Managers in datacentra zien momenteel een nieuw facet aan hun huidige taken toegevoegd. Terwijl zij zich vroeger vooral richtten op dataverwerking, opslag en beschikbaarheid, capaciteitsplanning en budgetmanagement, komt daar nu de verantwoordelijkheid voor warmtebalans en energieconsumptie bij. De verantwoordelijkheid voor het milieu en energiebesparing wordt ook wel aangeduid als ‘groene it'.
In het verleden werden bovenstaande punten vaak genegeerd, maar energie-eisen en stroomgebruik worden steeds noodzakelijkere elementen voor de infrastructuren in datacentra, vanwege de steeds sneller stijgende energiekosten. Hoewel de kosten voor hardware door de jaren heen redelijk constant blijven, zijn energiekosten altijd aan stijging onderhevig, met als resultaat een toename van de totale kosten voor datacentra. Naast personeels- en hardwarekosten, zijn de kosten van het energiegebruik één van de centrale factoren geworden op de balans van totale kosten. Tegelijkertijd heeft de snelle groei van digitale informatie, die ongeveer elke 12 tot 18 maanden verdubbelt, een constante uitbreiding van bestaande en opslagefficiënte condities nodig om deze data te verwerken, archiveren en beheren.
Herintreding van tape
De laatste jaren zagen we een sterke tendens naar grote diskverzamelingen, maar in het huidige klimaat maakt deze tendens plaats voor een rationelere gedachte over het gebruik ervan. Doordat er meer rekening wordt gehouden met de energieconsumptie, is er binnen datacentra een herintreding van magnetische tape. De energieconsumptie in aanmerking genomen, heeft magnetische tape een groot voordeel over diskgebaseerde opslagsystemen. Bovenop het feit dat magnetische tape in feite een erg betrouwbare en kostefficiënte opslagoplossing biedt, is het vanuit het oogpunt van ‘groene it' ook een buitengewoon goede energiebespaarder. In vergelijking tot disksystemen, vereisen tapeopslagsystemen 99 procent minder energie. Verder is tapeopslag ook de enige gegevensopslagtechnologie met de laagste opslagkosten per terabyte, is het gemaakt voor het betrouwbaar opslaan van gegevens op de lange termijn, wordt het geleverd met versleutelingfaciliteiten en Write Once Read Many (WORM) -systeem waarbij de tape eenmalig beschrijfbaar is en beschikt het over een ambitieus ontwikkelingsplan.
Nu is het niet de bedoeling om alle disks weer te vervangen door tape, maar het is wel raadzaam om een gedetailleerde analyse van alle functionele en kostengerelateerde criteria te maken, voordat er een beslissing wordt gemaakt over welke technologie te gebruiken. Een rationele analyse van de bestaande taken moet in overweging worden genomen, net als de vraag wanneer en op welke tijden de geheugenopslag op verschillende niveaus in werking treed en welke gegevensvolumes er frequente of zeldzame toegang vereisen. Gebaseerd op deze evaluatie, kan besloten worden welke technologie de beste mogelijkheden biedt aan toekomstige taken, daarbij rekening houdend met zowel de prestatie als de verschillende kosten.
George Purrio
European Manager Technology Centre
Imation