Hoewel tweederde van de Nederlandse ondernemingen in het mkb denkt dat hun opslag, backup en virusbescherming goed is geregeld, hebben ze de afgelopen twee jaar 188 miljoen euro schade geleden door verlies van bedrijfsgegevens.
De afgelopen twee jaar leden Nederlandse ondernemers 188 miljoen euro schade als gevolg van verlies van bedrijfsgegevens. Hoewel 65 procent van de mkb'ers denkt dat hun ict op orde is, laten back-up en virusbescherming vaak te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van KPN onder vijfhonderd bedrijven in Nederland.
Driekwart van de ondernemers maakt minimaal eens per week een back-up. Vorig jaar deed nog maar tweederde dat. Voor de back-up gebruiken de meesten een externe harde schijf of een interne server (respectievelijk 33 en 32 procent). Andere bedrijven kiezen voor cd, dvd of usb-stick. Bijna een kwart van de ondernemers schrijven hun bedrijfgegevens weg naar een externe server.
20 procent van de mkb'ers heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met verlies van bedrijfsgegevens. Dat is minder dan in de periode er voor. Zeven van de tien keer gaan gegevens verloren door gecrashte servers of pc's. Menselijke fouten, het zoekraken of beschadigen van opslagmedia en het oplopen van computervirussen leiden ook regelmatig tot gegevensverlies. Diefstal van apparatuur, stroomuitval, brand en ongeoorloofd toegang door derden komt ook voor.
Webdreigingen
Bedrijven maken zich weinig zorgen over webdreigingen zoals virussen en spyware. Ruim tweederde zegt hiertegen voldoende te zijn beschermd. Uit het onderzoek blijkt dat slechts iets meer dan de helft software voor antivirus, firewall en spyware combineert. Toch blijven de webdreigingen toenemen. Analisten van Websense, een leverancier van webfilteringsoftware, concluderen dat de aanvallen zich steeds vaker toespitsen op bepaalde gebruikersgroepen. Bovendien brengen interactieve sites grote beveiligingsrisico's met zich mee.
Ondernemers die het gevoel hebben geen grip op de beveiliging van bedrijfsgegevens en ict, maken zich vooral zorgen over deze webdreigingen. Ook zijn ze bezorgd over de tijds- en geldinvestering voor het aanschaffen en actueel houden van beveiligingssoftware.
Het kost tijd en geld om je systemen vrij te houden van virus en co, een regelmatige backup te maken en die dan ook nog veilig te bewaren.
Vooral met windowssystemen is de bedreiging vanuit het net groot, surfen met een linuxsysteem is nog steeds vele malen meer zeker.
De MKBer moet niet wanhopen, met een investering van 200 euro en enkele vrije en/of goedkope programma’s is het probleem eenvoudig op te lossen.
Maar zoals gezegd, het kost tijd en geld wat nu net schaars is in het MKB.