Het Indiase Tata Consultancy Services laat dienstverleners als IBM, Capgemini en Atos Origin achter zich omdat het bedrijf de volledige verantwoordelijkheid durft te nemen voor de diensten die het levert. Bovendien levert de Indiase dienstverlener in vergelijking met de westerse bedrijven hogere kwaliteit tegen lagere kosten. Dat zegt NXP-cio Louis Luijten in een toelichting op de beslissing om het beheer van ict-applicaties uit te besteden aan Tata Consultancy Services (TCS).
In de race om een grote uitbestedingopdracht (honderd miljoen dollar) bij chipfabrikant NXP laat het Indiase Tata Consultancy Services (TCS) drie grote Westerse dienstverleners achter zich: IBM, Capgmini en Atos Origin. NXP-cio Louis Luijten legt uit dat de keuze voor de Indiase dienstverlener verder gaat dan een puur financiële overweging. "Naast de financiën hebben we sterk gelet op kwaliteit, wetgeving en personeelsbeleid. TCS neemt echt de verantwoordelijkheid voor de diensten. Als daar iets mis is, dan zijn zij verantwoordelijk. Ze worden afgerekend op KPI's (key performace indicators). Bij deze opdracht ligt de verantwoordelijkheid duidelijk bij de dienstverlener. Tata is eindverantwoordelijk."
Luijten vervolgt: "In overeenkomsten waar dat niet is vastgelegd zie je dat de opdrachtgever verantwoordelijk blijft. De dienstverlener heeft alleen een inspanningsverplichting, de opdrachtgever huurt capaciteit in maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij de opdrachtgever liggen terwijl die voor rekening van de partner moet zijn."
Voordat NXP koos voor Tata, heeft de chipmaker inlichtingen ingewonnen bij verschillende bedrijven die al een contract hebben met de Indiase dienstverlener, zoals ABN Amro. Luijten: "Tata heeft een wereldwijde dekking, dat levert kostenvoordeel op. Voor generieke opdrachten die in lagelonenlanden worden uitgevoerd, kunnen ze in India terecht. Gaat het om belangrijke adviesdiensten waarvoor personeel nodig is dat dichterbij moet zijn, dan hebben ze lokaal ook sterke mensen. We volgen de trend van multi-sourcing waarbij zowel opdrachten dichtbij als ver weg worden uitbesteed. Daarin zijn we niet nieuw, maar wel een snelle volgeling."
TCS ontwikkelt zich steeds meer van een dienstverlener op het terrein van generieke ict tot een professionele adviseur. Door de aanhoudende daling van de dollarkoers en de gevolgen voor investeringen in ict is de focus van dienstverleners steeds vaker op Europa gericht. De Indiase partij krijgt door de overeenkomst met NXP een flinke voet aan de grond in Nederland. Het bedrijf zet de keuze voor Nederland kracht bij door in Eindhoven een nieuw ontwikkelcentrum in te richten.
Aziatische dienstverleners openen steeds vaker vestigingen in Europa met hoofdzakelijk Westerse medewerkers. Die consultancy-diensten leveren hogere winstmarges op. Aanvankelijk bleven die opdrachten voorbehouden aan Westerse consultants maar steeds vaker slepen ook Aziatische bedrijven die opdrachten binnen.
Honderd miljoen dollar
NXP semiconductors besteedt de komende vijf jaar het beheer van zijn erp- en crm-applicaties uit aan TCS. Het gaat om software die wordt ingezet bij de wereldwijde toelevering van halfgeleiders. Daarnaast zal de Indiase dienstverlener adviezen geven die moeten leiden tot effectievere bedrijfsprocessen en koppeling van software. De grootste afzonderlijke ict-uitbesteding van de chipleverancier tot nu toe, moet het bedrijf slagvaardiger maken ten opzichte van grote Aziatische concurrenten omdat de chipmaker zich volledig kan richten op zijn kerntaken: het ontwikkelen en produceren van halfgeleiders. Dertig tot veertig NXP-medewerkers stappen als onderdeel van de overeenkomst over naar TCS.
NXP is een voormalig onderdeel van Philips en bestaat inmiddels vijftig jaar. Het bedrijf heeft 37.000 medewerkers in meer dan twintig landen. NXP maakt halfgeleiders en software voor onder andere mobiele telefoons, tv's, decoders en toegangspasjes.
Tata is een van de snelst groeiende dienstverleners uit India. Het bedrijf heeft inmiddels 111.000 medewerkers verspreid over de wereld. Het bedrijf boekte over het afgelopen jaar een omzet van 5,7 miljard dollar.
Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ze op deze beslissing terugkomen ;-).
“omdat het bedrijf de volledige verantwoordelijkheid durft te nemen voor de diensten die het levert” -> Hyundai durft ook 5 jaar garantie te geven op z’n auto’s, maar dat neemt niet weg dat je elke maand bij de garage staat.
Johan, wat een flauwe opmerking, jij werkt zeker bij een van die drie “andere” IT bedrijven..
Wat betreft die Hyundai volgens mij is dat Koreaans en heeft niets met India te maken, Tata CEO Mr. Ratan heeft nog niet zo heel lang geleden twee automerken uit de UK overgenomen, Jaquar en Land Rover…
Als Nederlandse medewerker van een Global US/Indiaas IT delivery bedrijf ( Cognizant technology Solutions)kan ik bovenstaand verhaal van Louis Luijten wel onderbouwen. Delivery moet in je DNA zitten en verantwoordelijkheid moet je nemen uit vrij wil! Als je organisatie daarnaast ook nog eens de dicipline heeft om met CMM 5 te werken is het verhaal bijna compleet.
De vergelijking van Johan zat hem in de betrouwbaarheid van bedrijven, niet in de vraag of Hyundai nou Koreaans of Indiaas is. Natuurlijk moet delivery in je DNA zitten, maar je kunt niet altijd volledige verantwoordelijkheid nemen, zeker als je voor de levering van die dienstverlening afhankelijk bent van inzet/input van de de klant. We weten niet of dat hier zo is. Alleen als je de NXP-situatie kent kun je daar over oordelen.
En dan nog iets: CMM level 5 betekent alleen dat je je goed aan bepaalde processen en procedures kunt houden. Dat zegt nog niks over het niveau van de dienstverlening. Alleen commodity laat zich vatten in processen en procedures. Aangezien veel binnen ICT-land nog geen commodity is, heb je daar m.b.t. het niveau van dienstverlening niet zo veel aan.
Om heel eerlijk te zeggen kan ik me best vinden in het artikel. De hoeveelheid hoog gekwalificeerde mensen vanuit India is erg groot. Kijkend naar de kwaliteit/professionaliteit ligt deze vaak boven de lokale kwaliteit in Nederland. Ik wil hier niets af doen aan het feit dat de Nederlands automatiseerders een hoog nivo van businesskennis hebben van de lokale markt, en zeker ook kennis van automatiseren, echter in India zijn er gewoon meer. Wat betreft het verschil in CMMi is dit inderdaad erg groot. Gelukkig realiseert men zich dit zelf ook en om die reden zul je dan, de gevallen waar het wel goed gaat, zien dat er een lokale tussenlaag/vertaalslag in zit die juist dit CMMi nivoverschil overbrugt. Dit vereist dus dat je, met verstand van cultuur en bedrijfsverschillen, dit oppakt. Blijkbaar is NXP daar goed in geslaagd.
Als je dan ook goed leest dan kunnen we, Nederland, gebruik maken van deze grote hoeveelheid goed gekwalificeerde mensen om de schaarste op te vullen. Hier zitten haken en ogen aan maar dit heeft niet te maken met de automatiseringskennis. Kortom, omarmen, gebruiken en Nederland verder ontwikkelen. Wat betreft de opmerking over de ‘andere’ ICT-bedrijven. Alle grote, en zeker de wereldwijde spelers, hebben een grote aanwezigheid in India maar ook in de opkomende landen als voormalige Sovjet-Unie, Zuid-Afrika, China, etc. Gelukkig hebben we in Nederland een aantal grote multi-nationals waardoor er relatief veel werk is in de ICT-wereld, ons grootste probleem is dat we niet aan de vraag kunnen voldoen. Gelukkig is de wereld een dorp geworden waardoor hier makkelijker in kunnen voorzien.
Als regelmatig slachtoffer van de kwaliteit, geleverd door Tata Cs, kan ik zeggen dat CMM level 5 niets zegt en ervaring met de jaren komt en niet van al die 22- od 23 jarigen die nu over je uitgestort owrden. Vanuit het management komen er prachtige verhalen, maar op de werkvloer ligt het toch iets anders. Men moet het vak nog leren is mijn ervaring.
Bijna dagelijks heb ik te maken met de Tata ‘kwaliteits’ organisatie en weet uit eigen ervaring dat het CMM level niets zegt over de geleverde kwaliteit. Het oplossen van eenvoudige service tickets die in het verleden door de eigen IT organisatie binnen enkele uren waren opgelost, kost nu dagen en gaat vaak samen met een stroom aan onbegrijpelijke emails en onverstaanbare telefoongesprekken. Als eindgebruiker verlang ik terug naar de dagen dat ik contact had met een IT afdeling met kennis van zaken. Ik wens de gebruikersorganisatie van NXP dan ook de veel sterkte.
Louis Luijten van NXP vergeet erbij te zeggen dat Tata allereerst was afgevallen van hun eigen shortlist ( ik neem aan een combi van prijs en kwaliteit), daarna echter op miraculeuze wijze is teruggekomen. Heeft dit bijvoorbeeld te maken met de iets later aangekondigde overeenkomst tussen NXP en ST MicroElectronics (waar TCS ook binnen zit). Erg flauw van Luijten om dan zo te reageren richting de pers. Ook erg flauw van NXP en TCS uberhaupt om de andere partijen te noemen die in de race waren. Wellicht moeten de westerse partijen dat ook maar eens doen als ze een deal winnen van die Indiase clubs.
Ach dit is weer een organisatie die zichzelf voor de gek laat houden.
Ik ben wel benieuwd naar een organisatie waarbij de echte klanten, en niet een cio of ICT hoofd, na een jaar nog tevreden zijn.
WIE ROEPT !!!!
Vaak zie je dat er na de contractduur een volgende tender komt met nieuwe winnaars, die nog beter de klant begrijpen. Maar ook deze wassen de dommigheid niet schoon. De dommigheid is dan dat het huidige management niet in staat is om de toko te besturen. Klanten ontevreden en een ICT die niet (meer) weet wat de klant wil. De overtreffende trap bij dit soort blunders is als de ICT gaat bepalen (met hun ITIL procesjes) wat de klant moet willen (gaat krijgen). Joepie en dan deze chaos outsourcen.
Centralisatie en Outsourcing is dus meer dan IT. Zonder cultuur omslag en proces en business (klant kant) aanpassing lukt het dus nooit.
Ik hoor het wel of een klant er wijzer, tevredener en goedkoper (wel de TCO he) vanaf komt.
Dagelijks heb ik te maken met het werk van Tata consultants…en ik moet zeggen dat ik nog nooit met zulke waardeloze mensen heb samengewerkt. Het gros komt vers van de universiteit en heeft 0-2 jaar ervaring. Dit om de kosten zo laag mogelijk te houden en omdat het verloop extreem hoog is. Je kan dan ook niet veel kwaliteit verwachten.
Jaap, ik ben dit helmaal met je eens alleen bij ons in Best lopen er ook heel veel van die Atos Origin figuren in ons pand die de naam van ICT en SAP nog niet eens kunnen spellen. De Universiteit hebben ze volgens mij niet gehaald maar hooguit MTS…