Nieuwe hoop voor de zonnecel. Onderzoekers van de TU Delft en de Stichting FOM hebben aangetoond dat een experimenteel type zonnecel een electriciteitsopbrengst heeft die waarschijnlijk drie keer zo hoog ligt als die van de huidige generatie zonnecellen.
Onderzoekers van de TU Delft en de Stichting FOM hebben aangetoond dat het rendement van zonnecellen in principe omhoog kan door gebruik te maken van een 'lawine-effect'. In conventionele zonnecellen kan één foton (lichtdeeltje) precies één elektron vrij maken, maar in halfgeleidende nanokristallen op basis van loodselenide zijn dat er gemiddeld 1,7. Dit leidt theoretisch tot een maximaal rendement van 44 procent in een zonnecel gemaakt van halfgeleidende loodselenide nanokristallen. Het rendement van de meeste zonnecellen ligt nu rond de vijftien procent (wat betekent dat elke 100 watt ingestraald zonlicht 15 watt aan electriciteit oplevert).
‘Lawine-effect’
In 2004 maten wetenschappers van Los Alamos National Laboratories voor het eerst een hoger rendement binnen halfgeleidende nanokristallen van loodselenide. Andere onderzoeksgroepen konden dit effect sindsdien niet herhalen, waardoor twijfel ontstond over het bestaan ervan.
Binnen het Joint Solar Programme heeft prof. dr. Laurens Siebbeles van de TU Delft – door gebruik te maken van nieuwe lasermethoden – nu aangetoond dat het lawine-effect wel degelijk optreedt in loodselenide (PbSe) nanokristallen. Het effect is volgens de Nederlandse onderzoeksgroepen wel minder groot dan de Amerikanen in 2004 suggereerden. De onderzoekers publiceren deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.
In de context van schone energie en de stijgende prijs van energie is dit natuurlijk een mooie oplossing. Ik vraag me af of de ROI van dit soort producten niet van ondergeschikt belang zou moeten zijn en de overheid energiebesparende maatregelen ook eens moet belonen i.p.v. bestraffen.
Op dit bericht zit je (niet) te wachten….
Een hoger rendement van de zonnecellen. Als particulier is de ROI wel erg laag. Overheidsmaatregelen die deze investeringen bevorderen zijn er al en zijn volgens mij verbeterd t.o.v. de eerdere maatregelen. Subsidie op de teruggeleverde energie is aantrekkelijker dan een eenmalige korting op de aanschaf.
Met de huidige conservatieve terugverdientijd van 6 jaar, zit je dus niet te wachten op dit bericht. Eenmaal aangeschafte zonnepanelen zul je niet snel wegdoen. Door nieuwe technologische ontwikkelingen neemt het rendement toe / terugverdientijd af, waardoor het interessant wordt om de panelenaan te schaffen. Maar bedrijven investeren pas als ze kans zien om hun waar te slijten.
Wellicht dat de overheid ook nog een maatregel kan bedenken waardoor dit opgelost wordt.
Mijn uiteindelijke conclussie is dat ik met de hoge inversteringskosten en de lange terugverdientijd liever nog even wacht met het aanschaffen van panelen voordat ik er wel erg lang aan vast zit.
Ik kende dit nieuwsbericht al van Tweakers.net.
“Let the future come to us! Let start now!”
Wat een geweldige uitvinding! Helemaal TOP!
Een goede ontwikkeling denk ik. De periode waarin een zonnecel zichzelf terugverdient loopt zo ook aardig terug. Volgens mij was dat 30 jaar, in theorie is dat met deze 10 jaar.
“verdriedubbelen” = slecht Nederlands voor “verzesvoudigen”
“drie keer zo hoog” = “verdrievoudigen”