De nominaties voor de Computable Award voor Hardwareleverancier van het jaar zijn nu bekend. Genomineerde leveranciers zijn HP, IBM, Intel, Sun Microsystems en Samsung.
Veel ict'ers denken dat software het belangrijkste is in de ict; daar vindt de innovatie plaats, daar kun je dingen anders mee doen. De hardware draait het echter allemaal. En nieuwe gebruiksvormen voor software vereisen andere hardware. Denk aan scale-out servers voor cloud computing, denk aan energiezuinige processoren voor desktops en servers.
Hardware is de onzichtbare motor van de ict. Hoe vaak blijkt een applicatie niet goed te werken of een website te traag te zijn doordat de onderliggende hardware het niet aankan? Dus: niet goed ingericht voor de uit te voeren taken. De Computable Awards hebben dan ook een categorie hardware, voor de bouwers van die onzichtbare onderlaag.
Krachtig én zuinig
IBM is als hardware-leverancier genomineerd voor de Computable Awards 2008. De ict-reus is enige tijd terug al het pad opgegaan van multicore-processoren én ook van energiezuinige processoren. De Blue Gene-supercomputer is een fraai voorbeeld: die machine bekleedt de bovenste posities in de wereldwijde supercomputerranglijst top500.org. Maar IBM spreekt ook van zakelijk nut.
Verder zijn de chipinnovaties van IBM opgenomen in vele producten. Niet alleen in de eigen serverlijnen, maar ook in alledrie de spelcomputers van deze generatie (Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360 en Sony Playstation3). Een knappe prestatie voor de erfenis van de uiteengevallen PowerPC-alliantie met Apple en Motorola, wat ooit als doel had de x86-processor voorbij te streven.
Naast IBM verdient ook Intel een nominatie voor de categorie hardware-leverancier. De marktdominante fabrikant van x86-processoren heeft niet alleen de eerder opgelopen technologische achterstand op aartsrivaal AMD ingelopen. Nee, Intel heeft een schepje er bovenop gedaan; het is AMD voorbijgestreefd.
Dat doet het bedrijf met zijn nieuwe Core-basisarchitectuur, met de daarop gebaseerde Core 2-processoren, én met het neergelegde strakke vernieuwingsritme: na twee jaar een verbetering en twee jaar daarna de volgende nieuwe processorarchitectuur. Daarbij is Intel succesvol het pad opgegaan van 64-bit instructies voor zijn 32-bit processoren, dualcore en nu ook multicore, én energiezuinigheid. Ja, in navolging van AMD, maar béter dan AMD. En door Intels grote marktaandeel ook nog eens meteen voor de massamarkt.
Uniformiteit
Een misschien verrassende nominatie is die voor HP. Het bedrijf wil al jaren meer lijken op IBM met diens dienstverleningstak. Toch is en blijft hardware een kernonderdeel, overigens geldt dit voor beide bedrijven. HP zit daarbij zelfs in een complexere situatie; het levert zowel zware servers als desktops en laptops. Voor het eerste zijn IBM en Sun de grote concurrenten, voor het tweede efficiency-monster Dell en oprukkende Aziatische spelers, waaronder ook Lenovo met IBM's voormalige pc-divisie.
HP blijft ondertussen druk innoveren met zijn hardware. Het heeft inmiddels uniformiteit gebracht in zijn kluwen aan verschillende platformen. Die nalatenschap van de eigen geschiedenis, inclusief reeks grote overnames, draait inmiddels óf op x86-processoren óf op 64-bit Itanium-chips. Op dat laatste wil het met mainframe-emulatiesoftware ook IBM-gebruikers huisvesten. Daarnaast is HP serieus bezig met storage. Het toonde lang geleden al een prototype-opslagcluster en heeft onlangs een nieuwe productcategorie geschapen met zijn massive scale-out (MSO) opslagsysteem. Het wil daarmee meegroeien in de markt voor online-opslag, Web 2.0 en SaaS; kortom cloud computing.
R&D-roots
Je moet het maar durven: het hardware-platform dat de basis van je bedrijf is, opzij zetten. Dat verdient een nominatie. Sun laat ontwerp en productie van zijn reguliere UltraSparc-processoren over aan Sparc64-partner Fujitsu. Natuurlijk, de multicore-chips die Sun zelf doet, zijn compatibel met de UltraSparc-reeks. Maar het roer is drastisch omgegaan. Mocht ook wel, want het bedrijf had het moeilijk na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel.
Toch bleef – en blijft – Sun vasthouden aan zijn R&D-roots. Het spendeert veel geld aan onderzoek naar en ontwikkeling van geavanceerde hardware. Idem dito voor overnames van innovatie startups, zoals Kealia van Sun-veteraan Andy Bechtolsheim. Sun plukt nu de vruchten van die vooruitziende hardware-blik. Het geeft bovendien veel van zijn software gratis weg, om maar die hardware te promoten.
Aziatische nieuwkomer
Een op het eerste oog vreemde eend in de bijt van hardware-nominaties voor de Computable Awards 2008 is Samsung. Dit Aziatische bedrijf maakt hele andere hardware dan de overige genomineerden. Sterker nog: aan de andere kant van het productspectrum. Maar Samsung biedt niet alleen consumentenproducten zoals tv's en dvd-spelers. Het heeft ook zakelijke producten zoals printers en multifunctionals, mobiele telefoons (tegenwoordig geavanceerde smartphones), tft/lcd-schermen, telecom-apparatuur en (nog) laptops. Naast overigens ict-componenten zoals flash-geheugenchips en de harde schijf vervangende solid state disks (ssd's).
Deze breedte van het productbereik is samen met de forse verovering van marktaandeel reden voor de nominatie. Het is niet voor niets dat chipproducent Intel al het marketinghoofd van Samsung heeft weggekaapt; je moet wel duidelijk maken wat je aan innovatieve hardware hébt.
Lezers en bezoekers
Deze vijf bedrijven zijn voor de hardware-award genomineerd door de redactie van Computable, die zich daarbij baseerde op suggesties van lezers van het weekblad Computable en bezoekers van de website Computable.nl.
De uiteindelijke winnaar van de award Hardware-leverancier van het Jaar 2008 wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Vanaf begin juni begint het stemmen voor de Computable Awards. Tijdens een feestelijke avond op donderdag 23 oktober 2008 wordt de winnaar bekendgemaakt.