Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”
Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."
Ontwikkelaars mijden Vista
"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."
Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Verificatie van softwaresystemen
Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.
Gerard Holzmann
Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.
@Sjarrel: Tomas zonder H en met een a ipv een o 😉
“Alleen jammer dat je met je laatste zin al je zgn kennis weer teniet doet.”
Ik koos niet specifiek voor ??n OS. Ik heb veel collega’s die laaiend enthousiast worden van OS X, zelf gebruik ik thuis afwisselend Linux en Windows XP (en dat zal best bij een nieuwe PC Vista worden). Maar ik blijf wel bij de stelling dat Vista gewoon niet geschikt is voor bijvoorbeeld serieus ontwikkel-werk zoals in het artikel ook gezegd wordt.
Jaap dit werkt. M’n startbalk staat nu vast! Kun je trouwens ook de positie wijzigen want hij staat nu in de linkerzijde van m’n scherm in verticale positie. Of kan ik dit als zo’n feature request indienen?
@(j)Aap
Mav, gaarne iets compleet nieuws als het maar helemaal compatible is met alle ouwe meuk…
@Theo
Perfect, ik kan weer gewoon surfen, ik mag dan wel 77 zijn maar opa is nu wel weer bij de tijd. Zoals mijn kleinzoon zegt, dankjewel lauwe mattie
Henk, geen dank. Op Uw leeftijd zal het lichamelijk allemaal niet meer zo vlotjes verlopen dus het internet is dan toch een bron voor vermaak mag ik aannemen.
Veel plezier!
Ik snap werkelijk niet dat Linux er steeds bijgesleept wordt op de desktop, Linux is leuk om mee te spelen voor nerds en geeks, en op een server om een beetjhe website te spelen, maar niet als desktop OS of als werkstation in professionele omgevingen waar de computer puur als gereedschap gebruikt wordt. Wat dat betreft gaat er niets boven de Mac. Heerlijk en sereen werken is dat; geen onderhoud of virussen, geen gedoe met drivers en professionele software in overvloed, voor wetenschappers, en van grafici tot tiepmiepen. En daarbij oogt het ook nog eens fantastisch. Om mij heen zie ik iedereen tevreden over stappen!
@Toto
Dat was een geautomatiseerd bericht kuukel…
@Theo
Kun je de balk niet gewoon verslepen. Ik heb hier alleen XP op deze werkplek, Vista staat op een andere, niet beschikbare machine.
Ik vond dit nog:
The Windows Vista taskbar doesn’t have to stay the same size or at the bottom of your screen. This guide shows you how to resize and move the taskbar.
Unlock the Taskbar
Before you can move the taskbar you need to make sure it’s unlocked.
Right-click the sidebar, make sure Lock the Taskbar is not checked.
Move the Taskbar
Point at the taskbar, click and hold down the left mouse button. While holding down the left mouse button, drag the taskbar to any side of your screen.
Resize the Taskbar
The taskbar can be resized by pointing to the top edge of the taskbar and dragging it up or down just like you dragged the taskbar to a different area of the screen in the section above.
Maar ik heb hem net vastgezet, moet ie nu weer geunlocked worden?
@Thomos
In het artikel wordt een tool aangehaald die A) niet Vista compatible is, B) *off-topic* een geitenwollensok-fabrikaat is en C) zie A)…
Daarnaast zou Vista helemaal nieuw geschreven zijn en kan dus nooit met XP vergeleken worden…
Dus alle programmeurs moeten ’s stoppen met blaffen, wegwijs met Vista gaan worden en normaal aan het werk gaan..!!