteld, omdat ze in veel gevallen niet zijn toegespitst op specifieke bedrijfsonderdelen. Vermeulen: "Dat zorgt voor een vertraging van de investeringen en daarom kunnen veel ontwerpen terug naar de tekentafel."
Ondanks de algemene negatieve trend van de investeringen in software, is er binnen die markt een aantal deelgebieden dat wel overeind blijft of zelfs groeit. Er staan er forse upgrades gepland voor erp-systemen (enterprise resource planning). Veel van die programmatuur is aan het einde van de levenscyclus en moeten de komende jaren vervangen worden. Daarnaast blijft beveiligingsoftware belangrijk, omdat het aantal webdreigingen nog altijd toeneemt en de markt voor bi (business intelligence) en analytische software blijft groeien, zo voorspelt IDC. De marktonderzoekers zien ook de opkomst van SaaS (software as a service), omdat bedrijven met zulke gehoste diensten willen besparen op licenties en flexibel willen zijn in de hoeveelheid software die ze afnemen.
Diensten
De dienstensector neemt de komende jaren met 5 procent toe. Vermeulen: "Daarbij is detachering het meest conjunctuurgevoelig. Daarbij komt dat door de gedaalde verkoop van hardware ook het aantal supportdiensten daalt. Vermeulen: "Door de economische verwachtingen onderzoeken veel bedrijven de mogelijkheden voor bpo (business process outsourcing)."
“Groei ICT-investeringen neemt af”, en ‘ra-ra’ hoe kan dat?
Als eens naar de olieprijzen gekeken, al eens gelet op de huizenprijzen?
Hadden wij niet mede om de dure Amerikaanse Dollar, de Euro-munt in het leven geroepen, om minder afhankelijk te zijn van die ellendige Amerkiaanse flucturerende markt?
Waarom blijven wij maar naar de pijpen dansen van de USA?