Volgens Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, is de betrouwbaarheid van Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op open source besturingssystemen zoals Linux. Holzmann: “Voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex.”
Gerard Holzmann, maker van de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen: "De omvang van de Vistacode heeft de magische grens gepasseerd waar voorbij het mogelijk is een systeem echt betrouwbaar te maken. Bovendien gebruikt Vista buitensporige hoeveelheden geheugen en laat weinig over voor de gebruiker. Een gewone gebruiker merkt daar misschien niet zoveel van, maar voor een zware gebruiker is Vista gewoon niet acceptabel: het is te groot en complex."
Ontwikkelaars mijden Vista
"Microsoft is aan het ontdekken dat ze een grens bereikt hebben: veel klanten blijven XP gebruiken in plaats van over te stappen. Dat is nog niet eerder op deze schaal gebeurd, voor zover ik weet. Linux wint enorm aan kracht en ik denk dat we op een keerpunt zijn aangekomen: gebruikers keren commerciële besturingssystemen de rug toe en adopteren open source besturingssystemen. Open source producten zijn betrouwbaarder. In de eerste plaats omdat ze kleiner zijn, verder omdat ze op een meer open manier ondersteund worden door een erg grote gebruikersgemeenschap. Open source software is transparanter: je hoeft niet meer blindelings te geloven in de software die iemand anders aan je verkoopt zonder je te vertellen hoe het werkt."
Eerder deze maand bleek al dat slechts 8 procent van de Noord-Amerikaanse ontwikkelaars applicaties schrijft voor besturingssysteem Windows Vista. Het grootste deel van de programmeurs schrijft nog steeds applicaties voor Windows XP.
Verificatie van softwaresystemen
Gerard Holzmann deed zijn uitspraken aan Computable na afloop van een lezing die hij vrijdag 23 mei bij het CWI gaf ter ere van het vijfentwintig bestaan van de SEN2 groep. Deze groep houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwikkelen van algebraïsche technieken voor de specificatie en verificatie van softwaresystemen.
Gerard Holzmann
Gerard Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte er tien jaar aan de SPIN model checker, een softwaretool voor het controleren van de betrouwbaarheid van gedistribueerde softwaresystemen. Hiervoor ontving hij in in 2002 de Software System Award van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.
@Sjaak
Linux voor nerds…..hmmmm gevaarlijke uitspraak (maar zeker wel waar, je herkent ze vooral door hun bleke gelaat doordat zij weinig zonlicht krijgen en hebben vaak T-Shirts aan met opzwepende teksten, hun haar dragen zij vaak ongewassen en veelal ook in een staart) Als U zo’n persoon ziet roep dan onmiddelijk INIT 0 waardoor zij zichzelf uitschakelen. Vaak rijden dit soort mensen in aftandse auto’s en begeven zij zich onuitgerust op de nederlandse snelwegen waar zij vele ongelukken veroorzaken, de auto’s zijn te herkennen aan de Pinguin sticker genaamd Tux. Heeft u een persoon gezien of herkent u een persoon welke voldoet aan de bovenstaande kenmerken, neem dan contact op met uw lokale linux gebruikersgroep om een missend lid te melden.
@theo
Na het verplaatsen moet je ‘m gelijk weer locken.
@whatelse
Beetje kort door de bocht dit, he! Ikzelf heb ook een paardenstaart en heb een visje achterop m’n auto. Vandaag heb ik toevallig m’n lievelings T-shirt aan met de tekst: ‘Nog een keer dronken en mijn vrouw schopt me op straat, ik zal haar missen!’ en ik ben toch echt een Vista-fan!
Excuus,
PC bleef hangen, netwerk hik of zoiets.
@theo
Na het verplaatsen moet je de taakbalk pas weer locken.
@whatelse
Ha, ha, ha, hij maakte een grapje… “Visje” achterop en “Vista”-fan… Snapje ‘m..??!!
Goed voor de statistieken dit, Jaap! Maar ik snap hem en hij staat nu precies waar ik het wilde. Zal kijken of ik het feature request nog kan intrekken, want het zit er dus standaard in …
@theo
uitzonderingen bevestigen de regel
Tsjonge, zat ik hier toch ff te helpdesken…
Gelukkig is Theo er mee geholpen.
Maar ook dit bewijst weer dat van sommige dingen de logica bij Vista niet zo duidelijk is: ik vind de omweg via Control Panel wel wat ver om even iets aan de taakbalk aan te passen. Dat zat in XP (zie mijn eerste antwoord aan Theo) veel handiger ‘verstopt’. Zo zijn er veel instellingen in Vista die veel moeilijker zijn te vinden. ‘Klik je rot’ zullen ze bij MS wel gedacht hebben.
@(j)Aap
Dat hebben ze dus veel makkelijker gemaakt in Vista. Check ff de eigenschappen (properties voor de Engelstaligen onder ons (voordat Theo weer gaat geiten)) van Taskbar.bmp. Zal je zien dat je daar gewoon alle instellingen in een keer netjes kan configureren. Niks klikkerdiekliek, gewoon netjes op 1 plek.
Je hebt helemaal gelijk want zelfs een zoektocht op de knowledgebees (?) van Microsoft kwam ik er niet uit. Dus bedankt, Jaap. Maar zo zijn er veel meer dingen te noemen die onlogisch zijn, zo moet ik bv elke keer bij het aanzetten van Vista het geluid opnieuw aanzetten. Na een herstart staat ‘ie gewoon uit …