Currence, eigenaar van betaalproducten als PIN en Chipknip, gaat nog dit jaar het betaalsysteem iDEAL aanpassen aan de Europese eisen, zodat het in de euro betaalmarkt kan blijven voortbestaan. Dat meldt de organisatie vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.
De plannen sluiten aan bij de wensen van webwinkeliers en consumenten om voor eenvoudige online betalingen een systeem te gebruiken dat in heel Europa geldig is. iDEAL is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste online betaalsysteem ter wereld in zijn soort.
In 2007, zo blijkt uit het jaarverslag (Pdf) is circa 15 miljoen keer met iDEAL betaald, een stijging van 238 procent ten opzichte van 2006. Ook dit jaar zal de groei naar verwachting flink hoger uitkomen omdat momenteel maandelijks circa twee miljoen online aankopen met iDEAL worden betaald. Ruim driekwart van de inmiddels meer dan tienduizend webwinkeliers in
Nederland biedt zijn klanten iDEAL als betaalmethode aan. iDEAL wordt daarmee vaker als online betaalmiddel gebruikt dan de creditcard voor online aankopen (circa twaalf procent). "iDEAL is een innovatie waar zowel webwinkeliers als consumenten en banken erg blij mee zijn," zegt Piet Mallekoote, algemeen directeur van Currence. "Wij zijn straks gereed om andere – buitenlandse – banken te laten mee profiteren van deze Nederlandse innovatie."
Niet alleen iDEAL, ook PIN betalingen zijn aangepast aan de zogenaamde SEPA (Single Euro Payments Area) eisen, evenals voor gebruik van de internationale chip (EMV) standaard. Die vervangt de huidige magneetstriptechnologie. Banken, ondernemers en consumenten kunnen het (vertrouwde) PIN in het SEPA tijdperk dan ook gewoon blijven gebruiken, aldus Currence.
Currence roept de banken dan ook op om PIN stand te houden. Door ontwikkelingen op de Europese betaalmarkt dreigt PIN plaats te moeten maken voor internationale betaalsystemen zoals Maestro en V-Pay. Uiterlijk begin 2009 zullen de banken aangeven of zij na 2011 PIN willen blijven aanbieden. In een complexe omgeving met een naar verwachting lange overgangsperiode voor de boeg is het niet verstandig oude, maar nog steeds goede, schoenen weg te gooien voordat nieuwe en betere zich hebben bewezen, vindt Currence directeur Mallekoote.
Ook de acceptgiro blijft zolang daaraan behoefte bestaat,. Die dreigt verdwijnen door het internetbankieren. Currence wil daarom in 2009 onderzoeken hoe groot het gebruikspotentieel voor de papieren Acceptgiro.