Is SaaS het nieuwe modewoord voor ASP? Is het echt oude wijn in nieuwe zakken of zit hier meer achter?
In heel veel teksten over SaaS zie ik regelmatig gerefereerd worden aan application service providers (asp's). Daarmee de indruk wekkend dat SaaS eigenlijk enkel en alleen het nieuwe modewoord is voor deze asp's. Ik ben van mening dat dit een grote misvatting is. Er is een groot verschil tussen asp's en SaaS-vendors.
Een asp neemt een vaak gebruikte, bestaande applicatie en biedt deze in een servicemodel aan. Typische voorbeelden zijn Exchange-asp's of Microsoft Office-providers. Hoewel dit model veel voordelen kan bieden, heeft het een grote beperking; de applicatie is NIET ontwikkeld door de desbetreffende asp. Hij heeft dus beperkte of geen controle over de geboden functionaliteit, inherente beveiliging en venieuwing. Immers, als ik Exchange host, kan ik goede service levels afspreken maar ik kan aan de essentie van Exchange niets veranderen. Ik ben gebonden aan de mogelijkheden en beperkingen die de maker van het originele product, in dit geval Microsoft, heeft bedacht. Als asp kan ik dus te weinig flexibiliteit bieden aan mijn klanten om echt onderscheidend te zijn van het originele product.
Een SaaS-vendor daarentegen heeft deze beperking niet. Hij heeft de geboden software zelf ontwikkeld en is volledig in controle over de geboden functionaliteit en andere aspecten. indien hij zijn software voldoende flexibel heeft ontwikkeld kan de SaaS-vendor dus snel op nieuwe wensen en eisen van klanten inspringen. Hij is flexibel genoeg om te zorgen dat klanten de waarde krijgen die zij zoeken toen ze besloten om een nieuw product of nieuwe service aan te schaffen. Dit is immers de essentie van het SaaS-model. Niet de initiële aanschaf is van belang, maar het continue gebruik van de klant en daarmee zijn lidmaadschap op de service is waar het om draait. Deze langdurige relatie kan naar mijn mening alleen worden gewaarborgd door mee te groeien met de veranderende manier van gebruik van je klanten. Iets wat voor een asp slecht realiseerbaar is.
Een ander belangrijk verschil tussen een asp en een SaaS-vendor is dat de SaaS-vendor zijn applicatie van de grond af heeft geschreven om via het internet te distribueren. Asp's gebruiken traditionele applicaties en zetten hier een internet front-end voor. Dit beperkt de schaalbaarheid, toepasbaarheid en beveiligingsmogelijkheden van deze aangeboden dienst. Het traditionele product heeft immers in veel gevallen geen rekening gehouden met het gebruik door veel diverse gebruikersgroepen (klanten) in één instantie van het product. Dit is iets waar ik in mijn tijd als productmanager veel tegen aan ben gelopen toen wij probeerden traditionele securityproducten aan te bieden als dienst. Interesant in deze relatie is de aankondiging van Microsoft om in de toekomst steeds meer de software online als hosted service aan te gaan bieden.
Al met al denk ik dat er voldoende verschil is tussen asp's en SaaS-providers om te stellen dat dit dus geen oude wijn is in een nieuwe zak is.
Ik ben het ermee eens dat SaaS en ASP niet hetzelfde zijn en dat er dus geen sprake is van oude wijn in nieuwe zakken…
Met name het tweede aangehaalde argument (ontwikkeling om te distribueren via het internet) draagt hier m.i. toe bij. Dat alleen gesproken mag worden over SaaS indien de aanbieder ook de ontwikkelaar van de toepassing is, is niet waar. SaaS is een delivery model en er is dus ook sprake van SaaS als de toepassing niet door de aanbieder zelf ontwikkeld is.
Het verschil tussen SaaS en ASP zit hem inderdaad niet in het al dan niet ontwikkeld hebben van de software. Het verschil zit (volgens meerdere bronnen) in het feit dat onder ASP alle software wordt bedoeld die “op afstand” is af te nemen. Dus ook software via Citrix en Terminal Server omgevingen. Voor SaaS is daarentegen alleen een browser benodigd en is de “software” derhalve volledig webbased.
Ik ben het ermee eens dat SaaS en ASP de nodige verschillen hebben. Maar laten we niet vergeten dat SaaS eigenlijk een evolutie is van ASP. De hostingproviders die eind jaren ’90 een markt zagen voor het online aanbieden van applicaties, zijn simpelweg opgevolgd door de softwareleveranciers die deze markt nu beter kunnen bedienen met “web-native”-applicaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat SaaS en ASP dikwijls in ??n alinea genoemd worden, aangezien de twee verschijnsels -ook qua timing- dicht bij elkaar liggen. En als je de afkorting van ASP bekijkt, kun je niet anders dan concluderen dat ASP in beide gevallen de lading dekt.