Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”
Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."
Ontwikkelaars mijden Vista
"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."
Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Verificatie van softwaresystemen
Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.
Gerard Holzmann
Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.
Vreemd dat in vele van bovenstaande reacties slechts de eigen ervaring centraal staat, ipv. die van MS-klanten in het algemeen. Elke klantgerichte leverancier weet dat de ervaringen van klanten doorslaggevend zijn. En helaas voor MS hoor ik in de privesfeer heeel veel consumentenklachten over Vista. Dat krijg je niet weg met wat de Duitsers “ein Glaubenskrieg” noemen. MS is overigens ook al geen bedrijf dat gewend was om naar klanten te luisteren, nu moet men wel. (Ik begrijp wel dat zij qua planning het Longhorn-proces maar een keer konden overdoen en niet twee keer opnieuw konden beginnen. Maar nu gebeurt dat met Windows 7 alsnog …)
@vistavlerk
Ontwikkelen met een Vista machine lukt toch echt alleen als je admin rechten hebt.
Helaas denk ik niet dat de meeste posters hier bij de “standaard” gebruikers behoren, ik denk ook dat een persoonlijke ervaring hier het enige is waar mensen op kunnen afgaan.
Ook het verkopen van hardware met een OS, hier is apple natuurlijk heer en meester in, en niemand die dat aanvalt.
Het verkopen van hardware in combinatie met software is denk ik voor de meeste consumenten een goed iets. Voor ons zijn er meer mogelijkheden, bv. het zelf samenstellen van een systeem zowel met of zonder OEM licentie
Maar het is toch juist alleen maar een goede zaak dat Microsoft zorgt voor een goed besturingssyteem op de systemen die in de winkel liggen.
Ik zit hier bijvoorbeeld achter een pc met een stikker ‘Designed for Windows XP’ erop. Dan zou het toch zonde zijn om er linux of osx op te gaan draaien.
Ik zou inderdaad wel eens onderzocht willen zien wat “normale gebruikers” die een nieuwe pc incl. Vista gekocht hebben er nu van vinden. Ik vermoed dat de tevredenheid zeer hoog zal zijn. Alle huilverhalen zijn voornamelijk afkomstig van IT-professionals, heb ik het idee. En dan speelt vaak een algehele afkeer van Microsoft mee in de beoordeling.
Wat een gezwets over Vista OS.
Bij introductie van XP was windows98 ook veel beter.
Vooruitgang gaat niet zonder slag of stoot.
Kijk naar positieve zaken voor de toekomst.
Vista bevindt zich nog in de kinderschoenen.
Over 3 jaar praat niemand er meer over.
Dan hebben we Linux-Win2010.
En dan niet zeggen dat Vista zo goed was.
@ViezeVlep
Daar ben ik ook benieuwd naar… Tevens rust daar ook een stukje irritatie van mij aangezien ik als it-prof niet eens een pc met Vista m?g kopen..!! “Daar krijgen we alleen maar gezeur van..” zei dat ettertje achter de balie… Hoe kom ik nou aan mijn Vista..??!!
Euhmmm…
Over 3 jaar is het 2011…
@vistavlerk
Jij slaat de spijker op zijn kop, een hele website van de ombudsman geopend vanwege de vele fouten in Vista…..jawel 1000 klachten in totaal
En nu tellen hoeveel klachten er zijn over Linux…..volgens mij zijn alle forums over *nux alleen maar gevuld met klachten….Goed OS zeg ik dan op mijn beurt
Ik heb dus een Vista pc via de werkgever om op te ontwikkelen. Dat is niet altijd een onverdeeld genoegen. Waar je bij XP nog controle had, wil Vista gewoon iets anders. Neem het maken van setup bestanden: waar je in XP nog een bstand kon plaatsen dat wellicht al aanwezig was (en dus niet wordt ge?nstalleerd), begint Vista allerlei meldingen te produceren bij gebruikers die in alle onwetendheid de setup installeren. Je moet dan wel weten dat je Admin rechten moet ‘pakken’, anders werken bijv. update op een database van de net ge?nstalleerde applicatie niet. Bedankt Microsoft, dat ik nu dagenlang meg helpdesken naar de gebruikers om uit te leggen dat de fout geen fout is, maar dat ze de boel nog maar een keer moeten installeren als Admin.